• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2018

16:09

STOP USTAŠKOM DIVLJANJU U BLAJBURGU! Austrijski poslanici oštro protiv komemoracije sa fašističkim obeležjima!

Balkan

STOP USTAŠKOM DIVLJANJU U BLAJBURGU! Austrijski poslanici oštro protiv komemoracije sa fašističkim obeležjima!

Podeli vest

Poslanici više austrijskih partija u Evropskom parlamentu apelovali su da se obustave fašističke i desničarsko-ekstremističke provokacije u okviru hrvatske komemoracije u Blajburgu

- Nacističkim simbolima u Austriji i Evropi nema mesta - poručio je Otmar Karas, poslanik u Evropskom parlamentu Narodne partije Austrije (OVP) na pres konferenciji u Beču.

Povod za protest austrijskih poslanika je komemoracija, koja se ove godine održava 12. maja, a na kojoj se, kako navode, godinama unazad mogu videti fašistički i nacistički simboli, nacistički pozdravi, te čuti fašističke parole i pesme.

Karas i njegove kolege poslanici Jozef Vajdenholcer (Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), i Angelika Mlinar (Neos) istakli su na današnjoj konferenciji za štampu da problem nije u samoj komemoraciji, već zloupotrebi tog okupljanja.

Poslanici su naglasili da se na tom skupu koriste fašistički simboli, koji su u Hrvatskoj zabranjeni, ali ne i u Austriji, pa se zalažu za uvođenje zakona o zabrani veličanja nacizma širom EU.

Za Mlinar, koja je pripadnica slovenačke manjine u Austriji i koja je odrasla blizu mesta na kojem se održava komemoracija, taj događaj je "loš spoj crkvenih i nacionalnih snaga", a skup, koji je mnogo godina bio mali, narastao je, kako dodaje, do dimenzija koje zahtevaju reagovanje.

Vajdenholcer je kazao da je u Blajburgu već odavno izgubljen smisao sećanja na žrtve.

Rudolf Edlinger, bivši ministar finansija Austrije i aktuelni predsednik nevladine organizacije kioaj se bori protiv desnog esktremizma „Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora“ podvukao da se radi o najvećem fašistickom skušu u Evropi.

Poslanici su jedinstveni, a podržava ih i Komitet za sećanje na žrtve koncentracionaog logora Mauthauzen, kao i Jevrejska zajednica, u tome da austrijske vlasti treba intenzivnije da nadziru komemoraciju u Blajburgu.


Karas je preneo da je vodio razgovore sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i pravosuđa Austrije i da je neophodno da se određeni zakoni u zemlji prilagode, kako bi zabrana obujvatila i ustaške simbole, te pronašlo održivo rešenje.

On je predložio, s tim u vezi, okrugli sto svih pogođenih iz dve zemlje.

- Ako želimo da živimo zajedno u Evropi moramo i da imamo obzira prema istorijskim ranama drugih - podvukao je Karas.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17