• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

13.06.2017

19:53

OPŠTA NAVALA: Vazduhoplovna akademija u Beogradu najpopularnija u regionu!

Društvo

OPŠTA NAVALA: Vazduhoplovna akademija u Beogradu najpopularnija u regionu!

Podeli vest

Vazduhoplovna akademija u Beogradu je najtraženija srednja škola u Srbiji pošto u ovom upisnom roku na jedno mesto konkuriše čak devet đaka!!!

Pored savremenih uslova za učenje, jedan od glavnih razloga za veliko interesovanje maturanata leži u činjenici da svaki đak koji završi ovu školu momentalno dobija posao u zemlji ili u inostranstvu pošto se diploma akademije priznaje u celoj Evropskoj uniji.

Brzo do posla

Najpopularniji smer je tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost, koji omogućava đacima da se odmah po završetku školovanja zaposle kao obezbeđenje na aerodromu za platu od 100.000 dinara ili da odu u inostranstvo, gde se to plaća i po nekoliko hiljada evra mesečno!

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je za Informer da za upis ove škole ne treba dodatan prijemni ispit već samo lekarski pregled i da je granica prošle godine bila čak 91,75 bodova.

- Vazduhoplovna akademija je jedina ovakva škola u Srbiji, a ono što je još bitnije je da smo ovlašćeni centar za školovanje Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA), što znači da đaci sa našom diplomom mogu da rade u svim zemljama Evropske unije. Takođe smo potpisali ugovore sa "Er Srbijom", aerodromom "Nikola Tesla", Jat tehnikom i Ministarstvom odbrane, na osnovu kojih će svi naši đaci tamo imati praksu, a po završetku školovanja ove firme će svake godine zaposliti nemali broj maturanata akademije. Tako je ove godine odmah po završetku mature Jat tehnika zaposlila 20 naših đaka. Sve ovo vam ujedno objašnjava zbog čega za školu vlada toliko interesovanje, gotovo devet đaka na jedno mesto. Danas je nezaposlenost veliki problem, a nakon završetka Vazduhoplovne akademije đaci ili nastave školovanje na Saobraćajnom i Mašinskom fakultetu i Vojnoj akademiji ili veoma brzo dobiju posao, što je velika stvar - kaže Cvijović.

Imaju svoj avion

Vazduhoplovna akademija u Beogradu je jedna od retkih škola u svetu koja ima sopstveni avion "boing 747".
- Kompanija "Er Srbija" nam je poklonila avion "boing 747", na kome se naši đaci praktično uče. Nisam čuo da nijedna druga škola za koju znam ima tako nešto. Zahvaljujući ovom avionu đaci mogu da se upoznaju sa svim onim što ih sutra u poslu čeka - otkriva Cvijović.
antrfile
Ministarstvo prosvete: Odlična škola
U Ministarstvu prosvete su za Informer rekli da je Vazduhoplovna akademija odlična škola, kao i da đaci imaju praksu u najvećim kompanijama u zemlji i zagarantovan posao.
- Vazduhoplovna akademija je specifična škola u kojoj je implementiran model dualnog obrazovanja koji je istovremeno usklađen sa međunarodnim standardima u oblasti školovanja vazduhoplovnih kadrova uz podršku najznačajnijih kompanija u sektoru vazdušnog saobraćaja naše zemlje. Atraktivnost ovih profila ogleda se i u činjenici da učenici uz diplomu stiču i međunarodno priznate dozvole za rad, visok nivo stručnosti i mogućnost zapošljavanja odmah nakon završenog formalnog školovanja u kompanijama u kojima su i realizovali deo nastavnog plana i programa koji se odnosi na učenje kroz rad - rekli su u Ministarstvu prosvete.

Pored đaka iz Srbije, na 192 mesta u ovoj školi navalili su i svršeni osnovci iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i ostatka regiona.

- Ovakva škola ne postoji na Balkanu a prva slična je u Turskoj. Tako da smo praktično od Istanbula do Beča samo mi. Samim tim đaci iz celog regiona žele kod nas da se školuju. Imamo deset smerova, od čega je pet civilnih i pet vojnih, a ubedljivo najpopularniji je tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost. Posle ovoga, svršeni srednjoškolci mogu da rade kao obezbeđenje na aerodromu, što se i u Srbiji i u inostranstvu izuzetno dobro plaća - objašnjava Cvijović.

Još odeljenja

Da je Srbiji potrebno više škola koje deci pružaju brzo zaposlenje i dobro znanje, slažu se prosvetni stručnjaci.

Miroslav Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže za Informer da je u školama poput Vazduhoplovne akademije neophodno povećati broj razreda jer se svake godine povećava broj zainteresovanih đaka.

- Ta škola je pravi primer kako treba da funkcionišu srednje škole u našoj zemlji. Oni su se uklopili u pravila tržišta i privrede i njihovi đaci odmah pronađu posao. Smatram da je neophodno već sutra otvoriti tri nova odeljenja u ovoj školi. Kada tako nešto pomenem nadležni kažu da nema prostora. Pa neka oslobode par učionica u drvno-prerađivačkoj i ugase neke smerove jer neće niko više da melje drvo. Pa i ne mora, to je zanat 19. veka i ubrzo će ga raditi robovi. Omogućimo deci da uče ono što je budućnost -poručuje Sokić.

Sa njim je saglasan i Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola, koji smatra da je Vazduhoplovna akademija "idealan recept" za sve ostale škole.

- Vazduhoplovna akademija predstavlja idealan recept za sve srednje stručne škole u Srbiji. Licencirana je i njeni đaci mogu da rade u celoj Evropi. Imaju kvalitetnu teoriju, odličnu praksu i gotovo obezbeđen posao nakon završetka škole, što je prava formula za uspeh - objašnjava Antić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gagi

pre 6 godina

pa da primajte crnogorce,makedonce,hrvate,nasu decu odbijajte...nista lichno ali verovatno oni to debelo placaju,jos i siptare i to je to demokratsko drustvo nas ko j...\n

Vladimir

pre 6 godina

Ne mogu da verujem da ovo niko ne komentariše.....možda ljudi ne veruju, šta li? Isto kao i za matematičku gimnaziju..tajac. Svaka čast direktorima i nastavnom osoblju ovih i njima sličnih po uspehu škola.

Razocaran

pre 6 godina

Ja prosto ne mogu da verujem. Kao ucenik ove skole, tvrdim da skola NE poseduje avion B747. Skola izdaje sopstvene knjige koje nisu proverene od strane Ministarstva. Od sigurnog posla nista... Odredjeni profesori nisu strucni za predavanje odredjenih strucnih predmeta. Velika medijska propaganda...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17