• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

02.12.2016

19:05

MINISTAR LJAJIĆ ZA INFORMER:  Imaćemo od turizma 1.000.000.000 evra!

Društvo

MINISTAR LJAJIĆ ZA INFORMER: Imaćemo od turizma 1.000.000.000 evra!

Podeli vest

Srbija će u 2016. godini imati devizni priliv od turizma 1.000.000.000 evra, kaže za Informer Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

On navodi da je od januara do oktobra ove godine u našoj zemlji boravilo više od 2,3 miliona turista, a od toga se odmaralo milion stranih gostiju. Domaći i strani turisti najviše su boravili u Beogradu i Novom Sadu, ali i u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, Kopaoniku.

Ljajić kaže da je strancima interesantan glavni grad jer nudi razne manifestacije i zabavu, a nezaobilazno posećuju i Skadarliju, Muzej Nikole Tesle, Avalu.

- Prvi put od 2007. zabeležen je ovako veliki broj turista. Njih zanima cela Srbija, ali do sada je najposećeniji Beograd, gde žele da vide istorijske spomenike. Očekujemo da će i narednih godina biti dosta investicija u hotele i apartmane, radimo na poboljšanju celokupne turističke ponude, a veoma nam je važan i proces privatizacije banja koji će ih "oživeti" i tako ćemo privući još gostiju. Očekujemo da će u 2016. devizni priliv od turizma biti 1.000.000.000 evra - kaže Ljajić.

Tanjug

Stranci kod nas uglavnom borave u hostelima, čije se cene kreću od sedam do 40 evra za noćenje, ali i hotelima u kojima se prenoćište plaća od 89 do 140 evra za noć.

U 2017. spremno 60.000 vaučera

I u narednoj godini biće podeljeno 60.000 novih vaučera Vlade Srbije za odmor u Srbiji u vrednosti od po 5.000 dinara. Da bi se dobio Vladin vaučer, potrebno je da se na šalter JP "Pošte Srbije" donesu ček i rezervacija iz hotela i popuni obrazac.
Za treći krug vaučera očekuje se da će se prijaviti još veći broj hotela koji su spremni da prime domaće goste. Tokom 2016. u 680 hotela, banja, restorana, pansiona i drugih mesta pružane su usluge turistima uz novčanu pomoć od 5.000 dinara.

Već godinama je, kažu stručnjaci, velika navala i na apartmane koji se u centru grada mogu iznajmiti za 12 do 40 evra za noć.

Gosti iz inostranstva potroše od 70 do 100 evra dnevno u proseku za smeštaj, hranu i zabavu. Među njima su najčešće dolazili Turci, Grci, Nemci i Rusi.

Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograd kaže da ne čudi što je prestonica najinteresantnija stranim turistima s obzirom da ima zanimljivu turističku ponudu, a posebno pruža dobru zabavu i noćni provod.

- U Beogradu su najniže cene hotela u Evropi. Nekoliko hiljada ljudi tokom jedne sezone traži usluge turističkih vodiča kako bi upoznali naš grad. Obavezno posete Kalemegdan, Skadarliju, Jugoslovenski muzej i Savsko šetalište - kaže Popović.

print

On napominje da je interesantno i to što su Grci ove godine pohrlili u Beograd, iako su do 2013. bili na nivou statističke greške.

Mladi turisti uglavnom dolaze zbog zabave i ukusnih srpskih specijaliteta, ističe Željko Bjeljač iz Udruženja turizmologa, dok stariji više obilaze kulturna znamenja.

- Organizovane turističke ture uglavnom su namenjene starijim strancima. Mlađi turisti se sami organizuju i obilaze mesta. Uglavnom prespavaju po hostelima, mnogo vole našu brzu hranu i obilaze muzičke manifestacije - kaže Bjeljač.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija