• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

23.10.2015

14:19

IGUMAN SAVA: Unesko da skine srpske crkve sa liste, ako namerava da ih preda Kosovu!

Društvo

IGUMAN SAVA: Unesko da skine srpske crkve sa liste, ako namerava da ih preda Kosovu!

Podeli vest

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić smatra da bi Unesko trebalo da skine srpske pravoslavne crkve sa svoje liste, ako ih "preda" Kosovu

- Ako Unesko želi da uprkos svemu dozvoli Kosovu da "preuzme" srpske pravoslavne crkve, neka nas prvo velikodušno skinu sa liste svetske baštine - naveo je Janjić na Tviteru.

Kako smatra Janjić, jedini način da se krene napred jeste stvaranje mehanizma koji bi zaštitio srpski identitet i prava na teritoriji Kosova.

- Pravo mesto za to je dijalog u Briselu. Bez toga, bilo kakav prijem u Unesko je apsurdan - istakao je Janjić.

On smatra da Unesko status bez mehanizma zaštite nije zaštita, već predstavlja još veći problem za srpske crkve na KiM.

Janjić je dodao i da njegov manastir nije nikome učinio ništa nažao, kao i da je pružao pomoć Albancima tokom sukoba na Kosovu.

- Mi želimo da živimo u miru. Napadnuti smo četiri puta nakon rata, a NATO nas štiti već 15 godina - naveo je Janjić.

Iguman manastira Visoki Dečani je kao primere "kosovske realnosti" naveo više fotografija uništavanja srpskih crkava na Kosovu i zahvalio se svim vojnicima KFOR i NATO koji su štitili ta mesta u prethodnim godinama.

- Bez njih bi sve naše crkve bile uništene - poručio je Janjić.

Nakon što je bivši komandant specijalne francuske jedinice u sastavu KFOR Žak Ogar rekao da Unesko ne treba da primi Kosovo, isti stav je na Tviteru izneo i nekadašnji narednik američke jedinice Entoni J. Pelisio i dodao da "ima još mnogo onih koji tako misle".

Sava Janjić je pre nekoliko dana za B92 govorio o aktuelnoj situaciji i između ostalog ocenio da bi prijem Kosova u Unesko bio veoma opasan za našu kulturnu baštinu.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je povodom najava prijema Kosova u Unesko nedavno saopštio da se iza "žurbe" Prištine oko Unesko krije nešto više.

- Nažalost, odbijanje Prištine da prihvati dijalog o srpskoj pravoslavnoj baštini u Briselu jasno pokazuje da je njihov cilj da što pre uđu u Unesko kako bi status u ovoj organizaciji iskoristili kao sredstvo dalje kulturne represije protiv SPC ponovnim stavljanjem na sto spornih nacrta zakona o kulturi, a sve pod kišobranom Unesko - naveo je episkop Teodosije u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17