• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

30.05.2018

14:04

ANTIĆ: SRBIJA ISPUNJAVA ENERGETSKE OBAVEZE predviđene u procesu pridruživanja EU

Društvo

ANTIĆ: SRBIJA ISPUNJAVA ENERGETSKE OBAVEZE predviđene u procesu pridruživanja EU

Podeli vest

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da se Srbija približava ciljevima na koje se obavezala u procesu pridruživanja EU i koje je postavila u oblasti energetike

Srbija, naveo je on, sve više koristi energiju iz obnovljivih izvora, unapredila je proizvodne i prenosne kapacitete, podiže standarde u zaštiti životne sredine i sprovodi mere za efikasnije korišćenje energije.

Ministar se, zbog odlaska u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan, obratio video porukom učesnicima Konferencije "Energetski efikasna Srbija" u Beogradu i rekao da je "ova godina posebno važna jer će se u rad pustiti vetropark od 250 megavata, a sledeće godine na mrežu će se priključiti još 250 megavata iz obnovljivih izvora.

-Očekujemo da ćemo se 2020. godine približiti cilju da se iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto ukupno proizvedene električne energije - rekao je Antić.
Srbija, po njegovim rečima, nije spadala u zemlje koje štede električnu energiju, ali je od pre nekoliko godina počela da je racionalnije koristi jer država raznim merama motiviše na štednju s ciljem da se potrošnja snižava za jedan odsto godišnje.

Dodao je da je budžetski Fond za energetsku efikasnost, zajedno s lokalnim vlastima uspeo da unapredi energetsku efikasnost nekih javnih zgrada i da postigne prosečne uštede energije od 40 odsto.

AntićTanjug

Antić
Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić rekao je da je 2010. godine postavljen cilj da se do ove godine postigne ukupna ušteda energije od devet odsto.

- Do sada je Fond za energetsku efikasnost sa 230 miliona evra i 500.000 dolara finansirao 39 projekta za unapredjenje energetske efikasnosti - rekao je Predić.Direktor sektora za strategiju u Elektroprivredi Srbije (EPS) Aleksandar Jakovljević rekao je da tu kompaniju u predstojećem periodu očekuju najveće investicije u zaštitu životne sredine.

- Poslednjih 15 godina u zaštitu životne sredine investirano je 350 miliona evra, a u planu su ulaganja od još oko 800 miliona evra do 2025. godine - rekao je Jakovljević.

Na pitanje kada će EPS završiti vetropark i solarni park kod Kostolca, Jakoviljević je rekao da je u toku izbor konsultanta, a da će finansirati Nemačka razvojna banka KfW.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac rekao je da je doneto nekoliko pravilnika koji treba da doprinesu energetskoj efikasnosti, a jedan predvidja da kućni aparati, kao šporet, frižider nose oznaku o potrošnji struje "energetski razred".

Medjutim, "direktiva EU da se zabrani promet velikih potrošača, medju kojima su neke vrste usisivača i sijalice sa užarenim vlaknom, neće se primenjivati u Srbiji do njenog ulaska u EU", rekao je Banjac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17