• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

03.08.2016

07:26

OPAKA BOLEST SE VRATILA U SRBIJU! Evo kako da se zaštitite od MALARIJE!

Društvo

OPAKA BOLEST SE VRATILA U SRBIJU! Evo kako da se zaštitite od MALARIJE!

Podeli vest

U Beogradu su se pre dve nedelje pojavili prvi slučajevi malerije koja je otkrivena kod tri migranta.Sva trojica su bila smeštena na Klinici za Tropske i infektivne bolesti Kliničko bolničkog centra uBeogradu, ali je jedan od njih pobegao, i time povećao mogućnost da se malarija proširi Srbijom

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, pričao je o merama predostrožnosti i zaštiti od malarije.

- Kao predostrožnost protiv malarije uzima se i štiti na isti način kao i protiv groznice zapadnog Nila i Zika virusa. Dakle, najbitnije je izbegavati boravak u priobaljima, kad god je moguće, kao i područja prekrivena šipražjem gde se komarci roje, i delove sa stajaćim vodama gde se razmnožavaju. Trebalo bi da se štitite nošenjm dugih rukava i nogavica, ali ukoliko su delovi kože otkriveni, zaštititi ih primentom repelenata - kazao je doktor.

- Boravite u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen. Postavite zaštitne mreže na prozorima i oko kreveta. Takođe možete da koristite električne aparate koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru - savetuje epidemiolog.

ISTINSKI HOROR U BEOGRADU! Migrant ZARAŽEN MALARIJOM pobegao iz bolnice i LUTA GRADOM!

Doktor Radmilo se osvrnuo i na vreme kada je zabeležen poslednji autohtoni slučaj malarije

Ovo su simptomi malarije:

Povećana temperatura, glavobolja, umor, pojačano znojenje, povraćanje. Mogu se javiti i suv kašalj, bolovi u mišićima, povećana jetra ali i nervna disfunkcija i gubitak svesti.

- Srbiji, prema mom mišljenju sada ne preti neka velika opasnost. Mi smo se sa malarijom izborili još pre pedesetak godina, kada je i zabeležen poslednji autohtoni slučaj malarije. U našoj zemlji zabeležen je 1964. godine u Kraljevu. Danas se na području naše zemlje registruju isključivo slučajevi importovane malarije. Izraz importovana malarija znači da je osoba koja živi u Srbiji, izvesno vreme boravila (najčešće na radu) u zemljama sa endemskom malarijom, gde se i zarazila. Kod nas se godišnje registruje prosečno 10 do 15 ovakvih slučajeva malarije - naveo je Petrović.

Ukoliko planirate da posetite područje gde je malarija uobičajena postoje posebna uputstva:

- Pre putovanja se upoznajte sa najnovijim informacijama. U različitim regionima mogu biti zastupljene različite vrste malaričnih parazita, a to određuje koji je lek najdelotvorniji. Takođe bi bilo mudro da se posavetujete sa svojim lekarom oko toga na šta posebno treba da obratite pažnju, s obzirom na vaše zdravstveno stanje. Ako ste se zarazili, odmah potražite pomoć lekara. Imajte na umu da se simptomi mogu pojaviti nakon jedne do četiri nedelje od trenutka zaraze  - zaključio je lekar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dejan

pre 7 godina

Kako da se zastitimo????... oterajte te migrante iz nase zemlje...Vucicu..nemoramo bas biti toliko dobri....zarazice nas sve..\n

Riddick

pre 7 godina

Nema od toga ništa. Makar koliko ti bežao od "cica" one neće da bežidu od tebe. Voledu slatku krv. Jedini lek je istrebljenje na svakom mestu i svakom trenutku i to je Amen.

Slobodan

pre 7 godina

Vrlo inteligentno i u potpunosti razumljivo objašnjenje čitaocima , kako se zaštititi od malarije. Izlaganje tog doktora svakako će nam u praksi pomoći samo ako primenimo savetovanu zaštitu "primentom repelenata". Gospodo, mnogo ste nam pomogli napred navedenim savetom. A tek što se tiče rukava i nogavica, toga se stvarno niko ne bi setio. Pitam se zašto zauzimate dragoceni prostor ovog čestitog časopisa sa takvim glupostima i ponižavanjem svojih čitalaca.

Igor

pre 7 godina

Jedan dan pre nego sto pocne visoka temperatura I snazna drhtavica (bolesnik toliko cvokoce da ne moze da sastavi jednu rec normalno) oseti se cudna glavobolja kakvu nikada pre niste osetili u predelu cela i zalizaka A sto se tice sirenja bolesti - misilim da su sanse ravne nuli. Kako do sada niko od pomenutih 10-15 godisnje nije preneo bolest na komarce a oni na ljude?

MILE

pre 7 godina

PUSTATI MIGRANTE SA ZALIHAMA OBOLELIH KOMARACA ,KOJE PUSTAJU PO NAREDJENJU,DA GRICKAJU SRBE

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija