• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2019

18:29

HRVATI SU SVETSKO ČUDO: Rat odavno prošao, a oni imaju sve više RATNIH HEROJA I VETERANA

Balkan

HRVATI SU SVETSKO ČUDO: Rat odavno prošao, a oni imaju sve više RATNIH HEROJA I VETERANA

Podeli vest

Skoro četvrt veka od kraja rata u Hrvatskoj, novajlija u EU suočen je s jednim fenomenom koji mu pravi probleme, a to je da stanovništvo neprestano opada, a broj ratnih veterana neprestano raste, ističe luksemburški "Tageblat".

Što više vremena od rata prolazi, to je na Balkanu više heroja, dodaje list, ukazujući na čudno povećanje broja ratnih veterana.

Pojačana emigracija i pad nataliteta smanjili su od kraja rata broj stanovnika Hrvatske sa oko 4,5 na manje od četiri miliona ljudi, a istovremeno je broj ratnih veterana porastao sa 336.000 u 1996. godini na 507.508, navodi "Tageblat".

Čak iako bi se uzeo u obzir samo 438.793 još živih ratnih veterana, taj broj prevazilazi u međuvremenu deset odsto ukupnog stanovništva.

Na kraju rata u Hrvatskoj 1995, njena vojska imala je 205.397 vojnika pod oružjem, a iduće godine u Zagrebu je već bio reči o oko 336.000 veterana, ukazao je list.

Njihov tačan broj je od samog početka bio sporan, a pojedini tvrde da je osnivač države Franjo Tuđman povećanim brojem veterana želeo da demonstrira koliko se stanovništvo suprostavljalo navodnim srpskim okupatorima, ističe "Tageblat".

Iako su liste veterana policije i vojske spojene, zvaničan broj učesnika u ratu je u poslednje 23 godine neprestano rastao, i to za više od 147.000.

Za rast list krivi ne samo pravo na penzije i privilegije, već i povlašćen položaj pri zapošljavanju u javnom sektoru, što navodi mnoge Hrvate da se kasno sete učešća u "domovinskom ratu", ukazuje dnevnik.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 4 godine

Kod Hrvata je sve moguce, pa zar oni nisu " NAJGLUPLI NAROD NA SVETU u 2017 i 2018 g" !!!??? To im je i Pamela Anderson pokusala objasniti ali oni to ne mogu da shvate u kom pravcu je buducnost !!!!????

sumadinac neprskani

pre 4 godine

to je stari stos jos iz austrougarske . koristili su ga jednako i pravoslavni i katolicki krajisnici . mi smo se sa tim sreli u titovoj jugoslaviji pa je kruzio vic o pomocniku nosioca spomenice 1941 .ali neka ko zna zasto je to dobro .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17