• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

29.09.2017

19:38

ŠOK! KRAH AGROKORA I IVICE TODORIĆA UGROZIO FIRME U SRBIJI: Sberbanka naplatiće potraživanja u Frikomu, Dijamantu, Mg miveli, Merkatoru S!

Društvo

ŠOK! KRAH AGROKORA I IVICE TODORIĆA UGROZIO FIRME U SRBIJI: Sberbanka naplatiće potraživanja u Frikomu, Dijamantu, Mg miveli, Merkatoru S!

Podeli vest

Svi argumenti da su "Agrokorove" firme koje posluju u Srbiji bezbedne, jer po ovdašnjim propisima ne mogu biti sredstvo obezbeđenja za krovne kredite koncerna, nedavno su pali u vodu

Dva sudska rešenja u koja je Politika imala uvid i te kako pokazuju da "Frikom", "Dijamant", "Mg mivela", "Merkator S" i drugi u praksi mogu da postanu garanti za kredite koje je svojevremeno uzimao Ivica Todorić, vlasnik "Agrokora", nad čijom je firmom uvedena prinudna uprava.

Firma "MG mivela" nikada nije uzela kredit kod ruske Sberbanke. Ali je, baš zato što je deo "Agrokora", postala predmet sudskog sporenja između dužnika i poverioca

Sud promenio odluku

Privredni sud u Beogradu nedavno je, posle niza odluka koje su išle u prilog ruskom kapitalu, poništio svoju odluku prema kojoj je Ante Ramljak na račun Sberbanke trebalo da uplati tačno 255 miliona kuna u dinarskoj protivvrednosti. To je oko četiri milijarde dinara. Tako se u pravnom ratu, koji se u Srbiji vodi između ruske Sberbanke i hrvatskog "Agrokora", dogodio veleobrt.

Ruska banka je kao sredstvo obezbeđenja imala menice izdate u Hrvatskoj, koje su aktivirane nakon što kompanija „Jamnica" nije izmirila svoje obaveze. Poverilac (Sberbanka) se prvobitno obratio Privrednom sudu u Beogradu i predložio da se odredi izvršenje na udelu jedne kompanije iz sistema koja posluje u Srbiji. Reč je o "Mg miveli", čiji je stopostotni vlasnik zagrebačka "Jamnica".

PUTIN UDARA HRVATE PO DŽEPU: Dug Agrokora prema Rusiji i ruski novac MORAJU DA BUDU VRAĆENI RUSIJI!

informer

Na osnovu ovog predloga sud je 26. juna doneo rešenje o izvršenju, što je praktično značilo da ruska banka svoj dug može da namiri prodajom akcija "Jamnice" u "MG miveli". Ante Ramljak, privremeni upravnik "Agrokora", podneo je 9. avgusta na ovu odluku srpskog prvostepenog suda prigovor, koji je usvojen. Tako je nedavno i doneto rešenje kojim se van snage stavlja prethodna sudska odluka.

USTAŠKO LUDILO NE PRESTAJE! Hrvati zakonom odredili da su KRAJIŠNICI IZVRŠILI AGRESIJU SAMI NA SEBE!

Iz ovog rešenja Privrednog suda u Beogradu, ali i iz još jedne odluke Privrednog suda u Zrenjaninu, nedvosmisleno je jasno da firme koje posluju u Srbiji, a deo su koncerna, i te kako u praksi mogu da postanu sredstvo obezbeđenja za krovne kredite "Agrokora".

Prilikom dogovaranja ugovora o zajmu između "Agrokora" i "Sberbanke" formalno su kao sredstvo obezbeđenja upisane menice "Jamnice", a ova hrvatska kompanija u praksi je vlasnik 100 odsto akcija ovdašnje "Mg mivele". 

Kreditor, koji svoja potraživanja nije mogao da naplati u Hrvatskoj, od Privrednog suda u Beogradu zatražio je udeo u kompaniji "Mg mivela".

Koleterali Agrokora

U još jednom slučaju ispostavilo se da ovdašnje kompanije mogu u praksi da postanu kolaterali za krovne kredite "Agrokora", iako zakon formalno to ne dozvoljava. Pritom, ovde nije reč ni o kakvom kršenju ovdašnjih propisa, već samo o pokušaju poverilaca da se naplate preko sudova.

Firme koje posluju u Srbiji, a deo su koncerna, i te kako u praksi mogu da postanu sredstvo obezbeđenja za krovne kredite "Agrokora"

Reč je o kreditu od 15 miliona evra, koje je banka Inteza svojevremeno pozajmila "Agrokoru". Formalno, zrenjaninski "Dijamant" ni na koji način nije povezan s tim kreditom. U ovoj kompaniji tvrde da niti su bili potpisnici ugovora o kreditu, niti su bili garant, niti jemac da će novac Intezi biti vraćen.

HRVATSKA ĆE SKUPO PLATITI PREVARU BEZ PRESEDANA: Ruska Sberbanka odlučna da naplati svaki cent od Agrokora!

Međutim, sud je doneo rešenje kojim se upravo na "Dijamant" stavljaju privremene mere, pa Ramljak ima sudsku zabranu opterećenja i otuđenja "Agrokorovog"  vlasničkog udela u "Dijamantu". 

U praksi, to znači da privremena uprava ne može da proda "Dijamant" ili da ga založi kao kolateral za neki novi kredit.

Na koji je način, međutim, "Dijamant", koji nije jemčio za ovaj kredit, u praksi postao kolateral, iako formalno-pravno to nije?

Beta

"Dijamant" je emitent-izdavalac 261.987 akcija koje su u vlasništvu "Agrokora". Na osnovu te činjenice Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje kojim se "Agrokoru" zabranjuje raspolaganje ovim akcijama. 

Ni luk jeli, niti luk mirisali

Koliko je cela situacija u praksi komplikovana, pokazuje i svedočenje uprave "Dijamanta". U ovoj firmi tvrde da "Dijamant", kao posebno pravno lice, nema nikakav dug prema banci Inteza. Kažu da su zajam od dva miliona evra u potpunosti isplatili u junu ove godine, u skladu sa ugovornim odnosom.

NOVI ŠOK ZA HRVATE! POSLE RUSA I AMERI DIŽU TUŽBU: Ivica Todorić dovešće "lijepu njihovu" do bankrota!

Isto tako, ni firma "MG mivela" nikada nije uzela kredit kod ruske Sberbanke. Ali je, baš zato što je deo "Agrokora", postala predmet sudskog sporenja između dužnika i poverioca.

U praksi, to znači da privremena uprava ne može da proda "Dijamant" ili da ga založi kao kolateral za neki novi kredit

U prigovoru koji je dostavio Privrednom sudu u Beogradu Ante Ramljak je tvrdio da je za sporove koji nastanu između dužnika i poverioca nadležan sud u Hrvatskoj, a ne u Srbiji. Naveo je i to da rešenje o izvršenju nije uredno, s obzirom na to da je jedan deo tog dokumenta "Agrokoru" dostavljen na ćirilici.

Iako je ove navode privremene uprave hrvatskog koncerna sud odbacio kao neosnovane, za njih je bila uverljiva argumentacija Ante Ramljaka, prema kojoj su obaveze "Jamnice" nedospele i nenaplative. 

Public

U rešenju Privrednog suda, u koje je Politika imala uvid, ne navode se konkretni argumenti kojima je uprava "Agrokora" dokazala te tvrdnje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17