• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

04.09.2017

14:34

ČAK 90 ODSTO RESURSA PIJAĆE VODE U SRBIJI KORISTE STRANCI: Za ovu katastrofu neko mora da odgovara!

Društvo

ČAK 90 ODSTO RESURSA PIJAĆE VODE U SRBIJI KORISTE STRANCI: Za ovu katastrofu neko mora da odgovara!

Podeli vest

Najcrnje prognoze predviđaju ratove za pijaću vodu, i to u skoroj budućnosti. A Srbija je prodala crpljenje gotovo svih kvalitetnijih domaćih izvorišta, uveliko se, upozoravaju stručnjaci priča o privatizaciji javnih vodovoda

Vlasnici koncesija nad izvorištima, u poslednjih desetak godina, postale su - strane kompanije! Prema nekim istraživanjima, 90 odsto resursa pijaće vode koje su date pod koncesiju ili privatizovane kontrolišu kompanije iz Nemačke, Francuske, Holandije i Amerike.

300 mineralnih voda

U Srbiji je, inače, registrovano oko 300 različitih tipova mineralnih, termalnih i termomineralnih izvorišta voda, iz kojih svake sekunde izlazi 1.500 litara tečnosti. Od toga se iskoristi tek tri odsto, a ostatak nepovratno odlazi u reke. Procenjuje se da se trećina domaćih izvorišta, najkvalitetnijih i najbogatijih, koristi za plasman na tržište, a gotovo 80 odsto flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike koje su u rukama stranih kompanija.

Komisija UN svrstala je našu zemlju na listu prvih 50 zemalja u svetu koje raspolažu velikim rezervama zdrave i pitke vode. 

Kako stručnjaci iz ove oblasti, međutim, tvrde, ni za jednu zemlju nije preporučljivo da najveća izvorišta, kao strateški neophodna, prodaju strancima. I da svaka zemlja treba da upravlja svojom vodom.

GIMNAZIJALCI ĆE UČITI O BIZNISU I POLITICI! Ministar Šarčević najavio PROMENE U SREDNJIM ŠKOLAMA!

Da je takva prodaja bila nacionalni promašaj, za naš list naglašava i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine.

- Nedopustiva je bilo koja forma prepuštanja kontrole i upravljanja izvorištima pijaće vode strancima, bilo da je reč o prodaji ili davanju koncesija - kaže Trivan.

SRBIJA NA METI ČETIRI SILE: Rusija, SAD, Kina i Turska u žestokom ratu za prevlast na zapadnom Balkanu!

On poručuje da je naša država ta koja u svojim rukama mora da ima potpunu kontrolu i pravo upravljanja tim resursom koji je pitanje našeg opstanka. 

Printskrin Jutjub

- Ako država ne kontroliše izvorišta pijaće vode, onda ne kontroliše najvažniji nacionalni resurs - jasan je Trivan.

Heba još domaća

U vlasništvu domaćih firmi ostala je fabrika mineralne vode "Heba" iz Bujanovca. Prodata je u novembru 2008. godine, za 2,5 miliona evra, preduzeću "Nektar" iz Bačke Palanke, kao i prokupački "Milan Toplica". U domaćem vlasništvu je i "Voda voda"

Da nikako nije dobro da domaćim izvorištima upravljaju stranci i da je apel ministra Trivana opravdan smatra i dr Ratko Bajčetić, stručnjak iz oblasti vodoprivrede.

RUSI ĆE FINANSIRATI GASOVOD KROZ SRBIJU: Beograd će Gaspromu pare vratiti od naplate tranzitnih taksi?!

- Vodni resursi, dakle one dostupne količine voda u svim oblicima, stanjima i statusima tretiraju se kao javno dobro od opšteg značaja i u vlasništvu su Republike Srbije - objašnjava naš sagovornik. 

- Kada se pređe određena granica eksploatacije ili na bilo koji način ugrozi izvorište, voda kao obnovljivi prirodni izvor to prestaje da bude.

SRBIJA MORA IZDRAŽATI! PRITISAK SAD I BRISELA BIĆE STRAVIČAN: Turski tok i bliskost sa Moskvom VAŠINGTON NAM NEĆE OPROSTITI!

Uprkos kalkulacijama u medijima da su vlasnici naših firmi za preradu vode kupili i sama izvorišta, Zakon o vodama to pobija. Prema njemu, vodni resursi - dostupne količine voda u svim oblicima - tretiraju se kao javno dobro od opšteg značaja koji su u vlasništvu Republike Srbije. Privatizacija se ne može odnositi na vodotoke, jezera ili izvorišta podzemnih voda.

Beta

Dramatično upozorenje ministra Trivana

- Zakonom o vodama određene su i odgovarajuće obaveze koje se tiču korišćenja, zaštite i zahvatanja voda koje se koriste za piće - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i ukazuju da za svako zahvatanje voda, pa i voda koje se koriste za piće, potrebno je pribaviti vodnu dozvolu.
Njome se, kako zaključuju u Ministarstvu, praktično daje pravo i uslovi za korišćenje voda. Dozvole su sa odgovarajućim rokom važenja!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 6 godina

Ko i kada je prodao "izvorišta" /eksploataciju/ pijaće vode, kada se pre desetak godina govorilo, da se to neće činiti! To nijedna normalna država ne čini ....fabriku i proizvodnju da, ali resurse - nikada! I da li će neko biti KONAČNO pozvan na odgovornost, jer se to može kvalifikovati kao namerna pljačka i "zločin" prema državi!

Ljubo

pre 6 godina

Pita li se Srbin za bilo sta u toj drzavi ,ima li Srba u toj drzavi ,sto nekada ne davno rece ruski ambasador u Beogradu .Stidimo se...

dudu

pre 6 godina

Tema je aktuelna još uvek-nažalost. Još pre 20 godina sam čitao kako mineralne vode veličine jedne "kisele morave" odu nigde-u nepovrat. Nije nam niko od stranaca kriv, oni mogu da probaju i nuklearni otpad da deponuju ovde-naše je da ne damo. Naši se prodaju za sitne pare...kakve koncesije,kakvo iznajmljivanje,kakva crna zajednička eksploatacija,kakvi bakrači. Jel treba nemci i hrvati da nam flaširaju i čuvajunašu vodu. Ne može niko da me ubedi da nismo sposobni da to rešimo za dobrobit pokolenja koja dolaze

Ljube

pre 6 godina

Kad je Divac pokušao da kupi Knjaz Miloš žuti su učinili sve da se to ne dogodi, draži su im bili stranci od kojih su uzeli debelu proviziju i strpali je u svoje džepove, briga njih za državu i vitalne resurse.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija