• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

17.10.2016

19:44

ALARMANTNO! Roditelji oprez, ne dozvolite da vam truju decu - OVE IGRAČKE IZAZIVAJU RAK!

Društvo

ALARMANTNO! Roditelji oprez, ne dozvolite da vam truju decu - OVE IGRAČKE IZAZIVAJU RAK!

Podeli vest

Dečja igračka "lavli hors", uvezena iz Kine, povučena iz prodaje u radnjama "OFI tojlend" širom Srbije jer sadrži materiju ftalat, koji izaziva kancer, neplodnost i probleme sa jetrom i bubrezima

Dečja igračka "lavli hors" povučena je iz prodaje u radnjama "OFI tojlend" širom Srbije jer sadrži kancerogenu materiju ftalat, koja izaziva rak, neplodnost i probleme sa jetrom i bubrezima!

Analize gradskog Zavoda za Javno zdravlje otkrile su da ovi konjići, uvezeni iz Kine, imaju u svom sastavu više od dozvoljenih 0,1 odsto ftalata, zbog čega su u "OFI tojlendu" prestali da prodaju ove igračke i pozvali sve građane koji su ih kupili svojoj deci da ih vrate. U ovim radnjama su nam rekli da su prodali oko 100 spornih igračaka.

Apel kupcima

U "OFI tojlendu" ističu za Informer da upozorenje o kancerogenoj igrački "lavli hors" već neko vreme stoji na njihovom sajtu.

RODITELJI, OPREZ! Ne kupujte lutku "Mašu" kod Kineza - OTROVNA JE!

Šta izaziva ftalat:

*oštećenje jetre i bubrega    
* hormonski poremećaj
* neplodnost
* kancer dojke i prostate

0,1 odsto je dozvoljen nivo ftalata u proizvodima

- Ovu igračku u našim prodavnicama prodavali smo tokom 2014. i 2015. godine. Inspekcija je slučajnim ispitivanjem proizvoda analizirala sastav spornog konjića i utvrdila da sadrži opasne ftalate iznad dozvoljenih vrednosti. Zbog toga nam je pre oko četiri meseca stiglo obaveštenje iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd da te igračke hitno povučemo iz prometa, uništimo ih i putem sajta obavestimo kupce da ih vrate - kažu u "OFI tojlendu".

Prema njihovim rečima, uprkos upozorenjima, gotovo niko se nije javio da vrati "otrovnog konjića".

- U proteklom periodu prodato je oko 100 konjića, a otkada smo postavili saopštenje, svega jedna mušterija je došla na reklamaciju. Svakako, svi proizvodi iz ove serije su povučeni i neće biti dostupni za prodaju - objašnjavaju u ovoj prodavnici.

Rezultati se znali još u februaru

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu kažu za Informer da su njihove analize o sastavu igračke bile gotove još u februaru ove godine.
- Uzorke spornih plastičnih proizvoda dobili smo 22. decembra 2015. godine, a rezultate smo izdali 11. februara 2016. godine. Sve u propisanom roku. Sve te rezultate gde je ustanovljeno da proizvodi sadrže zabranjeni ftalat prosledili smo nadležnom ministarstvu i oni su nastavili sa daljim delovanjem - objašnjavaju u Zavodu.

Ove informacije za Informer je potvrdio i predsednik Nacionalne organizacije potrošača NOPS Goran Papović. On smatra da tržišni nadzor u Srbiji mora da uvede rigoroznije mere za sve uvezene proizvode, pogotovo dečje igračke i opremu!

ŠOKANTNO : Kancerogene materije u pelenama, cuclama, igračkama?!

- Pre nekoliko meseci u saradnji sa tržišnom inspekcijom sprovodili smo kontrole i između ostalog otkrili čitavu seriju otrovnih igračaka u obliku plastičnih konjića. Nedopustivo je da se takvi proizvodi uopšte puste na naše tržište, a ponajmanje budu namenjeni deci! Mora više da se kontroliše uvoz, da se rade detaljni testovi za hemijski sastav i poštuju evropski standardi za kvalitet hrane, pića i opreme - naglašava Papović i pozdravlja brzo delovanje prodavca ove igračke.

"Lavli hors" nije jedini slučaj

Informer je i ranije pisao o igračkama koje sadrže otrovnu supstancu ftalat i koje su bez problema bile dostupne na našem tržištu! Pored štetnih šarenih narukvica od gumica za kosu koje su sadržale ftalat, svakako najveću prašinu početkom ove godine izazvala je kopija popularne lutke Maša, koja se prodavala u kineskim radnjama u Crnoj Gori i Srbiji.

Otrovna plastika

Profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt upozorava da hemikalija ftalat izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.

Prodali smo oko 100 otrovnih igračaka. Pozvali smo sve kupce da ih vrate, gotovo niko to nije učinio
OFI tojlend

- Ova opasna supstanca spada u veliku grupu hemikalija koje se stavljaju u kozmetiku, ulja, a posebno u plastiku. Njegovom upotrebom plastika postaje mekša i savitljivija, pa je idealan i za igračke! Dozvoljen nivo ftalata je do 0,1 odsto, ali ne bi trebalo da se nađe u proizvodima ni u kojoj meri! Zbog svoje štetnosti može da izazove karcinom dojke i prostate, neplodnost, ošteti jetru i bubrege, ali i da prouzrokuje hormonske poremećaje. Naročito je opasan kada se nađe u predmetima koji su namenjeni deci, koja igračke uglavnom stavljaju u usta i drže u rukama - naglašava Pfendt.
 

Svuda povučeno iz prodaje

Ekipa Informera juče je obišla prodavnice dečjih igračaka u samom centru Beograda, ali ni u jednoj nismo našli plastičnog konjića "lavli hors"! Prema rečima prodavaca, pomenute igračke, koja je uglavnom namenjena devojčicama, nema u prodaji već duže vreme.
- Nažalost, tu igračku nemamo već neko vreme. Od prošle godine je bila veoma aktuelna i tražena među decom, ali je nema više na rafovima. Tri meseca nam nije stigla nijedna serija plastičnih konjića, koji se uglavnom uvoze iz Kine - ispričala nam je jedna prodavačica.

 

 


 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jang Ce

pre 7 godina

Treba ih tuziti i naplatiti a ne samo povlacenje i upozorenje pa bi se malo zapitali ,ovako svakakvo djubre se uvozi u Srbiju i daje deci.

nada

pre 7 godina

Nije istina da su povucene iz prodaje !!!!!!!!!!! Ja sam bila u Beogradu i ima ih svuda cak sam jedog konjica kupila da ga nosim u Svajcarsku unucici ali sam ga po dolasku u Svajcarsku procitavsi ovaj tekst bacila u djubre a i cena mu je veoma visoka. Dokle lazi i obmane. KO NAM TRUJE DECU ?????????????

Comi

pre 7 godina

Po meni kriva ispekcija i drzava,kako nesto tako moze da se uveze i stavi na policu za prodaju bez ispitivanja i potrebnih dozvola?????Bas se pitam kad uleti nesto radioaktivno hocemo se opametiti????Jos se zna da kinezi trpaju sve zivo u stvari sto prave.

Bosko

pre 7 godina

Po propisima svaki uvoz igracaka podleze sanitarnoj kontroli,te da se ista radi ispravno, u prodavnicama ne bi bilo losih I opasnih igracaka.Veoma je jasno,da ako system kontrole zakaze, uvoznik ne zna da li je igraccka opasna ,loseg I opasnog materijala dok ne dobije analizu.Zasto se analize ne rade detaljno, pitanje je za Ministarstvo, a ne za uvoznike. Na zalost ista situacija je I sa hranom iz uvoza, kozmetikom I svim artiklima koji podlezu analizi pre pustanja u promet

Ljilja

pre 7 godina

Mi odmah poverujemo da je sve tacno sto pisu ! To Kinezi ugrozavaju im trziste, jer su povoljniji, pa na ovaj nacin da ih redukuju!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17