• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2024

10:34

Netanjahu može biti procesuiran za ratne zločine! Južnoafrička Republika tužila Izrael za genocid! (VIDEO)

Informer/shutterstock/wikipedia

Live TV

Netanjahu može biti procesuiran za ratne zločine! Južnoafrička Republika tužila Izrael za genocid! (VIDEO)

Podeli vest

Južnoafrčka Republika pokrenula je tužbu protiv Izraela optužujući ga za genocid, o čemu su govorili gosti Info jutra, advokat Dragoljub Tomašević i Nikola Perišić i Centra za društvena istraživanja.

Advokat Dragoljub Tomašević istakao je da prisustvujemo sumraku međunarodnog prava gde velike sile po slobodnom nahođenju mogu doneti veto na bilo koju presudu suda.

- Ova tužba je jedan hraban potez Južne Afrike u cilju da prekine vatru u Gazi, ali ne verujem da će međunarodni sud doneti pravednu presudu kada je Izrael u pitanju. Nakon Drugog Svetskog rat genocid je definisan kao međunarodni ratni zločim. Međutim prisustvujemo sumraku međunarodnog prava, jer velike sile uvek mogu da stave veto na neku presudu. Na svu sreću Južna Afrika je sa velikim argumentima i hrabrošću tužila Izrael. Tragično je što SAD licemerno podržava Izrael u odmazdi nad Gazom dok istovremeno govori o stvaranju palestinske države - rekao je Tomašević.

Foto: Masha Bandjur

 

Nikola Perišić i Centra za društvena istraživanja naveo je da postoji mogućnost da je Benjamin Netanjahu svestan da će mu nakon sukoba biti suđeno za ratne zločine.

- Problem tužbe Južne Afrike je to koliko će sud biti spreman da zapravo donese konkretnu presudu protiv Izraela. Trenutno vidimo drugačiju retoriku Benjamina Netanjahua da ne želi stradanje civila, ali zaostaje da se to primeni u praksi. Mislim da je Netanjahu svestan da postoji mogućnost da mu bude suđeno na kraju sukoba za ratne zločine. Tramp se izborio da mnoge arapske države priznaju postojanje Izraela i ima dobre odnose sa Putinom što bi bilo korisno za SAD ukoliko pobedi na izbori - rekao je Perišić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15