• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2017

08:44

ZLOČINAC NE SME DA POSTANE SVETAC! Danas u Rimu poslednji sastanak o kanonizaciji Stepinca

Društvo

ZLOČINAC NE SME DA POSTANE SVETAC! Danas u Rimu poslednji sastanak o kanonizaciji Stepinca

Podeli vest

U Rimu će danas, kako je pre tačno godinu dana bilo i predviđeno, biti održan poslednji u nizu sastanaka Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije, čiji je zadatak bio da zajednički razmotri ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata

Odluka o kanonizaciji kontroverznog hrvatskog kardinala iz vremena Drugog svetskog rata neće biti doneta odmah po okončanju dijaloga Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije. Ovoj odluci prethodiće dodatne analize, procene i sučeljavanja argumenata unutar Rimokatoličke crkve. Glavnu reč o tom pitanju doneće katolički poglavar, s tim što ni u Vatikanu nisu saglasni da će to biti baš papa Franja.

Kako Tanjug saznaje u izvorima bliskim dvema crkvama, gotovo je izvesno da će Komisija nastaviti da radi na utvrđivanju činjenica o liku i delu nadbiskupa Stepinca jer to odgovara SPC i HBK.

Samo je pitanje, kažu isti izvori, da li će Komisija nastaviti da radi u istom sastavu predstavnika SPC i HBK i u istom format. A dogovor o tome očekuje se danas u Rimu.

Ova komisija je formirana polovinom jula prošle godine takođe u Rimu i na inicijativu pape Franje.

Kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve, u radu Komisije učestvovali su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski dr. Amfilohije, episkop bački dr. Irinej, episkop slavonski Jovan i prof. dr Darko Tanasković, ambasador, stalni predstavnik Srbije pri UNESKO-u.

Kao predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u Komisiji su učestvovali: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski monsinjor dr. Ratko Perić i biskup požeški dr Antun Škorčević.

U proteklih godinu dana Komisija se sastala više puta i uvek daleko od očiju javnosti jer su se njeni članovi obavezali na ćutanje.

Formiranjem Komisije papa Franja je praktično zaustavio kanonizaciju Stepinca i zatražio da se o tome povede dijalog dveju crkava. SPC se, naime, protivi da Stepinac bude proglašen svecem.

A da li će Stepinac biti svetac ili će Komisija nastaviti sa utvrđivanjem činjenica o njegovom liku i delu biće odlučeno na predstojećem rimskom skupu koji će trajati dva dana.

Komisija će u sredu i u četvrtak sumirati dosadašnji rad i eventualne zaključke do kojih je došla Mešovita komisija.

SPC je uverena da može da zaustavi kanonizaciju Stepinca, a ako se to ipak dogodi biće to loša vest za pravoslavni svet.

Iako je Komisija radila iza zatvorenih vrata saznalo se da su ti susreti bili srdačni, ali i da nisu uvek tekli "med i mleko".

To je potvrdio i patrijarh SPC Irinej kada je nakon jednog od sastanka potvrdio da su srpskim istraživačima nedostupni vatikanski arhivi značajni za sagledavanje istorijske uloge nadbiskupa Stepinca i da je to najveći problem u radu Komisije, što druga strana nije demantovala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Guzonja

pre 6 godina

Pa zar nama kao jednom od naroda protiv kojih je kanonizacija Stepinca usmerene ne bi bilo pre u interesu da katolička crkva kanonizuje još jednog zločinca?! Za nas bi gore bilo da kanonizuje Tita, kao relativno dobrog čoveka. A zločinci neka su joj na čast.

ivica

pre 6 godina

Vi ste Srbi zaboravili da je bio s vama na solunskom frontu,vračate njemu kao što ste i svakom vratili dobrotu-mržnjom i zločom.

Ilija

pre 6 godina

Sto ovi nasi zapeli sa ovim stepincem,pa neka ga stavljaju zasta hoce oni i onako nisu snama u zajednici,to je njihova stvar mi nista snjima nemamo,a taman ce nas to i dodatno udaljiti od pape.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija