• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2018

11:05

VREME JE ZA VELIKO "DA" ILI "NE"! Jedno od ova tri imena će ubuduće nositi Makedonija!

Balkan

VREME JE ZA VELIKO "DA" ILI "NE"! Jedno od ova tri imena će ubuduće nositi Makedonija!

Podeli vest

Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija, tri su nova imena za tu bivšu jugoslovensku republiku

Sva ta tri imena još uvek su na stolu, potvrdio je danas grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji kaže da rešenje očekuje u narednim danima. On je u intervjuu za državnu televiziju ERT rekao da je telefonski razgovor premijera dve države, Alesisa Ciprasa i Zorana Zaeva, odložen zbog problema sa kojima se suočava vlada u Skoplju.

- Vlada susedne zemlje se suočavaju sa problemima i sada razmatra neke revizije ugovora ili okvir koji je postavljen na sastancima sa makedonskim ministrom inostranih poslova Nikola Dimitrov u Njujorku i Briselu. 

Ističe, da se nada da će za nekoliko dana, te teškoće biti prevaziđene. 

- Sada je vreme da kažemo veliko 'da' ili veliko 'ne' ". Dogovor nije trka od 100 metara, postoje pukotine i padovi i moramo imati strpljenje. Ali, dok nema potpisa za sporazum, ništa nije učinjeno - rekao je Kocijas. 

MAKEDONSKA DRAMA DRUGI ČIN: Kako će se zvati država, a kako crkva?!

Prema njegovim rečima, sporazum je dobar kompromis prema kojem obe strane dobijaju. 

Kocijas nije želeo da komentariše informacije o tome da je dogovoreno ime Severna Makedonija i rekao da će ime koje će se dogovoriti objaviti dva premijera. Rekao je, međutim, da je predlog "Vardarska Makedonija" odbila makedonska vlada jer ih, kako je rekao, podseća na vreme okupacije. 

Govoreći o mogućim imenima, Kocijas je rekao da je "Atina predložila Skoplju da predloži nova imena ako ne prihvati bilo koji od predlog posrednika UN u tim pregovorima Metju Nimica". 

GRCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA "MAKEDONIJU": Atina na nogama, očekuju se strašni protesti u svim većim gradovima!

On je takođe odgovorio na kritike opozicije, rekavši da su prethodne grčke vlade usvojile rešenja, kao što je Republika Makedonija-Skoplje, kao dvostruku formulu, bez potrebe za opštom upotrebom, odnosno erga omnes. "Naš nacionalni interes je rešiti pitanje imena s našim susedima, a to je cilj naše aktivne spoljne politike", kazao je Kocijas, preneli su grčki i makedonski mediji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17