• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.03.2018

12:50

NAPETO U MAKEDONIJI! Ivanov odbija da potpiše Zakon o upotrebi jezika!

Balkan

NAPETO U MAKEDONIJI! Ivanov odbija da potpiše Zakon o upotrebi jezika!

Podeli vest

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati ukaz o primeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji, prenosi agencija MIA

Pošto je Sobranje sinoć, bez rasprave o više od 35 hiljada amandmana opozicije, usvojilo taj zakon, Ivanov je saopštio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savest.

- Zakon o upotrebi jezika na način na koji je napisan i izglasan, izaziva potpunu blokadu u radu institucija. U uslovima blokade institucija, verovatnoća je velika za otvaranje pitanja redefinisanja našeg ustavnog poretka - rekao je Ivanov.

Predsednik smatra i da je pomenuti zakon "nepravedan, represivan i favorizuje samo jedan jezik".

- Tako će uzrokovati tenzije i predstavljati pretnju međunacionalnom suživotu. Kao predsednik države to neću dozvoliti. Stoga, neću potpisati uredbu o proglašenju ovog zakona usvojenog u ovom obliku - rekao je predsednik Ivanov kasno sinoć u obraćanju javnosti.

Ivanov je uputio ozbiljne optužbe na račun premijera Zorana Zaeva i parlamentarne većine.

- Ovaj zakon je izraz tiranije parlamentarne većine u odnosu na većinu građana Makedonije. Većina ljudi nikada nisu glasali, ili koji bi glasali za politički program koji obezbeđuje takav zakon neustavnim, antidržavnim i štetnim. Takav nepravedan zakon ne zaslužuje da se zove zakon - rekao je Ivanov.

Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi izjavio je da će Ivanov prekršiti Ustav ukoliko ne potpiše ukaz.



Džaferi na konferenciji za novinare nije, međutim, želeo da komentariše šta će se dogoditi ukoliko Ivanov, ipak, ne potpiše zakon.

- Neću da komentarišem šta će se desiti ako ne potpiše. Član 75 Ustava Republike Makedonije je takođe jasan i kaže da, ako većina glasova od ukupnog broja poslanika glasa, što je slučaj sa ovim zakonom, predsednik je u obavezi da potpiše ukaz o njegovom proglašenu. Ukoliko to ne učini, krši Ustav - rekao je Džaferi.

Džaferi nije želeo da komentariše ni najavu lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog da će protiv njega podneti prijavu za flagrantno kršenje Ustava i zakona.

Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačna na dvomesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

Sobranje je sredinom januara već donelo ovaj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Izglasavanju zakona prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17