• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.03.2024

21:23

Ministarka Đedović: Srbiji treba obrazovan kadar za razvoj nuklearne energije! (VIDEO)

Informer

Live TV

Ministarka Đedović: Srbiji treba obrazovan kadar za razvoj nuklearne energije! (VIDEO)

Podeli vest

Potencijalni razvoj nukelarne energije u Srbiji i prepreke koje postoje na toj grani energetskog razvoja, komentarisala je gošća Glavnog dnevnika TV Informera, ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović navela je kako Srbija nije među zemljama koje imaju nuklearna postrojenja, poput Slovenije i Hrvatske, jer je pod zabranom iz devedesetih.

- Znamo da preko 60% naše energije dolazi iz uglja zbog čega smo spremni da radimo na novim izvorima energije. Ukoliko se trend dekarbonizacije nastavi finansiranje i održavanje gasnih postrojenja biće sve skuplje. Mi nismo među zemljama koje imaju nuklearne poput jedne u Sloveniji koju deli sa Hrvatskom, dok Srbija ima zabranu izgradnje nuklearnih postrojenja koja traje iz devedesetih. Imamo tri problema kada je u pitanju nuklearna energija, a to su znanje u vidu kadrova, finansije i sama postrojenja - rekla je Đedovićeva.

Foto: informer/printscreen

 

Đedovićeva je dodala kako novo postrojenje Kostolac 2 koje uskoro počinje sa probnim radom.

- Spremamo postrojenje Kostolac 2, termoelektranu za koju se očekuje da će uskoro početi sa probnim radom. Zelena tranzicija nalaže da menjamo određeno delovanje, ali tako nešto nije lako i jeftino ne samo ovde nego i svugde u svetu, ali ćemo nastojati da radimo u interesu građana - rekla je Đedovićeva.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija