• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tangosix

15.04.2017

17:35

EVO ZAŠTO JE JUGOSLAVIJA UZELA MiG-29 A NE AMERIČKI F16: Mnogo je bolji, a uveliko je bila u toku izrada domaćeg lovca!

Društvo

EVO ZAŠTO JE JUGOSLAVIJA UZELA MiG-29 A NE AMERIČKI F16: Mnogo je bolji, a uveliko je bila u toku izrada domaćeg lovca!

Podeli vest

Imali smo jedan cilj i pitali se kako do njega doći. Bio nam je potreban lovac, a na raspolaganju mnogi francuski, američki, engleski, švedski, ruski avioni. Naš konačan izbor bio je MiG-29, koji je, zapravo, produžetak MiG-a 21, istakoa je penzionisani general Branko Bilbija


Bilbija je govorio na promociji knjige "Mig-29 - naša priča" autora Danka Borojevića, Dragog Ivića i Željka Ubovića održana je u Kulturnom Centru Čukarica.

On je objasnio na koji način je sredinom osamdesetih godina taj lovački avion uveden kao dodatak postojećem vojnom naoružanju.

- Imamo veliku tradiciju sa tim MiG-om još od 1961. godine, kada je prvi i došao u Jugoslaviju. Od tada smo se uvek naoružavali tehnikom te vrste, a generacije pilota koje su letele na MiG-u 21 su upravo na nju i naviknute - objasnio je Bilbija.
 
Međutim, razlog odabira baš tog aviona ne može se posmatrati samo u odnosu na njegovu funkcionalnu i tehničku sličnost sa MiG-om 21, dodao je on:

- Mogao je to da bude i neki drugi avion, i Miraž 2000 i F-16, ali MiG-29 je bolji od njih - jasan je general. 

On podseća da je SFRJ tada tražila čist lovački avion, jer je imala razrešenu lovačko-bombardersku varijantu preko G-4 i Orla. 

Tanjug

- Nama tada nije bio opcija višenamenski avion. Bilo je potrebno da se pokrije jedan period od trenutka gde iz naoružanja izlaze resursi MiG-a 21 bis, do trenutka kada u naoružanje treba da uđe Novi avion (NA), koji je bio duboko u projektu tih godina. Do tada je nedostatak lovačkih aviona trebalo da pokrije MiG-29 - ističe Bilbija.
 
Podsetimo, Borojević, Ivić i Ubović su prethodne godine objavili su knjigu "Vazduhoplovne snage bivših republika SFRJ 1992-2015". Kako i sami kažu knjiga "MiG-29 - naša priča" svojevrstan je nastavak njihovog dela "MiG-21 legenda Hladnog rata" objavljenog 2015. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Ne samo što je bolji, nego i jeftiniji! O tradiciji i logistici, da se i ne govori!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17