• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.04.2024

16:33

Izrael ne bi mogao da opstane bez Amerike! Svet će ući u mirniju fazu ako Tramp pobedi na izborima! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Izrael ne bi mogao da opstane bez Amerike! Svet će ući u mirniju fazu ako Tramp pobedi na izborima! (VIDEO)

Podeli vest

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova. Napad je započeo 13. aprila 2024. godine. Taj napod bio je odgovor na vazdušni udar na iranski konzulat u Damasku u Siriji, 1. aprila. U tom napadu su poginuli visoki komandanti iranske vojske. Direktorka PEP akademije za avijaciju Danka Nešović i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije gostovali su u emisiji "Info dan" na Informer TV i govorili na tu temu.

Nešović ističe da je iranska avijacija misterija, ali da ta država ima razvijenu tehnologiju.

- Izrael neće poslušati Ameriku. Iran se postavlja u situaciju da sam bira tok i vreme borbe. On neverovatno brzo razvija svoju tehnologiju u vezi s dronovima. Nadam se da bi sukob trebalo da se okonča, ali mislim da će se Iran sad okrenuti žestokoj borbi. Evropa je, što se tiče rata, totalno neutralna. Dogovor političara meni ne znači ništa. Oni se dogovaraju jedno, a "ispod žita" se radi drugo. Ne zna se puno o iranskoj avijaciji. Imaju jaku tehnologiju i veštačku inteligenciju. Država ulaže dosta u to. Prvu bespilotnu letelicu su razvili tako što su uhvatili američku koja se nalazila na njihovoj teritoriji bez odobrenja. Odbrana od dronova mora da bude multifunkcionalna. Ne možete da se oslonite samo na jedan sistem, već na više njih. Dronovi su sadašnjost ratova - navodi Nešović.

Ona je uverena da ulazimo u "novo ratno razdoblje".

- Svakako će ovo značajno uticati na postojeća ratna poprišta. Prelazimo na neke druge vidove ratovanje. Uvešće nove metode. Mislim da je ovo početak nekog novog ratnog razdoblja gde ćemo videti demonstraciju svih tih tehnologija. Vidimo da niko neće da odustane, svi se drže nekog svog stava. Prosto je neverovatno da ne postoji mehanizam da se ratovi zaustave.Očekujemo da se rat u Ukrajini nastavi bar još pet, šest, godina. Političari su ih započeli, oni će ih i okončati - kaže Nešović.

Rat, po njenim rečima, donosi veliki profit onima koji ulažu u njega i zato smatra da neće ubrzo biti okončan.

Svi oni sada traže izlaz. Izrael sada pokušava da nađe druge izlaze. Svi osuđujemo rat, ali mi nemamo konkretno delovanje da se on okonča. Svi žele da zadrže svoj profit. Turska je prodala dronove Ukrajini. Kad ste svesni svojih resursa i svoje moći, vi ćete odgovoriti. Amerika je htela da donira Ukrajini dve bespilotne letelice za dva dolara. Prvo morate da vidite čime raspolažete, da biste ulazili u rat. Iran je ozbiljna država koja je dosad ćutala, a sad je krenula u rat. Ja mislim da on neće stati sad. Dogovorima se uvek može postići sve. Tramp jeste biznismen, ali najveću dobit donosi trgovina oružjem. Jedna je priča šta on priča dok dolazi na vlast, a šta bi radio kad dođe. Niko ne bi ulagao prevelika stredstva da očekuje da će se sve to brzo završiti - ističe Nešović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Aleksandar Lukić

Lukić kaže da Izrael bez podrške Amerike ne bi mogao da opstane.

- Iran zaista predstavlja ozbiljnu državu. Iz tog razloga ga treba shvatiti vrlo ozbiljno. Iran je odgovorio na napad koji se može opisati kao teroristički, jer napasti konzulat je kršenje svih pravila. Ovaj napad je bio masovan, ali je bio najavljen, tako da je Izraelu dato dovoljno vremena da se pripremi za njega. To je bio samo odgovor Irana. Glavna meta je bila baza odakle su poletali avioni F-35, koji su upravo i gađali taj konzulat u Damasku. Ima tu stvari koje nam još uvek nisu poznate. Mislim da Americi ne odgovara neki veliki sukob sa takvom zemljom, kao što je Iran. Teško da će Izrael moći da napravi neke toliko samostalne korake uz američko protivljenje. SAD i Izrael su jedna politička sredina. Izrael ne bi mogao da opstane bez podrške Amerike, jer je u tom slučaju samo jedna mala država okružena neprijateljima. Rusija jeste saveznik Irana i ukoliko bude potrebe da mu se pruži neka podrška, ona će je pružiti. Americi smeta da se razvije strateško savezništvo između Irana, Rusije i Kine. Bilo bi teško napasti Iran u tom slučaju. Oni su jeftinim raketama angažovali jako skupu izraelsku odbranu.  - poručuje Lukić.

On kaže da bi napad Izraela na grad Rafu bio ogromna humanitarna katastrofa.

Izrael se, i pre ovoga, našao pred tim problemom- napasti ili ne napasti Rafu. Amerikanci su stava da ga ne treba napadati, jer bi u tom slučaju to zaista bila katastrofa. Svi Palestinci koji su izbegli se nalaze tamo. Ima ih oko milion i po, u kampovima, oko grada, po gradu. Došlo bi do jedne humanitarne katastrofe. To bi bilo nešto neslućenih razmera. Amerikanci imaju isti stav oko Rafe i sad oko Irana. Razlika je u tome što je, ipak, Rafa nešto o čemu ceo svet priča i nema podrške nigde u svetu da se tako nešto napravi. Izrael mora da nađe izlaznu strategiju iz svega ovoga jer je, u političkom smislu, mnogo izgubio zbog ovoga - izjavio je Lukić.

Svet bi, uveren je on, ušao u mirniju fazu ukoliko bi Donald Tramp odneo pobedu na novembarskim izborima u SAD.

Prijatelji Irana su svi oni koji nisu prijatelji Amerike. Mogli bismo reći da je to BRIKS plus svi koji to podržavaju. Zapadne zemlje spadaju u drugu grupu koja im se suprostavlja. Među njih spadaju i Južna Koreja i Japan. Irak i Sirija su zemlje koje je iranski ministar upozorio da je to bio samo "tranzit", a ne napad. Ukoliko Donald Tramp dođe na čelo SAD, odnosno njegova frakcija, možemo očekivati smirivanje ove situacije i završetak ovih sukoba. On zaista vidi Kinu kao glavnog protivnika. Tramp je biznismen, on na Kinu gleda kao na protivnika u ekonomskoj sferi, ne kao na neprijatelja. Mislim da on neće ratovati s njom. Tramp je prvi američki predsednik koji nije imao svoj rat. Svet će ući u mirniju fazu ako on dođe na vlast - naveo je Lukić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Etničko čišćenje Palestinaca se vrši u Pojasu Gaze! Sukob bi mogao da se prelije i na ostatak Bliskog istoka! (VIDEO)
Live TV

Etničko čišćenje Palestinaca se vrši u Pojasu Gaze! Sukob bi mogao da se prelije i na ostatak Bliskog istoka! (VIDEO)

Trinaest osoba, uključujući i jednog komandanta Korpusa Iranske revolucionarne garde Mohamada Rezu Zahedija, ubijeno je u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku, preneli su sirijski i iranski državni mediji. Iran je osudio napad, rekavši da on predstavlja ''kršenje svih međunarodnih konvencija'', a takođe, poručio da će "Teheran odlučiti koju vrstu odgovora i kazne će upotrebiti protiv agresora''. Izrael se nije izjašnjavao o napadu. Šta znači napad i najava osvete? Kako će ovo uticati na sukob Izraela i Hamasa? Na ovu temu za Informer TV u emisiji "Info jutro" govorio je prof. dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

03.04.2024

08:59

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija