• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2018

20:26

VLADA REPUBLIKE SRPSKE: U Srpskoj nema uslova za zbrinjavanje migranata!

Balkan

VLADA REPUBLIKE SRPSKE: U Srpskoj nema uslova za zbrinjavanje migranata!

Podeli vest

 Vlada Republike Srpske zaključila je danas na hitno sazvanoj sednici, da na prostoru Republike Srpske nema uslova za zbrinjavanje migranata, kao i da Vlada neće prihvatiti ijednu samostalnu odluku Saveta ministara BIH koje se odnose na zbrinjavanje migranata u RS, bez saglasnoti Srpske, izjavila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović

Ona je navela da je jedan od zaključaka da se obezbedi pojačano prisustvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubnim područjima, prenosi Fena.
Kako je rekla, jedna od mera može biti i zatvaranje granica za migrante.

- Ne smemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme jer se za ljude koji dolaze ne može utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju. Postoje informacije da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata - rekla je Cvijanović.

Navodi se da Vlada Republike Srpske traži od Granične policije BiH da pojača rad na granicama, a od Predsedništva BiH biće zatraženo da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbedi pojačanu kontrolu granice.

RTRS navodi da se jedan od zaključaka Vlade odnosi i na nove razgovore o politici azila.
Vlada Srpske je zaključila da će obezbediti potrebnu logistiku, što podrazumieva transport i sve drugo što je potrebno za rešavanje pitanja migranata na teritoriji Republike Srpske.

Premijerka Republike Srpske Cvijanović izjavila je uoči hitne sednice da se pitanjem migranata, koje je nadležnost institucija BiH, niko ozbiljno ne bavi.
- S obzirom na to da su institucije BiH pokazale neodgovornost, javašluk i nesposobnost o pitanjima koja su mnogo manje problematična, sada kad vidimo ovaj migrantski talas, koji možemo tako zvati, onda imamo ozbiljan razlog za strah - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila je da je problem migranata ogroman i da je trebalo da institucije BiH budu "u stanju alarma" pri samoj najavi o dolasku nekoliko desetina hiljada migranata.

Sednici su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Osim članova Vlade RS, prisustvovali su i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Miodrag Marjanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Ðajić i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17