• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna/Informer.rs

07.12.2015

20:43

SVAKA ČAST, CRNOGORCI Majke troje dece će imati doživotna primanja!

Balkan

SVAKA ČAST, CRNOGORCI Majke troje dece će imati doživotna primanja!

Podeli vest

Majke troje i više dece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, moći će od početka naredne godine da podnesu zahtev za primanje doživotne mesečne naknade, saopštila je crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević

Naknadu će primati i nezaposlene majke koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, kao i roditelji i njegovatelji lica sa posebnim potrebama.

Kovačevićeva je na konferenciji za novinare rekla da su Zakonom o dopunama Zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti propisana dva nova prava.

- To su pravo na naknadu roditelju ili staratelju lica koje je korisnik lične invalidnine, kao i pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više dece - rekla je Kovačevićeva.

Zaposlene majke sa troje i više dece, koje imaju 25 ili 15 godina radnog staža primaće doživotnu mesečnu naknadu u iznosu 70 odsto prosečne neto zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Žene koje imaju 15 godina kumulativnog radnog staža i troje i više dece primaće naknadu 40 odsto prosečne neto zarade.

Prosečna neto zarada u Crnoj Gori iznosi 477 evra, što znači da će majke sa troje i više dece primati po 333, odnosno 193 evra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Национална пензија за српске мајке са 3 и више деце...које имају 20 година стажа сасвим је добро решење за наше прилике....и стимуланс за елиминацију "беле куге"...!

saša

pre 8 godina

sad kad im se albanci nakote,a ovi će da im placaju :)\n

Srki

pre 8 godina

Sad kad se siptari obraduju. Zalosno sto ce to najmanje da iskoriste braca crnogorci.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17