• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bktv

05.07.2018

16:21

(POSTUPAK) ŠTA AKO VAM UKRADU ILI IZGUBITE PASOŠ U GRČKOJ: Najvažnije je 'živce u gips", EVO ŠTA DA URADITE!

Društvo

(POSTUPAK) ŠTA AKO VAM UKRADU ILI IZGUBITE PASOŠ U GRČKOJ: Najvažnije je 'živce u gips", EVO ŠTA DA URADITE!

Podeli vest

Ukoliko u Grčkoj ostanete bez pasoša, bilo da ste ga izgubili ili vam je ukraden, u Srbiju se možete vratiti sa putnim listom, koji možete dobiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije (DKP) - u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu

Postupak za izdavanje putnog lista objavljen je na sajtu Ambasade Republike Srbije u Atini , a ovo su tri koraka kako izvaditi ovaj dokument.

1. Policiji prijaviti nestanak pasoša

Potrebno je u najbližoj policijskoj stanici prijaviti nestanak pasoša i dobiti potvrdu/policijski zapisnik, gde je navedeno da vam je pasoš ukraden/izgubljen. Specifičnost Grčke je da policija uglavnom neće da izda takvu potvrdu ukoliko ne navedete broj pasoša koji vam je nestao. Zato je najbolje imati kopiju pasoša, sliku pasoša u telefonu ili na neki drugi način doći do broja pasoša (npr. sa spiska putnika, ukoliko dolazite organizovano preko agencije).Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do kopije ili broja pasoša ni na jedan od ovih načina, potrebno je da se obratite DKP, koje će od MUP Srbije zatražiti dostavu podataka o izdatom pasošu i na osnovu kojih će vam biti izdata potvrda (na grčkom jeziku) o posedovanju pasoša, sa brojem i drugim podacima, na osnovu koje ćete dobiti policijsku potvrdu.

SRPSKI DVOGLAVI ORAO I ALBANSKA PRAZNOGLAVA KOKOŠKA: Hrvatski istoričar i teolog OBJASNIO ŠIPTARIMA KO I ŠTA SU!

2. Pokreće se postupak za izdavanje putnog lista

Nakon toga, pokreće se postupak za izdavanje putnog lista u DKP. Pored potvrde policije, popunjenog zahteva (ukoliko se radi o maloletnoj osobi neophodna je saglasnost oba roditelja) i izjave, u kojoj se ukratko navode okolnosti pod kojima ste ostali bez pasoša, neophodne su i dve fotografije (veličina 3,5 x 4,5 cm) i dokument za identifikaciju (lična karta, eventualno kopija lične karte ili pasoša). Ukoliko ne posedujete dokument za identifikaciju, DKP će od MUP Srbije zatražiti dostavu biometrijskih podataka (ukoliko to već nije učinjeno prilikom traženja podataka o izdatom pasošu).

3. Taksa za izdavanje putnog lista iznosi 43 evra

Kada je dokumentacija kompletirana i ako ne postoje smetnje, putni list se izdaje odmah. Ukoliko je potrebna provera podataka kod MUP Srbije, to će zahtevati dodatno vreme (nekoliko časova). Taksa za izdavanje putnog lista iznosi 43 evra.
Putni list dokument sa kojim se može putovati samo za Srbiju, uklĽučujući i eventualni tranzit na putu ka Srbiji. Po povratku u zemlĽu podnosi se zahtev za izdavanje novog pasoša.

Public

Važno je napomenuti da se, u hitnim slučajevima, za putni list možete obratiti DKP i van radnog vremena, uključujući i vikende, praznike i sl. Sve dodatne informacije možete dobiti u Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu.

TEHNIČKI PREGLEDI VIŠE NISU ZA*EBANCIJA! Od danas NEMA REGISTRACIJE AKO NE RADE BRISAČI I AKO JE AUTO PRLJAV, cena oko 3.000 dinara!!

Naši sunarodnici koji žive ili duže borave u Grčkoj, po nestanku pasoša mogu se obratiti i za dobijanje novog pasoša, umesto putnog lista. Zahtev se može podneti u Ambasadi u Atini, a taksa iznosi 118 evra (64 evra novi pasoš i 54 evra proglašavanje starog pasoša nevažećim). Novi pasoš se čeka u proseku oko 3 nedelje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17