• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.rs

13.02.2017

12:37

AKO VAM SUDSKI IZVRŠITELJI POKUCAJU NA VRATA: Krevet, hranu, ljubimca, fotografije...ne oduzimaju!

Društvo

AKO VAM SUDSKI IZVRŠITELJI POKUCAJU NA VRATA: Krevet, hranu, ljubimca, fotografije...ne oduzimaju!

Podeli vest

Zbog neizmirenih dugovanja, građanima sve češće sudski izvršitelji dolaze na vrata, ali postavlja se pitanje šta sve mogu da zaplene, a šta nikako ne smeju da oduzimaju

Tako su, prema zakonu, od izvršenja izuzeti:

* odeća, obuća, posteljina, posuđe, krevet, šporet, frižider i peć za grejanje
* hrana i ogrev za tri meseca
* gotovina do mesečnog iznosa plate koji je po zakonu izuzet od izvršenja
* ordenje, medalje, ratne spomenice, lična pisma, rukopisi, porodične fotografije
* invalidska pomagala
* kućni ljubimac
* objekti, oružje i oprema namenjeni odbrani i bezbednosti države
* oranice zemljoradnika do 10 ari

Ukupan poreski dug na nivou Srbije premašio je 700 milijardi dinara, Od te sume velike deo je nenaplativ, pošto se većina preduzeća nalazi u stečaju ili je ugašena.

Kako bi namirili potraživanja od onih koje zakon ne štiti od prinudne naplate, poreznici mogu da blokiraju račune preduzeća i da im plene imovinu. Često se na spisku za licitaciju nalaze, osim vozila, nameštaja i oranica, i voće i povrće, šminka, aparati za komarce, namirnice...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan Petrovic

pre 7 godina

Pa mi svi imamo neka dugovanja, odnosno kredite nekih banaka, i placamo koliko mozemo, a posto smo ostali bez posla, sta da radimo mi ne bezimo od dugovanja, placamo po malo, nekad i dve tri rate, platimo odjednom kada imamo novac, ali nam mnogo uzimaju kamate. Neka ti izvrsitelji dodju, neka pokucaju na crata da vidimo kako ce da prodju, ko prvi potegne taj je pobednik, za zatvor nije bitno, i to je za ljude, ovo nije pretnja vec ozbiljno upozorenje za njih, odnosno za sudske izvrsitelje.

kaligula

pre 7 godina

Mora buna da se digne protiv njih, dok ih na vile ne nabodu nece da se smire. Dodali silne mafijaske kamate i njihove nagrade kao da ugalj vade

XXL

pre 7 godina

Prvo bi im ponudio ovo trofejno oružje u legalnom posedu da ga oduzmu uz moje odobrenje i saglasnost, a ne da me deru i za njega. Kakva bre odbrana i bezbednost države malo morgen za to treba da imam lekarsko uverenje da sam zdrav u glavu koje košta 4500+500 dinara, čipovani oružni list sa plaćenim taxama MUP-u oko 7500 dinara, zatim potvrdu da nisam osuđivan od strane nadležnog suda ko zna koliko to košta, zatim obuku kod licenciranog trenera da me nauči da pucam (iako sam služio armiju) i to je 10.000 dinara Bog će ga znati. Ma nek' nose braća zato ih je Režim i izglasao kroz Zakon da mogu da plene jer jedni su uzeli novac, žuti su uzeli privredu, a Ovima ostaje imovina - građana.

zoran

pre 5 godina

Dug je zao drug. Ali nikako ne shvatamo da je vreme samoupravljanja davno prošlo vreme. Tada su se lagodno uzimali krediti za sve i svašta i otplatu je izdašno obezvređivala inflacija. I to vreme je prošlo. Inflacija je obuzdana, a na dugovanja se zaračunavaju solidne kamate koje moraju da se plate. Ludost je zaduživati se u vreme kada posao nije siguran ni visina plate. Sa uvođenjem izvršitelja postupak namirivanja dugovanja je znatno skraćen. Prodaja imovine "na doboš" nije prijatna i brzo se ostaje bez svega godinama sticanog.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17