• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.04.2016

21:06

(VIDEO) EVO KAKO NEMCI VIDE HRVATSKU: Sve objasnili u filmu "Močvara najcrnjeg fašizma"

Balkan

(VIDEO) EVO KAKO NEMCI VIDE HRVATSKU: Sve objasnili u filmu "Močvara najcrnjeg fašizma"

Podeli vest

Dokumentarac prikazan na nemačko-francuskoj televiziji "Arte" Hrvatskoj nanosi, nažalost, sasvim zasluženu sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma, piše zagrebački "Jutarnji list"

Reč je o dokumentarnom filmu "“Rechts, zwo, drei - driftet Europa ab"” (Desno, dva, tri - kamo će otplutati Evropa?) naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda komununističke istočne Nemačke (DDR).

Glavni fokus filma je Nemačka, ali su za Arte ekipu najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi - oni hrvatski. Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cela poslednja trećina filma koje je vizuelno najšokantnija i dramaturški udarna.

Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane, ali - kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače, turistički vodič - “to je fasada, predstava”. Kamere Arte TV potom prikazuju okolinu Jasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim znakom U, a priča se nastavlja "u srcu tame hrvatskog nacionalizma".

- Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama- piše list, dodajući da se čini da nemački dokumentaristi nisu imali previše problema da pronađu “provokatore” koji bi “naružili” Hrvatsku.

- Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu peva ustaške pesme. Snimaju curu s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni i euforični dobrovoljci jedva čekaju da pred Arteovim kamerama salutiraju fašističkim pozdravom - navodi se dalje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 8 godina

Samo sto zapadni svet misli da su ustase borci protiv komunizma i na taj nacin Hrvati pokusavaju da se operu,treba potencirati cisto zbog ne obavestenosti zapadnih ljudi da je to fasisticka tvorevina od koje su zazirale cak i Nemacke snage sto se brutalnosti tice\n

vlada

pre 8 godina

Fašistička tvorevina koja treba da prodje kao i sam fašizam da se pregazi.

bole

pre 8 godina

Ni Evropa nije bolja, sve koje su bile fasisticke zemlje imale su prednost da budu njene clanice

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17