• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2015

08:07

ETO MENE, ETO VAS, RAT TURCIMA! Danas je 200 godina od Takovskog ustanka!

Društvo

ETO MENE, ETO VAS, RAT TURCIMA! Danas je 200 godina od Takovskog ustanka!

Podeli vest

Centralna svečanost povodom dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije biće održana danas u Takovu, na prostoru Spomen parka "Takovski grm"

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način, kako navode istoričari predstavlja temelj za stvaranje srpske drzave odnosno srpske vojske. Kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopazeno od Porte, tadašnja Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati". 

Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a ustanovljene su i uniforme, odnosno "mundiri".

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu i tu, kako navode hroničari leže koreni duboke povezanosti naroda i vojske. 

Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno.

Ovogodišnju svečanost, koja odiše duhom dva značajna praznika, uz odavanje vojnih i državnih počasti ustanicima i polaganje venaca, obeležiće i atraktivni egzercir Garde, saopšteno je 20. aprila iz Mnistarstav odbrane. 

Svečanost će obeležiti i primopredaja vojnih zastava koje će predsednik Republike Srbije dodeliti jedinicama ranga brigade Vojske Srbije, navedeno je u saopštenju.

Priapdnicima Vojske Srbije njihov praznik, 23. april čestitali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbiej general Ljubiša Diković.


Nikolić je u čestitki naveo da su "istorijska i tradicionalna veza u stvaranju i izgradnji moderne srpske države i njene Vojske potvrda novih vrednosti"

- U srpskoj istoriji ovaj dan je od posebnog značaja i trajan je izvor i nadahnuće kako srpskom narodu, tako i našoj vojsci - istakao je predsednik Republike.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17