• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2019

18:57

(FOTO) RADOJIČIĆ POSADIO DRVEĆE U ČAST 150 GODINA OD ROĐENJA GANDIJA: U amanet nam je ostavio poruku da treba treba živeti u harmoniji sa prirodom

Beograd

(FOTO) RADOJIČIĆ POSADIO DRVEĆE U ČAST 150 GODINA OD ROĐENJA GANDIJA: U amanet nam je ostavio poruku da treba treba živeti u harmoniji sa prirodom

Podeli vest

U Beogradu je danas, kao i u 150 velikih gradova sveta, posađeno drveće u čast 150 godina rođenja borca za slobodu i nezavisnost Indije Mahatme Gandija

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je u akciji učestvovao zajedno sa ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem, podsetio je na značaj velikog indijskog državnika čije poruke i danas imaju ogroman uticaj na čovečanstvo.

- Dve glavne poruke koje je Gandi ostavio svetu u amanet su da treba živeti u harmoniji sa prirodom i boriti se protiv agresivnosti. One imaju ogromne vrednosti i nikada ih ne smemo zaboraviti - rekao je on i izrazio uverenje da će poruke koje je Gandi poslao čovečanstvu trajati vekovima i uticati na to da se svet razvija u boljem pravcu.

Foto: Tanjug

Ambasador je podsetio da se na današnji dan pre 150 godina rodila "velika duša" (Mahatma) ne samo Indije već i celog sveta. 

- Njegove ideje - ideje mira, života u harmnoji sa prirodom, života bez nasilja nisu bile značajne samo za indijski narod već i za sve druge narode - naveo je Batačardži.

VESIĆ: Beograd poklonio sve automobile!

Pre 130 godina Gandi je propagirao život u harmoniji sa prirodom što danas ima ogroman značaj ako se uzmu u obrzi klimatske promene, rekao je ambasador, a to je, kako je i gradonačelik podsetio, jedan moto u pravcu razvoja Beograda - preko biciklističkih staza, do brige o zelenilu, zdravom vazduhu, zdravom žvotu. 

Foto: Tanjug

- Ako si u harmoniji sa prirodom, u harmoniji si sa sobom, sa svetom, susedima - kazao je Batačardži.

Nakon što su u parku na Ušcu posadili tri drveta, održana je biciklistička trka u kojoj je učestvovalo 50 đaka.

Foto: Tanjug

Mohandas Karamčand Gandi, nazvan "Mahatma" vođa pokreta za nezavisnost Indije, ubijen je 1948, godine, pola godine posle sticanja nezavisnosti zemlje, za koju se borio čitavog života.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set