• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji.hr/Informer

21.02.2019

13:40

STRAVIČNI DETALJI KASAPLJENJA ROĐENE SESTRE: Majka znala za smrt, prijavila nestanak tek posle pet godina

Balkan

STRAVIČNI DETALJI KASAPLJENJA ROĐENE SESTRE: Majka znala za smrt, prijavila nestanak tek posle pet godina

Podeli vest

Slučaj Jasmine Dominić duboko je potresao Hrvatsku, ali i čitav region. Njeno telo je proteklog vikenda pronađeno u zamrzivaču u porodičnoj kući, a policija veruje da je upravo tu bilo punih 19 godina. Juče je održana sahrana na lokalnom groblju u Palovcu, kojoj su prisustvovali članovi porodice, prijatelje, meštani sela, kao i brojne novinarske ekipe, pošto je interesovanje javnosti za ovaj slučaj izuzetno veliko

Istraga u vezi ovog slučaja je u toku, a Jasminina sestra je uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično delo ubistva. Kriminalna volja, upornost i mogućnost uticaja na svedoke, od kojih su neki članovi njene najuže porodice, ali i šira rodbina, ključni su razlozi zbog kojih je Županijsko državno tužilaštvo tražilo za Smiljanu Srnec (45) određivanje istražnog zatvora od 30 dana.

Osumnjičena, koja je od subote poslepodne bila u PU međimurskoj u Čakovcu, juče je oko 7.30 sati dovedena na ispitivanje u Državno tužilaštvo, što nije dugo trajalo. Prema preporuci branioca, čakovečkog advokata Krešimira Golubića, nije iznosila obranu, ali moguće je da je negirala krivično delo. Ranije su se pojavile informacije da se slomila u policiji i da je priznala ubistvo.

SVEDOCI

Nakon ispitivanja u tužilaštvu, koje je u istoj zgradi kao i varaždinski Županijski sud, odvedena je sudiji koja vodi istragu zbog određivanja istražnog zatvora. Sudija je prihvatila zahtev tužilaštva i odredila joj istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke i mogućnosti ponavljanja dela. Naime, Smiljana Srnec 2016. godine pravosnažno je osuđena u čakovečkom Općinskom sudu zbog lažnog prijavljivanja krivičnog dela razbojništva 2014. godine. I to je bio jedan od razloga za pritvor.

TELO DEVOJKE NESTALE PRE 19 GODINA NAĐENO U ZAMRZIVAČU! Policija pronašla leš u Međimurju!

Prema rešenju o sprovođenju istrage, tužilaštvo mora ispitati svedoke, a među nekima od njih su i najbliža porodica pa svi oni imaju pravo da odbiju da svedoče. To je mogućnost koju im pruža Zakon o krivičnom postupku, a najintrigantnije će biti tokom istrage videti da li će Smiljanina i Jasminina majka svedočiti u istrazi ili će odbiti.

Kad će ona biti ispitana zasad nije poznato, ali s obzirom na to da živi u inostranstvu, moguće je da će tužilaštvo hteti da je što pre ispita. A upravo se svi pitaju da li je li ovih devojaka znala za užasnu tajnu koju je kuća skrivala gotovo 20 godina. Ona bi verovatno ovih dana trebala da bude ispitana kao svedok u istrazi. Puno toga zavisi od toga šta će ona reći, a sve to zanima i meštane Palovca.

Kao što smo već pisali, Martin Dominić koji je bio, kako su ga opisali, boem, strelac u lokalnom fudbalskom klubu Dinamo, često je znao da izrazi sumnju da Smiljana ima veze sa Jasmininim nestankom. Međutim, te sumnje koje je znao da kaže naglas kada bi popio u lokalnoj krčmi nikad nije ponovio i pred policijom kada su sa njim obavljali razgovore.

POLIGRAF

Majka Katarina bila je ta koja je prva prijavila nestanak ćerke Jasmine, i to 16. avgusta 2005. godine. Jasmine tada nije bilo već gotovo punih pet godina, a Smiljana je uveravala i roditelje, ali i druge koji su pitali za Jasminu da se ona čuje sa njom, da joj se javlja, da je navodno u Francuskoj, da je otišla na krauzer da radi. Jasmina je studirala u Zagrebu, ali je sve do nestanka leti redovno dolazila u roditeljsku kuću u Palovcu.

UHAPŠENA SESTRA JASMINE, čije je telo bilo u zamrzivaču 19 godina!

 

Negde 2000. godine po mestu se počelo pričati o njenom nestanku, ali je Smiljana i roditelje, i meštane, i policiju uveravala da kontaktira sa Jasminom i da joj se ona javlja, piše Jutarnji.hr. Neke od tih njenih priča policija je proveravala, ali nikad nije imala dovoljno osnova da je i formalno privede. Sprovodili su se informativni razgovori, raspisivale i međunarodne poternice u sistemu Interpola, ali odgovora nije bilo. Neke od iskusnih kriminalista ne čudi da je i Smiljana prošla poligraf.Moguće je da je imala dovoljno vremena da se pripremi za ispitivanje, a ako je još pila neke lekove koji su mogli da utiču na njeno psihofizičko stanje, sasvim je izvesno da je mogla da prevari poligraf. Kažu kako policija takve situacije izbegava naglim suočavanjem osobe koju želi da testira da sledi poligrafsko testiranje i dovedu je praktično pred zid da ona ne bi odbila ispitivanje i da ne bi imala vremena da se pripremi za "kritična pitanja".

DNK VEŠTAČENJA

U slučaju Smiljane Srnec poligrafski ispitivač morao je da odustane od ispitivanja. Kad se prošle godine pojavila ozbiljna sumnja da bi telo moglo biti negde u krugu kuće gde je živela sa porodicom, pretražena je septička jama.

Ali, u njoj nije bilo tela. Deo istrage o nestanku njene sestre Jasmine vodio je Davorin Zadravec, advokat koji joj je bio dodeljen po službenoj dužnosti. On je čak proteklih godina davao naloge i za neka DNK veštačenja, ali ni ona nisu dala rezultate. Zbog te činjenice kolege su i tražile izuzeće prvog advokata po službenoj dužnosti i svog bivšeg kolege.

I dok je tužilaštvo tereti da je između 2000. i 2001. godine usmrtila sestru, Smiljana Srnec sada negira da ju je ubila. Hoće li istraga koja tek sledi pokazati čime sve raspolaže tužilaštvo i hoće li jedan od najintrigantnijih nestanaka dovesti i do pravosudnog epiloga, sada je nova i velika zagonetka.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija