• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P.

27.10.2017

18:50

VELIKA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA PRETI BALKANU! Ozbiljno upozorenje Svetske zdravstvene organizacije

Društvo

VELIKA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA PRETI BALKANU! Ozbiljno upozorenje Svetske zdravstvene organizacije

Podeli vest

Pitanje je trenutka kada će se male boginje raširiti po celom Balkanu, jer u ovom regionu ima jako mnogo nevakcinisane dece, upozorila je zamenica regionalnog direktora SZO za Evropu Nedret Emiroglu

Velika epidemija malih boginja (morbila) preti celom Balkanu, jer u ovom regionu ima veoma mnogo nevakcinisane dece, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO)! Zamenica regionalnog direktora SZO za Evropu Nedret Emiroglu rekla je da je pitanje trenutka kad će se male boginje raširiti na Balkanu, naročito među najmlađima.

Prema njenim rečima, nijedna država Balkana ni izbliza nema 95 odsto vakcinisanih protiv malih boginja, koliko je potrebno za kolektivni imunitet. Primera radi, u našoj zemlji MMR vakcinu primilo je 81 odsto dece, a situacija u nekim susednim zemljama poput Rumunije daleko je gora.

Širenje zaraze

Nedret Emiroglu, zbog velikog broja obolelih u regionu, upozorila je na opasnost koja preti i Srbiji i njenim susedima.

Neće nas zaobići
Nije više pitanje da li će, već kada će i u kojoj meri epidemija malih boginja izbiti u Srbiji
Dr Zoran Radovanović, epidemiolog

- Epidemija malih boginja na Balkana poprima zabrinjavajuće razmere! Glavni razlog je loša imunizacija kada je MMR vakcina u pitanju. Pitanje je trenutka kada će epidemija dobiti nesagledive razmere i raširiti se po celom regionu. Posebno su ugrožena deca- istakla je Emiroglu na marginama Regionalnog sastanka o imunizacijama u Budvi.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović, koji je prisustvovao ovom sastanku, potvrdio je upozorenja SZO o epidemiji malih boginja, jer se zaraza širi velikom brzinom.

Država         Oboleli            Smrtni slučajevi
Rumunija    9.539                  34
Italija           3.501                   4
Nemačka    891                      1
Bugarska  162                       1
Srbija (Kosovo) 221              1
*zvanični podaci "Batuta"

- Epidemiološka situacija je alarmantna, a najveći problem je veliki broj nevakcinisanih, među kojima su uglavnom deca! Zbog već postojeće epidemije na Kosovu i velikog broja zaraženih, i drugi delovi Srbije su direktno ugroženi. Pitanje je vremena kada će se morbile proširiti i na centralnu Srbiju. Stoga je Svetska zdravstvena organizacija ukazala na opasnost koju sa sobom nosi ova zaraza i podržala sve vidove preventive - ističe dr Radovanović.

SVE VIŠE OBOLELIH! Male boginje s Kosova stigle u Kragujevac!

Prema njegovim rečima, najveći problem je što se nikada ne zna kada će epidemija stići.
-Morbile u Srbiji mogu da dođu sutra, za mesec dana ili za dve godine. Zato je jako važno da ljudi vakcinišu i sebe i svoju decu. Kada zaraza uzme maha, ona neće čekati da vi primite MMR vakcinu, već će ostaviti ozbiljne posledice - dodaje Radovanović.

Ponoviti vakcine

Sa njim je saglasan i epidemiolog Branislav Tiodorović. On upozorava da je, osim dece, ugroženo i stanovništvo rođeno pre 1993. godine, jer su primili samo jednu dozu vakcine.

Ugroženi rođeni pre 1993.
Stanovništvo rođeno pre 1993. je posebno ugroženo, jer su primili samo jednu vakcinu
Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog

- U Rumuniji, Bugarskoj i na Kosovu vlada epidemija, što znači da je potpuno sigurno da će se male boginje proširiti i na ostale delove Srbije. Morbile su najzarazniji virus i neverovatno lako se šire, a najpre će oboleti nevakcinisana deca.Najkritičnija situacija biće u velikim gradovima, jer tamo imamo najmanje vakcinisanih. Treba najpre započeti vakcinaciju dece starije od devet meseci, a zatim ponovo vakcinisati stanovništvo rođeno pre 1993. koje je primilo samo jednu dozu. Jer tek nakon toga je kod nas uvedena MMR vakcina- jasan je Tiodorović.

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU! Zelić: Vakcine u Srbiji su doborog kvaliteta!

Činjenice o MMR vakcini:

* štiti od rubeola, zaušaka, malih boginja
* imunitet za male boginje traje najmanje 18 godina
* na mestu uboda može da se javi bol
* neželjene reakcije su veoma retke
(čvorić na mestu uboda, temperatura, alergijska reakcija, otok lica, kašalj, osip, meningitis)
* preporučen oprez za decu alergičnu na jaja, antibiotik neomicin i nosioce HIV virusa
* dve doze su neophodne da bi se stvorio imunitet


















 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17