• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

09.11.2017

17:30

VOZAČE ĆE TESTIRATI NA ČAK ŠEST DROGA! Saobraćajci uvode rigorozne kontrole za upotrebu narkotika za volanom!

Društvo

VOZAČE ĆE TESTIRATI NA ČAK ŠEST DROGA! Saobraćajci uvode rigorozne kontrole za upotrebu narkotika za volanom!

Podeli vest

Saobraćajna policija će u narednim mesecima obavljati rigorozne kontrole vozača na upotrebu čak šest različitih narkotika! Ta odluka je donesena nakon jednodnevnog testiranja u Kruševcu, gde je čak 22 od 40 vozača bilo pozitivno na droge i lekove za smirenje

Kontrole će se vršiti specijalnim aparatom kojim se, analizom pljuvačke, za samo pet minuta može utvrditi prisustvo šest različitih psihoaktivnih supstanci - kokaina, heroina, benzodijazepina, kanabisa, metamfetamina i amfetamina. Svaki vozač kome u organizmu nađu neku od ovih zabranjenih supstanci biće zadržan u policijskoj stanici do 12 sati i dobiće kaznu od 15.000 do 30.000 dinara, kao i oduzimanje dozvole na šest meseci.

Brzo otkrivanje
Koristićemo moderan aparat koji, analizom pljuvačke, za samo pet minuta može da utvrdi prisustvo droge
Uprava saobraćajne policije

Ukoliko neko pak odbije testiranje, biće kažnjen sa 100.000-120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorom do 30 dana.

Porazni podaci

Kako saznajemo u Upravi saobraćajne policije, glavni razlog za uvođenje rigoroznih preventivnih kontrola na narkotike jesu alarmantni rezultati testiranja u više gradova Srbije.

- Pošto je testiranje na zabranjene supstance poprilično skupo i košta oko 25 evra, mi nismo preventivno kontrolisali sve vozače. Vršili smo povremena jednodnevna testiranja po gradovima Srbije ne bismo li pratili kakvo je stanje na terenu. Međutim, rezultati tih kontrola su bili katastrofalni. Na poslednjoj u Kruševcu je 22 od 40 vozača bilo pozitivno na psihoaktivne supstance, što je više od 50 odsto. Zbog toga je doneta odluka da kontrole na zabranjene supstance postanu rigorozne i redovne. Koristićemo moderan aparat koji analizom pljuvačke za samo pet minuta može da utvrdi prisustvo šest različitih psihoaktivnih supstanci kao što su: kokain, heroin, kanabis, metamfetamin, amfetamin i benzodijazepini - najavio je naš sagovornik iz Uprave saobraćajne policije.

Okanović: Trebalo je to uvesti mnogo ranije

Informer

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović pozdravlja odluku policije da uvede rigorozniju kontrolu vozača na upotrebu psihoaktivnih supstanci i tvrdi da je to trebalo uraditi mnogo ranije.

- Ti testovi možda jesu skupi, ali su neophodni za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Vozači moraju da shvate da ne smeju da sednu za volan drogirani, ne samo zbog rigoroznih kazni nego zato što time ugrožavaju sebe i druge. Ovo testiranje i kontrole trebalo je uvesti mnogo ranije - smatra Okanović.

On tvrdi da neodgovorni vozači mogu da očekuju nultu toleranciju na prisustvo droga i lekova u krvi tokom vožnje kao i da će kazne biti izuzetno rigorozne.

- Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci jeste prekršaj koji nikome nećemo praštati. Tako da će tu, kao i za alkohol, važiti nulta tolerancija. Ukoliko se utvrdi da je neko pod dejstvom zabranjenih supstanci, čeka ga zadržavanje u policijskoj stanici do 12 sati i kazna od 15.000 do 30.000 dinara, kao i oduzimanje vozačke dozvole na šest meseci. Sa druge strane, ako neko odluči da odbije ovo testiranje, čeka ga kazna od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na osam meseci ili kazna zatvora od 15 do 30 dana - objašnjava naš sagovornik.

Opasna vožnja

Univerzitetski profesor i čuveni veštak kod saobraćajnih nezgoda dr Branimir Aleksandrić kaže da više od dve decenije apeluje na policiju da uvede preventivno testiranje na psihoaktivne supstance.

- Vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci je u najmanju ruku podjednako opasna kao upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, ako ne i gora. Korišćenje droga i lekova usporava refleksno reagovanje, smanjuje vidno polje i daje vozaču lažno samopouzdanje, pa je zbog toga jasno da se pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ne može učestvovati u saobraćaju - iskren je Aleksandrić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nikola

pre 1 godinu

Pisem iz Jagodine ( iz centra kriminala srbije) Svi znamo koja vrsta kriminala se odvija svakodnevno u Jagodini, i znamo da pripadnici policije ucestvuju u sprovodjenju kriminala. Ta ista policija, ima obraz da zaustavlja i maltretira ljude po sat vremena trazeci neke besmislene narkotestove(koji daju negativan rezultat) da maltretira ljude koji idu na poso i placaju porez da bi isti dobili platu na kraju meseca. Pored tolikog slobodnog Kriminala u Jagodini nemoral policije dostize svoju apsurdnost! borimo se sa 35hiljada mesecnom platom, da bi me vi zaustavili na putu za posao i matretirali sat vremena sa narko testom zato sto se njima nesto ucinilo? I ko ce meni da nadoknadi tu satnicu sto sam ja izgubio na poslu zbog neiskusnih policajaca. Ja - kao WebDeveloper, JEDVA CEKAM DA POBEGNEM IZ OVE PRLJAVE DRZAVE! Davicete se u sopstvenom izmetu, jer to i zasluzujete, a ja odo preko! Bye.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17