• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C. - M. M.

02.08.2017

18:37

SVI MUŠKARCI ĆE IĆI NA VOJNU OBUKU! Ministar Vulin objasnio zašto je ovakva odluka neophodna, EVO ŠTA O TOME KAŽU STRUČNJACI!

Društvo

SVI MUŠKARCI ĆE IĆI NA VOJNU OBUKU! Ministar Vulin objasnio zašto je ovakva odluka neophodna, EVO ŠTA O TOME KAŽU STRUČNJACI!

Podeli vest

Svi koji su služili vojsku proći će kratku obuku da se podsete rukovanja oružjem... Oni koji nisu vežbaće da pružaju prvu pomoć i da pomažu u vanrednim situacijama, otkriva Vulin

Svi muškarci u Srbiji ubuduće bi mogli da prolaze obaveznu vojnu ili civilnu obuku, otkriva za Informer ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prema njegovim rečima, ideja je da građani koji su služili vojni rok tu obuku prolaze pod oružjem, dok bi svi ostali imali obavezu da završe kurs pružanja prve pomoći i postupanja u vanrednim situacijama.

Širok pojam odbrane

Vulin naglašava da odbrana zemlje ima i vojnu i civilnu komponentu i da ne podrazumeva samo obuku u uniformi i pod oružjem.

Civilna zaštita kao predmet u školama

Pukovnik Miodrag Savić otkriva da je u planu i uvođenje novog predmeta u školama koji bi decu naučio kako da postupaju u vanrednim situacijama.
- Jedna od glavnih stvari jeste da omladinu edukujemo na polju civilne zaštite. Planiramo da u školama uvedemo predmet koji će decu naučiti kako da se ponašaju u vanrednim situacijama kao što su poplave, požari, zemljotresi, kao i da ukazuju prvu pomoć. U zavisnosti od toga u kom delu zemlje deca žive biće stavljan aspekat na različite stvari - zemljotrese, poplave ili požare - objasnio nam je pukovnik Savić.

- Odbrana zemlje je veoma širok pojam i u njoj može da se učestvuje na različite načine. Zato je ideja da oni koji su služili vojsku u uniformi imaju obuku pod oružjem kako bi obnovili ta znanja. Svi ostali muškarci, oni koji su vojsku služili civilno ili je uopšte nisu služili, imaće vežbe iz civilne zaštite, učiće da pružaju prvu pomoć, postupaju u vanrednim situacijama... To se nije radilo veoma dugo, zato smo odlučili da ponovo krenemo sa ovakvim vežbama. Što se tiče obaveznosti ovih poziva, svi vojni obveznici su dužni da se jave na njih - objasnio je Vulin, i napomenuo da se nipošto neće dogoditi da neko ko nije služio vojsku bude pozvan na obuku pod oružjem:

- Zamislite da date "kalašnjikov" u ruke nekome ko ga nikada nije držao! Ipak, ako ga naučite da pruža prvu pomoć ili da se snalazi u poplavama, to je već nešto drugo.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je jačanje sistema odbrane neophodno i da Srbija po tome prednjači u regionu.

Tanjug

- Kada imate vojsku koja se najvećim delom oslanja na rezervni sastav, onda je obavezna vojna obuka neophodna. Vojni obveznici s vremena na vreme moraju da odlaze na vežbe i podsećaju se onoga što su naučili. U Srbiji su ti pozivi i vežbe počeli još prošle godine i na tom polju prednjačimo u regionu. Primera radi, Hrvati su tek sad to isto počeli sa dve jedinice, a slične stvari planiraju da uvedu i ostali naši susedi - smatra Radić, i dodaje da su i pozivi za vežbe iz civilne zaštite izuzetno značajni i važni:

Oni koji se pitaju šta će nekome vojna ili civilna obuka neka se sete samo onih strašnih poplava
Aleksandar Radić, vojni analitičar

- Sasvim je normalno da oni koji su služili vojsku civilno, ili je nisu ni služili, idu na obuke iz prve pomoći, civilne zaštite ili postupanja u vanrednim situacijama. Vidim da se deo javnosti sada buni i oko toga i pita koja je svrha. Samo ću im odgovoriti da se podsete velikih poplava koje su zadesile našu zemlju pre par godina, pa ako i dalje ne shvataju koja je svrha civilnih obuka, onda im ne mogu pomoći - oštar je Radić.

"Nevojni" izazovi

Dugogodišnji prvi čovek civilne zaštite u Srbiji, pukovnik Miodrag Savić objasnio je za Informer šta podrazumeva civilna obuka za one ljude koji nisu služili vojsku pod oružjem.

- Svi moderni sistemi odbrane u celom svetu vrše obuku svih svojih građana za postupanje u vanrednim situacijama ili takozvanim nevojnim izazovima, rizicima i pretnjama. Stoga je izuzetno dobra ideja ministra Vulina da građani koji su vojsku služili civilno ili je nisu služili uopšte idu na vežbe civilne zaštite - objašnjava Savić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 5 godina

O služenju u vojsci drži slovo osoba koja ni dan nije služila vojni rok, nema pojma kako se staje pred genralima i glumatara veliku pamet. A pamtimo ga dobro kako je samo huškao na rat pred bombardovanje NATO. Ej, rođena zemljo, šta si dočekala. I još uvek ne znamo ko je ubio dvojicu gardista na straži u Topčideru. I kada će biti isplaćene dnevnice rezervista iz 1999?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17