• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

26.04.2016

23:52

UZBUNA U PORODILIŠTU NARODNI FRONT: Medicinska sestra"greškom" zamenila bebu?!

Društvo

UZBUNA U PORODILIŠTU NARODNI FRONT: Medicinska sestra"greškom" zamenila bebu?!

Podeli vest

Inspekcija Ministarstva zdravlja obavile je nadzor u GAK "Narodni front" prošlog petka, nakon što je porodilja prijavila da joj je zamenjena beba.

Inspekciju je pozvala sama uprava klinike. Istim povodom, po pozivu supruga porodilje, u "Front" su stigli i inspektori MUP-a.

Direktorka GAK "Narodni front" prof. dr Snežana Rakić izjavila je da je medicinska sestra greškom zamenila identifikacionu tračicu, koja se stavlja preko grudi bebe, i majci na podoj odnela tuđe novorođenče.

 - Medicinska sestra koja je napravila propust je suspendovana i u toku je unutrašnji stručni nazdor. Još rasvetljavamo sve okolnosti, verovatno će medicinska sestra dobiti otkaz. Upravo da se ovakve stvari ne bi događale, pre nego više od dva meseca uveli smo novi sistem identifikacije beba i porodilja, preko kontrolnog broja na tračici koju na ruci stalno nose i majka i beba.

Ovaj sistem je još u fazi testiranja. majka je primetila da se upravo ovaj broj ne slaže sa brojem na gračici koja se dodatno stavlja preko grudi bebe - objasnila je dr Rakić.

Ona je istakla da je "Narodni front" veliko porodilište u kome u proseku dnevno na svet dođe 30 beba. Zato je u prošlosti bilo slučajeva da se dogodi zamena beba, pa je i DNK analizom moralo da se utvrđuje čije je dete. Srećom, u ovom poslednjem slučaju propust je odmah utvrđen, tako da nikakve dodatne analize nisu rađene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Biba

pre 7 godina

Na šta su mislili kada su rekli da su pre dva meseca uveli novi sistem identifikacije beba i porodilja,preko kontrolnog broja na tračnici koju na ruci nose i mama i beba? Ja sam se još pre deset godina poradjala u KBC Zvezdara i imala broj na ruci isti kao beba, gumenu narukvicu koju ne smes da skineš. Odmah pred tobom stave bebi narukvicu i pokažu da majka vidi da ona i beba nose isti broj na narukvici. Sada sam se po drugi put porodila pre dva meseca u istom porodilistu i takodje smo imali narukvice ovog puta je pisao broj, moje ime i prezime i moj matični broj. O čemu ovi u Frontu pričaju, kao uveli novi sistem?

CAR

pre 7 godina

Koliko je dece u Srbiji nestalo zbog takvih "grešaka" sestara i doktora.

Zlatica

pre 6 godina

Pa nije beba papir pa se "zamenio " ! Koja neodgovornost,nesavesnost na poslu ! Znaci,nije jedna beba u pitanju ,NEGO DVE BEBE !Od drugog deteta su preneli broj prvom !!! Uzas !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija