• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

03.07.2017

19:24

OPREZ, OPASNA INFEKCIJA VREBA NA KUPALIŠTIMA: Na desetine dece se zarazi STAFILOKOKOM, EVO ŠTA TREBA DA PREDUZMETE!

Društvo

OPREZ, OPASNA INFEKCIJA VREBA NA KUPALIŠTIMA: Na desetine dece se zarazi STAFILOKOKOM, EVO ŠTA TREBA DA PREDUZMETE!

Podeli vest

Na desetine dece svakodnevno se na kupalištima zarazi stafilokokom, bakterijom koja izaziva crvenilo i gnojne promene na koži... Ova infekcija može biti opasna ako se ne zaleči, kažu lekari

Bakterija stafilokoka, koja izaziva ozbiljne kožne infekcije, hara po kupalištima širom Srbije, saznaje Infomer.

Lekari kažu da se svakodnevno na desetine dece, ali i odraslih, zarazi ovom bakterijom na bazenima i rekama u našoj zemlji.

Ima je i u hrani

Toksin koji luče stafilokoke prenosi se i putem hrane, objašnjava Žarko Ranković, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Niš. On objašnjava da se zbog toplote ova bakterija brzo razmnožava.
- Tokom letnjih meseci ove bakterije se mogu naći u sladoledu i u kremovima. Izazivaju povraćanje i dijareju, ali se uz odgovarajuću terapiju mogu uspešno izlečiti - dodaje Ranković.

OPREZNO NA SUNCU! Koji je vaš zaštitini faktor i kako se pravilno mackati?

Infekcija se prenosi putem vode, preko mokrih kupaćih kostima i može da bude opasna ako se ne izleči do kraja.

Preti epidemija

Pedijatar Saša Milićević kaže za Informer da od početka leta svakodnevno ima pacijente inficirane stafilokokom i da su svi oni bakteriju "pokupili" na bazenu ili drugim kupalištima.

Prema njegovim rečima, obolelih je mnogo više ove godine nego prethodne i ukoliko se trend nastavi, može doći i do epidemije.

- Prvo se pojavi crvenilo na koži i male bubuljuce u obliku plika, koji kada pukne boli ili svrbi. Takođe, ova bakterija može da se primeti i u vidu gljivica na noktima. Dobija se najčešće na kupalištima preko mokrih kupaćih kostima, tako da od početka letnje sezone svakog dana imam pacijente sa ovom infekcijom - kaže Milićević.

S BEBOM NA MORE: Kako da prvo letovanje prođe bez glavobolje!

On napominje da vlažna i topla sredina, baš kakva je u vodi u rekama ili bazenima, pogoduje razmnožavanju i širenju stafilokoka, ali i gljivica i virusa koji izazivaju brojne neprijatne tegobe.

Posledice stafilokoka

* svrab
* pojava plikova
* pojava sitnih bubuljica
* listanje noktiju
* jako crvenilo kože
* povraćanje
* dijareja

- Stafilokoka mora da se izleči do kraja i deca obavezno treba da idu na kontrole, jer ova bakterija hoće da se vrati ukoliko se ne izleči. U lečenju se koriste kreme ili lekovi u zavisnosti od toga koliko je bakterija proširena u organizmu. Način da se spreči oboljenje je da se redovno menjaju kupaći kostimi na bazenu, uz obavezno kupanje sapunom odmah nakon izlaska iz vode - dodaje Milićević.

Leči se kremama

Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse, potvrdila je da su visoke temperature idealne za razmnožavanje stafilokoka, naročito na gradskim kupalištima.

- Ovih dana povećan je broj pacijenata sa simptomima koje stvara ova bakterija. Među njima je najviše dece, ali ima i onih starijih. Ovu "dosadnu" infekciju uglavnom su dobili na nekom bazenu, ali sve češće i na Adi Ciganliji. Na sreću, nije opasna po život i brzo se leči kremama ili antibioticima - dodaje dr Milićević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pettar

pre 6 godina

Narode ne puštajte i ne vodite decu da se kupaju tamo gde se kupaju oni obučeni koji se kupaju samo leti.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17