• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.04.2024

12:59

Svaku nepoznatu letelicu koja nam naruši vazdušni prostor treba oboriti! Taj tip aviona se nekad koristi i za bombardovanje! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Svaku nepoznatu letelicu koja nam naruši vazdušni prostor treba oboriti! Taj tip aviona se nekad koristi i za bombardovanje! (VIDEO)

Podeli vest

Prekjuče, u 10.39 časova, stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane. Tim povodom gosti emisije "Info jutro" Informer TV, specijalista za terorizam prof. dr Miroslav Bjegović i predsednik Ruske stranke Marko Petrović govorili su o mogućim razlozima tog incidenta, ali i o tome kako bi trebalo reagovati u takvim situacijama.

Bjegović smatra da svaku nepoznatu letelicu koja naruši vazdušni prostor Srbije treba neutralisati.

- Ova nepoznata letelica koja se pojavila u našem vazdušnom prostoru smatram da je upravo došla iz prostora Bosne i Hercegovine. Vršeno je određeno snimanje terena na tom prostoru. Postavlja se pitanje kako mi treba da reagujemo u takvim situacijama. Naravno da je PVO reagovala po svojoj ustaljenoj proceduri. Čak je i vrhovni komandant obavešten i naređeno je da polete dva miga. Mišljenja sam da svaka letelica koja se pojavi u našem vazdušnom prostoru i s takvim namerama, jednostavno treba da se neutrališe bez razmišljanja. Bez obzira na to o čijoj se letelici radi. Pravo svake suverene zemlje je da reaguje. Taj "čelendžer 650" se nekad koristi i za bombardovanje ciljeva. Mi ne znamo kakve su njegove namere - rekao je Bjegović.

Foto: Tanja Andric

Marko Petrović

Petrović se slaže sa Bjegovićem po pitanju obaranja letelica koje naruše vazdušni prostor.

- Srbija je zanimljiva teritorija jer smo okruženi NATO zemljama, a nismo članica te alijanse. Postavlja se pitanje šta je bio cilj te letelice. Na Srbiju se vrše ogromni pritisci zbog stava da se ne uvode sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga mislim da je ta letelica i narušila naš vazdušni prostor. Slažem se da je sledeći put treba odmah oboriti. Mislim da Srbija mora ostati vojno neutralna, a to vuče i neke političke poteze. Mislim da smo imali apsolutno pravo da srušimo tu letelicu, jer oni koji su je poslali sigurno nisu dobronamerni ljudi - kaže Petrović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija