• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.03.2017

15:06

VULIN U VRANJU: Prioritet Vlade Srbije je veća briga o ženama!

Društvo

VULIN U VRANJU: Prioritet Vlade Srbije je veća briga o ženama!

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin posetio je danas Sajam ženske socijalne ekonomije u Vranju i tom prilikom izjavio da Vlada Srbije čini sve da žene imaju prioritet prilikom zapošljavanja a posebno ranjive grupe

On je kazao da jeste 8. mart Međunarodni dan žena ali da je suštiski to dan u kome svi treba da se setimo da je borba socijalne nepravde, borba za bolje uslove života za sve u Srbiji nešto što mora da se dešava svakog dana.

Vlada Srbije čini velike napore da se pomogne najranjivijim kategorijama u našem društvu. Naravno i da žene budu prioritet kada je zapošljavanje u pitanju kada je pitanju briga o njima jer je žena ta koja čuva i sačuva porodicu. U 2016.godini zaposleno je  137.304 zene, što je u odnosu na 2015.godinu povećanje od 8,4 odsto - naglasio je Vulin.

On je podsetio da je da je prvi put ove godine kroz aktivne mere zapošljavanja uvedeno da  žene žrtve porodičnog  nasilja imaju prioritet pri zapošljavanju a da poslodavci dobiju subvencije ako ih zaposle.
Ministar Vulin je najavio da će nakon izbora vrlo brzo biti usvojen Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

- Kada zakon bude usvojen , prvi put će sve žene koje su na bilo koji način prijavljenje ostvarivati  pravo na porodiljsku nadoknadu. To znači žene koje su radile na privremenim i povremenim poslovima, na autorskom, ugovoru o delu, žene koje su prijavljenje na poljoprivrednom gazdinstvu ili su nosioci gazdinstva , sve će u skladu sa svojim doprinosima i ono što su uplaćivale , dobiti i ostvariti pravo na porodiljsku nadoknadu. To do sada nikada nije bilo i na taj način pokazujemo koliko cenimo žene, koliko cenimo borbu da nas bude više i zato se država trudi da svaki višak u budzetu bude usmeren ka porodicama sa decom - rekao je Vulin.


Na Sajmu ženske socijalne ekonomije u Vranju na 18 štandova su preduzetnice iz Pčinjskog okruga predstavile svoje male firme i  proizvode. Sajam u Vranju organizovali su socijalno preduzeće „ Tradicija juga“ i NVO „ Životna pomoć“.

- Sve ove žene su počele svoje poslovne aktivnosti uz pomoć Ministarstva rada, Nacionalne službe za zapošljavanje, međunarodnih humanitarnih organizacija, USAD, Evropski Progres, UNDP. One su od njih dobile opremu i sada samostalno rade ali je neophodna i dalje pomoć države i nadamo se da će  u ovoj godini biti usvojen Zakon o socijalnim preduzećima - ocenila je organizator sajma Tijana Milovanović.  

Ministar Vulin je potvrdio da će u ovoj godini biti usvojen i Zakon o socijalnim preduzećima koji će olakšati poslovanje svim ranjivim grupama. On je nakon obilaska štandova svim ženama poklonio crvene karanfile. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17