• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/Informer/blic

06.01.2017

17:45

(FOTO) SRPSKA TRADICIJA I OČUVANJE VERE: Na Badnje veče upaljen badnjak ispred Hrama Svetog Save!

Beograd

(FOTO) SRPSKA TRADICIJA I OČUVANJE VERE: Na Badnje veče upaljen badnjak ispred Hrama Svetog Save!

Podeli vest

Nekoliko stotina ljudi okupilo se ispred Hrama svetog Save oko 16 sati na Vračaru, kako bi zajedno zapalili badnjake, a uz njih bio je i patrijarh srpski Irinej

Patrijarh je osveštao i blagosiljao badnjake i okupljenima rekao da badnjak predstavlja sveto drvo koje je simbol života i da se po običaju badnjak prilaže uoči Božića. On, govorio je patrijarh, predstavlja i "tradiciju i očuvanje vere otaca naših, veru koju mi živimo i veru onih koji dolaze posle nas".

Tanjug

Beograđani su u predvečerje najradosnijeg praznika ispred Hrama došli mahom sa sovjom decom, za koju je običaj paljenja badnjaka poseban doživljaj. Deca su znatiželjno gledala u vatru, a neki od njih su i po prvi put zapalili badnjak.

Tanjug

- Došli smo ovde prvi put da bi bacli badnjak, prvenstveno zbog njihove želje, a i zbog tradicije - rekao je Zoran Jovanović, koji je došao sa sinovima blizancima Jovanom i Draganom (8).

Ponosni otac Nenad Radojčić nosio je na leđima desetogodišnju Janu, da bolje vidi kako izgleda paljenje badnjaka.

Tanjug

- Prošle godine smo bacili badnjak u vatru, a došli smo i ove godine, jer verujemo u našu tradiciju i kako bismo pojačali zajedništvo koje nam nedostaje - rekao je on.

Neki su imali i božićne želje.

- Nije prvi put da smo ovde na Badnje veče. Došli smo da zapalimo badnjak za sreću i zdravlje. Jer, kako se kaže, koliko varnica toliko parica, a toliko i zdravlja i sreće - rekli su Ivan i Jovana Ilić, koji su došli sa devetogodišnjom Anastasijom.

Tanjug

Bilo je i starijih sugrađana, kao i grupa prijatelja koji su odlučili da zajedno provedu Badnje veče ispred Hrama.

Patrijarh je okupljenjima poručio da se polaže sveto drvo koje je nagoveštavalo onoga koji će doći - Spasitelja.

- Paljenje badnjaka je drevni običaj uoči Božića, najvećeg praznika- rekao je patrijarh okupljenima čestitajući im Badnji dan i Božić.

Tanjug



On je naveo da smo, kao narod, kroz paljenje badnjaka čuvali veru.

Taj običaj koji smo primili od naših predaka i ostavljamo onima koji dolaze, obijasnio je patrijarh 

- Nalažemo čvrsto i jako drvo koje razvija veliku toplotu, a sve to je Božiji, simbol osvetljenja i zagrevanja duhom svetim. Na ovaj način izražavamo našu veru i predanje koje je nasleđeno- rekao je patrijarh.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set