• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2016

23:50

HAN MAŠE EVROPSKOM ŠARGAREPOM: Bosna bi mogla da dobije status kandidata u EU do kraja 2017.

Balkan

HAN MAŠE EVROPSKOM ŠARGAREPOM: Bosna bi mogla da dobije status kandidata u EU do kraja 2017.

Podeli vest

Komesar Evropske unije za politiku susedstva i proširenje Johanes Han izjavio je danas u Sarajevu da bi Bosna i Hercegovina mogla do kraja 2017. da dobije status kandidata za članstvo u EU, pozivajući pritmo vlasti da nastave sa ispunjavanjem preostalih uslova

Kako je saopšteno iz Predsedništva BiH, Han je istakao da je BiH napravila "vidljiv napredak" i da treba još odlučnije da ispunjava obaveze.

On je ponovio da rešavanjem pitanja prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), usaglašavanjem sistema mehanizma koordinacije evropskih poslova i napretkom u sprovođenju reformi, "postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017.", prenela je Hina.

Visoki evropski zvaničnik izrazio je očekivanje da će BiH što pre rešiti ta pitanja kako bi po povratku u Brisel na sastanku Saveta za spoljne poslove mogao podneti pozitivan izvštaj za BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kako je saopšteno, informisao je Hana o postignutom dogovoru prilagođavnja S SP-a u njegovom trgovinskom delu.

Izrazio je, takođe, nadu da će se uskoro okončati dogovor oko uspostavljanja efikasnog sistema koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Evropskoj uniji.

Izetbegović je informisao komesara Hana da su u toku pripreme za objavu popisa stanovništva u BiH.

Izrazio je očekivanje da će države članice EU na predstojećem sastanku ministara spoljnih poslova (FAC) u julu 2016, razmotriti zahtev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU.

Han će u četvrtak u Banjaluci učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Centralnoevropske inicijative koji će raspravljati o mogućnostima suočavanja s migrantskom krizom kao i o poštovanju ljudskih prava u borbi protiv terorizma.

Razgovaraće i o jačanju regionalne saradnje u održivom razvoju kroz postizanje boljih poslovnih veza kao i o akcijskom planu CEI 2017-2020. koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17