• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

11.12.2017

16:07

SRBIJI OTETO 4.865.000 NEPOKRETNOSTI: Država i NE ZNA ŠTA SVE IMA i zato gubi milijarde, uzurpatori ne plaćaju nadoknade!

Društvo

SRBIJI OTETO 4.865.000 NEPOKRETNOSTI: Država i NE ZNA ŠTA SVE IMA i zato gubi milijarde, uzurpatori ne plaćaju nadoknade!

Podeli vest

Srbija poseduje 25 miliona jedinica nepokretnosti, od čega je u vlasništvu države najmanje 15 do 20 odsto, što će reći minimalno pet miliona! A popisano je samo 135.000. Ostatak su uzurpirali privatnici, opštine, gradovi, tajkuni koji ne plaćaju nikakvu nadoknadu za korišćenje te imovine

Rok za prijavu državne imovine koju koriste opštine, gradovi, javna preduzeća i drugi, a koji ističe 31. decembra, biće produžen do kraja 2020. Osim novog, šestog po redu produženja roka, izmene Zakona o javnoj svojini, koje se nalaze pred poslanicima, donose i novčane kazne za sve koji 20 godina nisu prijavili da koriste državne resurse, pod uslovom da to ne urade ni u naredne tri godine

Sva ova imovina trebalo bi da bude zavedena u jedinstvenoj elektronskoj evidenciji, koja će biti javna i dostupna i građanima.

Republička Direkcija za imovinu, posle dve decenije postojanja, danas poseduje bazu podataka sa samo 135.000 jedinica popisanih nepokretnosti, kažu u Mreži za restituciju. 

Nasuprot njoj, Republički geodetski zavod, koji je takođe zadužen za vođenje evidencije o imovini, ima bazu u kojoj se nalazi skoro 25 miliona jedinica nepokretnosti, od kojih je značajan deo u javnoj, odnosno državnoj svojini. Prema podacima Katastra iz 2006. popisano je npr. 2,5 miliona hektara šumskog zemljišta, od čega 1,3 miliona pripada državi. Na to treba dodati i državne njive, poslovni prostor, građevinsko zemljište…

SRPKINJE ROBUJU TRADICIJI! I dalje se masovno odriču nasledstva u korist braće!

- Država poseduje najmanje 15 do 20 odsto od tih 25 miliona jedinica nepokretnosti, što će reći minimalno pet miliona! A popisano je samo 135.000! Neodgovoran odnos ima ne samo 700 javnih preduzeća, i većina opština i gradova, već i Uprava za poljoprivredno zemljište u okviru Ministarstva poljoprivrede - kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Informer

Uprava, kako naglašava, iako bi trebalo da bude zaštitnik državnih oranica, nije popisala više od 700.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim upravlja, što je u suprotnosti sa angažovanjem ministra poljoprivrede. On se još prvog dana mandata suprotstavio uzurpatorima državnog zemljišta. Jer upravo su uzurpatori oni kojima odgovara da Srbija bude jedna od retkih evropskih država koja ne zna šta ima.

- Uzurpacija je masovna i brutalna. Za ozakonjenje uzurpacije koristi se pravo prečeg zakupa, koje se može dobiti npr. ako imate veliki broj grla stoke ili ako ste korisnik sistema za navodnjavanje. Zahvaljujući tome, u Starom Bečeju se isto veliko stado ovaca šeta od jednog gazdinstva do drugog, da bi "vlasnici" dobili pravo prečeg zakupa! Ništa nije bolje ni sa sistemima za navodnjavanje, koje je finansirala država i koji se nisu mogli steći u postupku restitucije, ali su takođe predmet zloupotreba da se dobije pravo prečeg zakupa čak i kad nisu u funkciji - kaže Antić.

A sa pravom prečeg zakupa idu privilegije, nema slobodne borbe na tržištu, zakupci za manje para uzimaju kvalitetniju zemlju, koju najčešće protivzakonito daju u podzakup paorima. Upravo zbog takvog aljkavog gazdovanja državnim zemljištem godinama se više od 200 miliona evra godišnje slivalo u privatne džepove, podsećaju u Mreži za restituciju.

HRVATI OTELI I SRPSKO ODMARALIŠTE U POREČU: To što to nije njihovo ih ne zanima, Srbija mora da zaštiti imovinu!

Ništa manje zloupotrebe nisu ni sa poslovnim prostorom, a ubedljivo najgora situacija je sa građevinskim zemljištem. Ono se godinama sistematski ne popisuje, a ne samo da se koristi, već se njime i trguje! Reč je, kažu u Mreži za restituciju, o milijardama evra koje izlaze iz Srbije.

- Zakonom o javnoj svojini, za razliku od brojnih i značajnih ograničenja za građane koja postoje u postupcima restitucije, korisnicima državne svojine omogućeno je da bez ikakve naknade i ograničenja postanu vlasnici - kaže Bogdan Veljković, predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" u okviru Mreže za restituciju.

USTAŠKA OTIMAČINA SRPSKOG BLAGA: Hrvati dužni proteranim Krajišnicima 35 milijardi dolara!

I Veljković i Antić podržavaju najavu Ministarstva finansija da se uvede supstitucija (zamenska restitucija). To će dovesti do omasovljenja naturalne restitucije, a ona se pokazala kao najefikasniji vid razotkrivanja i vraćanja u državne ruke velikih količina uzuprirane, nepopisane i nezakonito prisvojene svojine Srbije.

Informer

U Šidu je, vraćajući jedan lokal, Agencija za restituciju otkrila i vratila državi još 25 lokala koje je nezakonito prisvojilo preduzeće "Centropromet", koje je privatizovao "Slap" Slaviše Purića. Na Kopaoniku je, takođe, vraćajući jednu njivu koja je pre 12 godina proglašena za građevinsko zemljište, otkriveno 700 hektara koje je nezakonito prisvojila jedna zadruga. I to je vraćeno državi i kao vlasnik se upisala Republika.

Malo je falilo da pregovaračko poglavlje 32 (kontrola javnih finansija) ne bude otvoreno upravo zato što Srbija nema popisanu imovinu, kaže Mile Antić. 

Samim tim nijedan završni račun ne može da bude tačan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17