• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

19.04.2017

17:45

VELIKI USPEH LEKARA KCV: Za tri nedelje 11 transplantacija!

Društvo

VELIKI USPEH LEKARA KCV: Za tri nedelje 11 transplantacija!

Podeli vest

U Kliničkom centru Vojvodina je za samo tri nedelje urađeno čak 11 transplantacija organa, saznaje Informer!

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima organa i saglasnosti njihovih porodica, u ovoj ustanovi uspešno su presađene tri jetre i osam bubrega i time je spašeno čak 11 života.

Prema rečima stručnjaka, ovo je ogroman uspeh, a ako se nastavi istim tempom, uskoro ćemo biti u korak sa evropskim standardima.

5. Internacionalni simpozijum hirurga Srbije

U Novom Sadu će se od 20. do 21. aprila u organizaciji Klinike za abdominalnu i transplantacionu hirurgiju i Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva održati 5. Internacionalni simpozijum hirurga Srbije, na kom će učestvovati 15 stranih pozvanih predavača.
- Ovaj Simpozijum predstavlja jedan od najprestižnijih ove godine u Evropi, a predavači će biti iz Japana, Koreje, Izraela, Francuske, Italije, Bugarske, Mađarske, Slovenije i Turske. Većina ovih predavača su svetski lideri u oblasti laparoskopske i transplantacione hirurgije jetre i pankreasa. Osim ovih tema, na Simpozijumu će se diskutovati i o laparoskopskom hirurškom lečenju debelog creva, slezine, želuca, kao i o lečenju jetrenih kolorektalnih metastaza i tretmanu povrede pankreasa - otkriva profesor dr Zoran Milošević.

Šef Transplantacionog tima Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i posebni savetnik za oblast transplantacije organa profesor dr Zoran Milošević kaže da je u poslednje tri nedelje u Kliničkom centru Vojvodine bilo osam potencijalnih donora organa, od kojih je dobijena saglasnost za uzimanje organa i transplantiranje tri jetre i osam bubrega.

- Samo u jednoj noći ista ekipa transplantirala je dve jetre, što do sada nikad nije urađeno i predstavlja veliki uspeh Transplantacionog tima KCV. Nakon toga usledile su ostale hirurške intervencije, koje su uspešno završene. U istom periodu su u Kliničkom centru Srbije takođe potvrđena dva donora i obavljene su transplantacije jetre, srca i bubrega. Dakle, bio je ovo do sada najuspešniji period u istoriji transplantacionog programa u Srbiji, pri čemu je spaseno mnogo života. Donori su bili ljudi koji su doživeli moždanu smrt ili stradali u nesreći, a prosek godina je ovog puta bio oko 50 - priča dr Milošević.

Prema njegovim rečima, pristupanjem Eurotransplantu u januaru ove godine, omogućeno je da naši pacijenti kojima je potrebna urgentna transplantacija nekog organa imaju mogućnost da ga dobiju najkasnije u roku do 48 sati.

- Ovo je velika šansa da se i naš Srbijatransplant program još uspešnije i brže razvija, ali je svakako neophodno da bude više donora i da umesto dosadašnja tri, što je ispod svakog minimuma, bude deset na milion stanovnika. Kada budemo imali takvu statistiku, ići ćemo u korak sa evropskim standardima, a našim pacijentima pružiti mnogo bolje i brže lečenje - naglašava naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17