• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.04.2016

16:08

ZA TREĆINU MANJE Pale kamate na kredite!

Društvo

ZA TREĆINU MANJE Pale kamate na kredite!

Podeli vest

Bankarske kamate na keš i refinansirajuće kredite u Srbiji pale su za trećinu sa nivoa od preko 20 odsto odsto na kom su se kretale pre samo dve godine

Zbog nižih kamatnih stopa u ovom trenutku i manjka novca u budžetu, većina građana koji imaju bankarski "teret" svakog meseca pribegava refinansiranju postojećih kredita uzetih ranije pod nepovoljnijim uslovima, piše danas finansijski portal Kamatica.

Pre samo dve godine zaduživali smo se po kamatnoj stopi na keš kredite od čak 21 posto, a na refinansirajuće kredite kamata je išla i do 23 odsto u pojedinim bankama, navodi se u tekstu.

Danas su banke prinuđene da obaraju kamate kako bi uspele da plasiraju kredite, a kamata po kojoj je moguće uzeti keš kredit ide i od 7,0 odsto.

Prema računici Kamatice, za keš kredit od 200.000 dinara sa periodom otplate od 36 meseci banci se na kraju vraća 232.000 dinara, što je duplo manje u odnosu na pre dve godine.

U slučaju istog iznosa keš kredita, ali sa rokom otplate od 12 meseci, na kraju otplatnog perioda banci se vraća oko 11.000 dinara više, odnosno ukupno 211 hiljada dinara.

Prilikom uzimanja kredita, potrebno je proveriti i sve troškove koje banka naplaćuje.

EBRD: Srbija na pravom putu ekonomskih reformi!

Kada je reč o pozajmicama za refinansiranje postojećih kredita, kamate su u suštini iste kao i za keš kredite, što za tu vrstu bankarskih proizvoda znači i kamatu manju za trećinu u odnosu na 2014. godinu.

Primera radi, kako pokazuje računica Kamatice, za refinansirajući kredit od 200 hiljada dinara s rokom otplate od 36 meseci, banci se na kraju vraća 232.000 dinara (isto kao i u slučaju keš kredita), a ako je period otplate 12 meseci - onda se banci vraća 215 hiljada dinara.

Prilikom zaduživanja, građani treba da obrate pažnju i precizno sagledaju svoje finansijske mogućnosti, a da iznos kredita prilagode svom budžetu i što kraćem periodu otplate, savetuje Kamatica.

Duži period otplate znači nižu ratu, koja je na prvi pogled mnogo primamljivija, ali to znači i veći iznos po osnovu kamate koji se na kraju vraća banci, navodi se u tekstu.

DA LI SU BESKAMATNI AUTO KREDITI PREVARA?! Kamate nema, ali se ipak plaća!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Shvati

pre 8 godina

Ko dosad nije shvatio da je kljucna figura u svakom kreditu visina vase plate onda mu nema pomoci,a posto je vecini gradjana plata kurton samim tim nemate nikakve sanse da uopste dodjete do povoljnog kredita a onda i da ga uspesno otplatite,to je sva filozofija.

Posmatrac

pre 8 godina

Kamate po kreditima su morale pasti mnogo, mnogo ranije.Robovlasnicki sistem nastao: stimanje libora ,naknada,marzi i odokativnih redovnih i zateznih kamata u zavisnosti od banke do banke - gde u drzavi Srbiji sa minimalnom inflacijom zatezna kamata u nekim bankama ide do 40 % a NBS drzi referentnu stopu na 4,5% dok u Evropi ona iznosi 0% ( ECB je najavila da ce kljucna kamata ici u minus ). Finansijski sektor je opljackao drzavu, privredu i gradjane. Novokomponovani bogatasi su posle 2000 - te ( od kada drzava ne kontrolise banke ) izneli iz drzave preko 50 milijardi dolara.NBS je na celu kartela banaka sa kojima na kraju godine deli dobit a niko to ne sankcionise jer naruceni zakoni koji se hitno moraju menjati - legalizuju pljacku. Nadamo se da ce afera u Panama ( postoje podaci od 1990.godine ) pomoci nadleznima da te pare vrate i napune budzetsku kasu. Tajkuni su zaradlili tri puta vise - sto se vidi na Forbs.listi.Ima za njih ali ima i za drzavu.

Posmatrac

pre 8 godina

Kamate moraju vise pasti.Sest svetskih Centralnih banaka je uvelo negativne kamatne kljucne stope medju kojima su Evropska centralna banka i Japanska centralna banka pa tako otprilike cetvrtina svetske privrede merene BDP-om sada ima sluzbene kamatne stope ISPOD NULE. MMF je naglasio da ako kamatne stope ovako nastave da budu negativne - porast ce promet u gotovini. U Srbiji su drzava, privreda i gradjani kolateralna steta monopola poslovnih banaka koji posluje kao kartel na celu sa NBS ! Ko daje pravo NBS da drzi referentnu kamatnu stopu na 4,25% ( ako je u svetu ispod nule !? ) i placa bankama impozantne iznose na depozite ( stanja depozita nikada niko nije iskontrolisao - postoji osnovana sumnja da su to samo kreativno proknjizena stanja u kompjuteru banaka ) ? Na kraju godine NBS sa poslovnim banakama deli dobit. U Velikoj Britaniji su banke zbog stimanja kamata, naknada , marzi platili drzavi kazne - za 15 godina u iznosu od 53 milijarde britanskih funti. Dozvolili smo svi mi svojom pasivnoscu da nas tajkuni i bankaroidi godinama pljackaju - a doslo je vreme da barem drzavi plate toliko da se vrati javni dug ! Na osnovu u" pripojenog " - uvecali su imovinu nekoliko puta vise. U tom slucaju ostali bi bogati i dalje ali se nebi kotirali na Forbsovoj listi - najbogatijih. Stanje u finansijskom sektoru u Srbiji se vise ne sme tolerisati. Ako se ne reaguje odmah posle izbora - bit ce kasno.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17