• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.05.2015

22:19

LUDE IGRE SRPSKIH TINEJDŽERA Bežanje od kuće nije jedina glupost!

Društvo

LUDE IGRE SRPSKIH TINEJDŽERA Bežanje od kuće nije jedina glupost!

Podeli vest

Deca u Srbiji upražnjavaju sve brutalnije "izazove": prskaju kožu jakim sprejovima dok ne nastanu opasni plikovi, a cilj je što duže izdržati bol. Sve popularnije je i prekomerno gutanje lekova i ispijanje sirupa za kašalj

Srpski tinejdžeri sve češće na društvenim mrežama organizuju brutalne "igre" i "izazove" kojima ugrožavaju svoje zdravlje, pa i život, saznaje Informer.


Pored Fejsbuk igre "Gejm of 72", u kojoj je cilj pobeći od kuće na 72 sata, o čemu smo pisali u jučerašnjem broju, sve popularnija su i takmičenja u kojima se deca samopovređuju. Trenutno najveću pošast predstavlja spaljivanje sopstvene kože jakim sprejovima i dezodoransima, a veoma je rasprostranjeno i nalivanje alkoholom, prekomerno gutanje tableta paracetamola i ispijanje sirupa za

Destruktivne igrice koje trenutno kruže internetom:
1. Gejm of 72 - bežanje od kuće na 72 sata
2. Sinamon čelendž - šmrču cimet dok ne počnu da se guše
3. Paracetamolski izazov - gutaju lek dok im ne pozli
4. Neknominejšen - nalivanje alkoholom
5. Čarli, Čarli čelendž - prizivanje duhova
6. Houmles selfi - slikanje s beskućnicima
7. Spaljivanje kože dezodoransom

kašalj.

Ove ludorije imaju za cilj takmičenje u što dužem trpljenju bola, ali i nameru da se koriste medicinski i hemijski preparati koji imaju odlike narkotika.

Kako smo saznali, tinejdžeri na Jutjub i društvene mreže postavljaju snimke koji prikazuju kako jedni drugima na golu kožu, sa što manje razdaljine, prskaju jake dezodoranse.

Public

- Suština takmičenja je ko će duže izdržati bol, a kraj "igre" je kad im se na koži pojave crveni upaljeni plikovi, koji, ako se zapuste, mogu izazvati pogubne posledice. Sve se to snima, kači na internet tako da drugi mogu da vide, "ugledaju se" i nadmaše svojim "primerom", koji se, naravno, opet postavlja na internet. I tako ukrug. Osim toga, tinejdžeri se sve češće takmiče u gutanju enormnih količina tableta paracetamola (analgetika) ili ispijanju čitavih bočica sirupa za kašalj, što može da izazove oštećenja jetre, a u inostranstvu su zabeleženi i smrtni slučajevi - kaže sagovornik Informera koji je prisustvovao ovakvim "izazovima".


Sa druge strane, prema rečima direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" Milana Vlaisavljevića, u Novom Sadu je sve popularnija "igrica opijanja".

Kače slike opekotina na internet
Na Jutjubu se mogu pronaći snimci dece koja su ozbiljno oštetila kožu prskanjem ogromne količine dezodoransa

- Zaključio sam da je među mlađim pacijentima trenutno najaktuelnije takmičenje u ispijanju alkohola. To je toliko uzelo maha da se svaki čas u bolnice dovozi novi tinejdžer na ispiranje. Da stvar bude gora, alkohol najčešće kombinuju sa amfetaminima i marihuanom, jer ih ne percipiraju kao drogu - objašnjava Vlaisavljević. 

Mere predostrožnosti
- roditelji treba da dele računar sa detetom
- dogovorite se s detetom koliko vremena sme da provede pred računarom
- treba da postoje i drugi vidovi zanimacije: bioskop, čitanje, šetnja
- sportska aktivnost mora biti obavezna
- edukujte dete o štetnom uticaju interneta
- ustanovite kazne za neposlušnost


Kako kaže, na internetu ima sve više ekstremnih izazova za koje roditelji nikada nisu ni čuli.
- U osnovi, kod mladih ljudi dominira radoznalost, nekritičnost prema opasnosti i snažan uticaj okoline. Ukoliko ne učestvuju u takvim igricama, nisu popularni u društvu i to je ono što ih opredeljuje da rizikuju - zaključuje naš sagovornik.

Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj" prestravljena je novim trendovima, jer je i sama roditelj.

- Naši tinejdžeri jedva čekaju da prihvate nove igrice iz inostranstva jer spadaju u adrenalinske generacije. Ranije je izazov bio da pobegneš sa časa, a danas se rade daleko bizarnije stvari. Apelujem na roditelje da vode računa o svojoj deci i da probaju da ih na sve načine izvuku iz tog virtuelnog sveta jer im ne donosi ništa dobro - ističe Ćorićeva.

DRAGAN VARAGIĆ, IT STRUČNJAK:
Siguran sam da se broj nestanaka dece drastično povećao upravo zbog internet trenda "Gejm of 72". Ludiranje je u dečjoj prirodi, neke stvari treba razumeti, ali što je mnogo, mnogo je...

 

 


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17