• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

29.01.2018

10:40

JADNICI JADNI USTAŠKI! Srušili sve antifašističke spomenike, a ploču iz Jasenovca s pozdravom 'Za dom spremni' sad u Novskoj 24 SATA ČUVA POLICIJA!

Balkan

JADNICI JADNI USTAŠKI! Srušili sve antifašističke spomenike, a ploču iz Jasenovca s pozdravom 'Za dom spremni' sad u Novskoj 24 SATA ČUVA POLICIJA!

Podeli vest

Ploča HOS-a na kojoj je pozdrav "Za dom spremni" i koja je u septembru prošle godine preseljena iz Jasenovca na novu lokaciju nedaleko od Novske ima 24-satnu zaštitu policije! 

Policajci koji dežuraju uz nju ponekad su u civilnim odelima i koriste automobil bez vidljivih policijskih oznaka, a ponekad su u službenom policijskom vozilu i u uniformama saobraćajne policije, piše Jutarnji list na svom portalu.

Srušili skoro 3.000 antifašističkih spomenika!

U Hrvatskoj su, prema podacima iz knjige Jurja Hrženjaka "Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990-2000", u prvoj deceniji hrvatske nezavisnosti srušena ili devastirana 2964 antifašistička spomenika i spomenička obeležja, a jedno od njih je i navedeni spomenik u neposrednoj blizini ploče HOS-a kod Novske.

Kako se lokacija Baira, kolokvijalno poznatija kao Slavonski Trokut, na koju je ploča u septembru prošle godine premeštena, nalazi uz putkoja od Pakraca preko Slavonskog Trokuta vodi prema Novskoj, saobraćajci koji dežuraju uz ploču ponekadzaustave neko vozilo koje tim putem prolazi i legitimišu vozače.

Fotoreportera Jutarnjeg koji se zaustavio kako bi fotografisao njihovu patrolu uz HOS-ovu ploču takođe su legitimirali. Na njegovo pitanje da li su tu zbog ploče HOS-a, odgovorili su potvrdno. Na pitanje da li policija obezbeđuje tu ploču 24 sata dnevno, takođe su odgovorili potvrdno.

HRVATSKA GRCA U USTAŠKOM BLATU: Umesto Knjige o džungli, deca uče kako "Jure viče Poglavniče"

Kad je 7. septembra prošle godine posle višemesečnih javnih pritisaka na Plenkovićevu Vladu ploča s pozdravom "Za dom spremni" premeštena iz Jasenovca na novu lokaciju kod Novske, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, odgovarajući na novinarsko pitanje znači li to da se pozdrav "Za dom spremni" može koristiti svugde u Hrvatskoj osim u Jasenovcu, rekao je: "Ako ste danas dobro slušali predsjednika Vlade, to ne znači to... On je rekao da je ovo prva od dve faze. Danas ploča više nije u Jasenovcu, a u drugoj fazi sledi sveobuhvatno rešenje ovog pitanja". Pojasnio je tom prilikom Božinović kako je moguće da će Vlada pričekati Veće za suočavanje s prošlošću da Vladi da preporuke na temelju kojih će se izraditi sveobuhvatan zakonski predlog koji bi rešio ovakva pitanja poput ploče. Međutim, ono što Božinović tada, a ni posle nije rekao je da će do iznalaženja "sveobuhvatnog rešenja" ploču sa spornim pozdravom 24 sata čuvati policija.

screenshot

Iz više nezavisnih izvora iz Novske i okoline koji svakodnevno prolaze putem Pakrac - Slavonski Trokut - Novska novinari Jutarnjeg su saznali da policije na mestu na kojem se ploča danas nalazi nije bilo do 7. septembra prošle godine, kad je ploča i preseljena iz Jasenovca.

Lokacija na koju je ploča HOS-a premeštena, međutim, višestruko je zanimljiva. Samo dvadesetak metara od tog mesta je kosturnica i ruševine spomenika podignutog u znak sećanja na 650 palih partizana i civilnih žrtava fašističkog terora ubijenih u završnim operacijama oslobađanja Pakraca, Novske i Slavonskog Trokuta u proleće 1945. Spomenik u obliku prizme s tri bronzana reljefa i sedam spomen-ploča, rad kipara Stanislava Mišića koji je podignut 1961, uvršten je 1973. u zaštićene spomenike kulture. Međutim, početkom 1990-ih spomenik je srušen, bronzani reljefi i spomen-ploče su opljačkani, a kosturnica i ruševine spomenika s godinama su obrasli u šipražje. 

USTAŠKI BISKUP poludeo zbog skidanja ploče "za dom spremni" u Jasenovcu - ŽIVELA SRPSKA HRVATSKA!

U neposrednoj blizini partizanskog spomenika 2009. svečano je otvoren spomenik podignut u čast 314 hrvatskih branitelja poginulih na tom delu slavonskog ratišta tokom ratne 1991. i 1992, rad zagrebačkog arhitekte Branka Silađina, a upravo u taj memorijalni kompleks u septembru ove godine postavljena je ploča HOS-a iz Jasenovca. Neposredna okolina spomenika hrvatskim braniteljima pažljivo se održava, ali se uređeni deo površine zaustavlja na nekoliko metara od partizanskog spomenika.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija