• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.02.2018

07:57

(VIDEO) JECAJI NA KOMEMORACIJI NEBOJŠI GLOGOVCU: A onda se zauvek spušta zavesa i ide aplauz za večnost!

Društvo

(VIDEO) JECAJI NA KOMEMORACIJI NEBOJŠI GLOGOVCU: A onda se zauvek spušta zavesa i ide aplauz za večnost!

Podeli vest

Glumac Nebojša Glogovac biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

Tačno u 11 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počela je komemoracija uz inserte iz njegove poslednje pozorišne predstave "Hamleta".

U prvom redu na komemoraciji sede članovi porodice, Glogovčeva prva supruga Mina Glogovac sa sinovima, kao i njegova druga žena Milica Šćepanović.

Informer

Informer

Salu su ispunile Glogovčeve kolege među kojima su Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović,  Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Dragan, Bjelogrlić, Nikola Kojo, Danica Maksimović, Radoš Bajić, Vesna Čipčić, Tanja Bošković, Srdan Golubović,Nebojša Milovanović, Anica Dobra... Tu je Dragan Petrović Pele, a prisutan je i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Informer

Na početku komemoracije emitovan je monolog Glogovca iz predstave "Hamlet".

Direktorka JDP, Tamara Vučkvić Manojlović, pozvala je na pšočetku komemoracije na minut cutanja. Ona je podsetila da će glumac nedostajati najviše svojim sinovima, ćerki, porodici...

- Bio je veliki, svi smo to oduvek znali. Sledio je svoj talenat - reči su kojima je Vučković Manojlović započela govor.

- Bila je radost i privilegija slediti svaki tvoj korak - nastavila je kroz suze direktorka JDP.

Od Neboše Glogovca oprostio se i pozorišni reditelj Dejan Mijač.

- Svi oni koji su ga voleli došao je trenutak da kažemo poslednju reč Nebojši. Sećam se kad sam ga upoznao imao je uvek šta da kaže i njegovom rastu nije bilo kraja, uvek nov, neponovljiv i drag svima. Njegov talenat rastao je sve do trenutka kada ga ta prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne razumem, nikako ne razumem. Dragi moj, otišao si mlađi nego ikad i ostalo mi je da molimo gospoda da ti nađe tihi kutak u kome ćeš dosanjati svoj san. Amin, zbogom Nebojša", rekao je Miljač pred krcatom salom JDP-a.

Mladi glumac Marko Janketić zatim je pročitao pismo režisera Slobodana Unkovskog, dok su se u pozadini na velikom platnu smenjivale slike iz pozorišnih predstava u kojima je Nebojša Glogovac igrao.

"Glogovčev odlazak je pomerio zgradu JDP-a, Pulska Arena se nakrivila..." naveo je u pismu Unkovski i završio sa: "Nismo stigli ni da ti mahnemo, dragi Nebojša".

Posle inserta iz filma "Klopka" potresnim rečima od Glogovaca se oprostio i reditelj Srdan Golubović.

Ja sam uvek bio zadivljen njegovim talentom. Opčinio me je. Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Talenat je bio satkan od istine. Istina je bila u čvrstini i suštinske ljudskosti hrabrosti nežnosti. Naš heroj istine. Sve ume lud nedostižan. Nedostažni heroj istine bio je najbolji glumac ikada. Za mene bio je najbolji glumac na svetu. Zbogom, Glogi najtalentovaniji prijatelju! -rekao je u svom govoru reditelj Srdan Golubović.

Glumac Goran Šušljik na sceni sam glumi scenu iz Hadersfilda i plače.

 "A onda se spušta zavesa i ide aplauz za večnost", rekao je kroz suze glumac.

Na scenu su zatim izašle Glogovčeve kolege sa klase: Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović, Nela Mihajlović i jedan za drugim uputili poslednje pozdrave preminulom glumcu.

 - Na klasi se nije postovljalo pitanje da li si ti taj, najveći, bilo je pitanje dokle ćeš odleteti. Dotakao si nebesa šta god si radio. Očekivali smo to od tebe, ali nismo očekivali da će biti ovako kratko druže naš. Kad pomislimo šta si nam ostavio iza sebe u amanet nemerljivo je. Ali kad pomislimo na to koliko si nas zagrljaja, osmeha i tvog društva lišio, imamo pravo da kažemo prerano je nije fer druže moj. Pokazao si nam kako da budemo oštri, svoji, pravedni. Svašta bismo još rekli ali nas upozorava tvoja mera ukusa. Držim se dobro, vidi me. Preko bi me pogledao i rekao, možeš ti to bolje, Nale. Znaš, Glogi, možda je svet lep i šaren, ali naša pesma neće biti ista. Volimo te - rekla je vidno potresena Nataša Ninković.

 -Kume moj stari, sve mi nedostaje. Dobri moj u koje nebo da gledam? S kim da delim, kome da kažem. Sam si, sam, sam, kume moj - rekao je Vojin Ćetković, inače venčani kum Nebojše Glogovca.

Nakon ovoga, svi glumci su na sceni, suze i poslednji aplauz!

Tanjug

Opelo u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju počeće u 14 časova.

Glogovac je preminuo u petak, 9. februara, u Beogradu u 49. godini, posle kratke i teške bolesti.

Na pozorišnu scenu stupio je ulogom u predstavi "Velika pljačka" Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača, a potom zaigrao u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je član ubrzo postao. 

Posle Nika Đurova u "Lažnom caru Šćepanu Malom", po Njegošu i ponovo u Mijačevoj režiji, u JDP-u je odmah počeo igrati velike i važne uloge u nekim od najznačajnijih predstava ovog teatra, poput Vladimira u dramatizaciji "U potpalublju", Vladimira Arsenijevića, Dime u Koljadinoj "Polonezi Oginjskog", Troila u Šekspirovom "Troilu i Kresidi", Andreja u "Buretu baruta", Dana u "Bliže" Patrika Marbera, Lagranaža u predstavi "Molijer, još jedan život" po Bulgakovu. 

Tanjug

Raskoš njegovog ogromnog dara imala je svoje vrhunce u predstavama "Šine" Milene Marković, "Hadersfild" Uglješe Šajtinca, koje su se na repertoaru zadržale više od deset godina, kao i u Nušićevom "Sumnjivom licu" u kojem je igrao ulogu kapetana Jerotija, te u "Metamorfozama" po Ovidiju i Klajstovom "Razbijenom krčagu". 

Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je "Hamlet", 13. decembra 2017. 

Radio je sa najznačajnijim rediteljima sa ovih prostora, Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovićem, Aleksandrom Popovskim.

Tanjug

U filmu Glogovac se pojavio ulogom u ostvarenju "Vukovar, jedna priča" Bore Draškovića, a svoju prvu glavnu ulogu odigrao je u "Ubistvu s predumišljajem" reditelja Gorčina Stojanovića. 

Sledile su uloge u "Do koske", "Munjama", "Nebeskoj udici", "Buretu baruta", "Kad porastem biću Kengur", "Sutra ujutro", "Krugovi", "Kenjac", "Ustav Republike Hrvatske" i desetinama drugih, u kojima je sarađivao sa Goranom Paskaljevićem, Rajkom Grlićem, Ljubišom Samardžićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Srdanom Golubovićem i mnogim drugim.

Za svoje uloge dobio je sve važne nagrade poput Sterijine, Zlatne arene u Puli, Cara Konstantina i Gran prija u Nišu, Nagrade grada Beograda, kao i desetine drugih.

Odlazak Nebojše Glogovca, kako ističu iz JDP-a, tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

"Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s pođednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja", stoji u saopštenju JDP-a.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gledalac

pre 6 godina

Niko ne pomenu ulogu generala Dragoljuba Draže Mihailovića u seriji "RAVNA GORA" Radoša Bajića? Večna ti slava i laka crna zemlja, veliki glumče. Glumčino.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59