• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

11.06.2015

21:00

MIŠKO U PROBLEMU Prodaje molove da vrati 250.000.000 evra!

Društvo

MIŠKO U PROBLEMU Prodaje molove da vrati 250.000.000 evra!

Podeli vest

Biznismen Miroslav Mišković planira da bankama vrati novac prodajom "Delta sitija" u Beogradu i Podgorici. Tajkun žuri da otplati kredite pre završetka sudskog spora

Biznismen Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", duguje bankama čak 250 miliona evra, saznaje Informer!

Ceo poslovni svet, a posebno bankari, čekaju da vide kako će se završiti sudski spor protiv Miškovića

A to je i glavni razlog zašto prodaje šoping-molove "Delta siti" u Beogradu i Podgorici. Naime, Miškoviću krediti dospevaju na naplatu, a on nema dovoljno svežeg kapitala da što pre vrati sve bankarske pozajmice.

Naime, srpski tajkun planira da sada iz cuga vrati ceo dug bankama jer je na lošem glasu zbog sudskog procesa koji se protiv njega vodi. To je, naravno, poljuljalo poverenje banaka u Miškovićev biznis i sposobnost da vrati pozajmice.

Madžar: Svi čekaju odluku suda

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je prijatno iznenađen da se Mišković nakon svih problema u prethodne tri godine uopšte nije obeshrabrio.
- On čak najavljuje nove poduhvate. Mnogi bi na njegovom mestu, posle zatvora, a potom i suđenja, digli ruke od svega. Sudski proces je izvor najveće neizvesnosti za njega. Na osnovu presude suda, bankari i poslovni svet upravljaće se u odnosu na Miškovića - navodi Madžar.

- Ceo poslovni svet, a posebno bankari, čekaju da vide kako će se završiti suđenje protiv Miškovića, pa da se tek onda, i prema ishodu suđenja, postave prema njemu i poslovima koje on vodi - pojašnjava dobro obavešteni izvor Informera.

Cena 200 miliona

Zbog svega toga, banke na Miškovića više ne gledaju blagonaklono. Sagovornik Informera objašnjava da Mišku sada stižu na naplatu krediti i da žuri da ih odjednom isplati.

- On sada javno najavljuje da će prodati "Delta siti" u Beogradu i Podgorici, za koje očekuje da će dobiti maksimalno 200 miliona evra. Taj novac Mišković planira odmah da vrati bankama kako bi se prikazao da je i dalje ozbiljan poslovni čovek - tvrdi dobro obavešteni izvor Informera.

Kako navodi, Miškoviću je sada prioritet da odobrovolji banke da mu dozvole nove novčane pozajmice.

informer.rs

mojugao

Ivan nikolić

ekonomski institut

Miškovićev položaj i kredibilitet nije kao ranijih godina. Prodaja tržnih centara jasno ukazuje da su mu neophodne pare da vrati dugove ili da krene u nove projekte.

- Kada izmiri dugove, Mišković planira ponovo da se zaduži kod banaka i od njih uzme dovoljno novca kako bi izgradio "Delta planet" na Autokomandi u Beogradu - dodaje naš sagovornik.

Pozitivan signal

Stručnjaci, inače, procenjuju da će Miško od prodaje dva šoping-mola dobiti 150, a najviše 200 miliona evra. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je Miškovićev plan razuman jer su krediti sada daleko povoljniji nego pre nekoliko godina.

- Verujem da će jedan deo najskupljih kredita vratiti i tako odobrovoljiti bankare. Dobra mu je odluka da uzme nove zajmove, pošto sada imaju daleko niže kamate - ističe Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, prvi čovek "Delte" će verovatno morati pažljivo da bira banke u kojima će se ponovo zadužiti.

- Banke ionako imaju problema sa nenaplativim pozajmicama i veoma vode računa o novim zaduženjima - kaže Kovačević.

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" smatra da Mišković, kad otplati kredite bankama, neće imati problem da nađe nove kreditore za izgradnju "Delta planeta".

- Banke, naravno, najviše vole da im se krediti vraćaju u roku. Kada ih otplatite ranije, to može da bude pozitivan signal za njih - kaže Uzelac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mgojkovic

pre 8 godina

Prvo on to ne radi zbog banaka nego je to njegova strategija poslovanja kao sto planira da napravi novi pandam Tempu . On ova dva cetra je ponudio u pricu prodaje jos pre pocetka spora sa drzavom. Cak ste i vi pisali o tome pre dve godine. Drugo on se oslobadja onoga sto je zastarelo i ide ka novom dizajnu koji sad vlada i to je sasvim opravdano. Malo dramaticno pisete a niste bas upoznati sa njegovim nacinom poslovanja.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17