• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2018

15:28

DŽOMIĆ: Komisija završila rad, očekujem usvajanje Ustava SPC

Društvo

DŽOMIĆ: Komisija završila rad, očekujem usvajanje Ustava SPC

Podeli vest

Komisija za reviziju novog Ustava Srpske pravoslavne crkve (SPC) završila je svoj rad, izjavio je sekretar komisije Velibor Džomić

On je, u emisiji "Sedmica" Radio Beograda, izjavio da očekuje da će novi Ustav SPC biti usvojen.

Prema njegovim rečima, procedura za donošenje novog Ustava SPC je jasna i poznata i ima svoj put do majskog Sabora, na kome, kako je dodao, očekuje "interesantnu i stručnu diskusiju, kako bi se došlo do najboljeg rešenja".

Džomić, takođe, očekuje da će predlog novog Ustava SPC ovih dana razmatrati episkopi, sveštenstvo, monaštvo i vernici kroz crkvena tela, a da će potom predlozi i sugestije biti dostavljeni Saboru, koji će o tome raspravljati.

Upitan da li je medijsko "curenje" teksta Nacrta novog Ustava bilo "predviđeno" ili se desilo slučajno, Džomić kaže da taj dokument nije službena tajna, ali je njegovo pojavljivanje u javnosti vezao za "neodgovorne pojedince iz crkvenih krugova, koji nemaju elementarnu crkvenu svest, već samo želju za senzacionalizmom i zbrkom u javnosti".

Odgovarajući na kritike da je neoprezno da se titula patrijarha srpskog preimenuje u "patrijarh srpskih i pomorskih zemalja", Džomić ističe da SPC nije prisutna samo u iscepkanim država bivše Jugoslavije, već na svim kontinentima, od Evrope do Australije i Novog Zelanda, i da se time postiže jedinstvo crkve.

- Ja mislim da ovaj koncept, upravo suprotno, čuva jedinstvo crkve, uprkos rasutosti naroda u više država, a to novi Ustav obezbeđuje - kazao je Džomić.

On dodaje da novi Ustav SPC ne predviđa teritorijalnu reorganizaciju, "niti slične medijske spekulacije".

- Pogotovu su netačni navodi o zasebnim sinodima. To je izmišljotina. Postoji samo jedan Sveti Sinod SPC i Sveti sinod Ohridske autonomne arhiepiskopije, kao i do sad - objasnio je Džomić.

- Crkva ne sme da zavisi od državnih granica o kukala nam majka ako mi pravoslavni Srbi prihvatimo drugačiji koncept - istakao je on.

Tekst novog Ustava SPC ima duboko bogoslovsko opravdanje, naglašava protojerej.

On je takođe napomenuo da će svaki stav biti razmotren na Saboru, pa i onaj patrijarha Irineja, koji je izjavio da mu je bliži dosadašnji način izbora prvog čoveka SPC.

Kada je reč o odredbi kojom se definiše sloboda govora sveštenstva, Džomić kaže da je taj deo promenjen.

- Odredba se odnosila na govor u besedama. Da nije tako, ja sad ne bih mogao slobodno da govorim u vašoj emisiji - zaključio je Džomić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija