• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

06.07.2018

19:27

SRPSKA IMA PRAVO DA SE OTCEPI OD BOSNE: Mate Meštrović sin slavnog vajara, ISKREN DO BOLA!

Društvo

SRPSKA IMA PRAVO DA SE OTCEPI OD BOSNE: Mate Meštrović sin slavnog vajara, ISKREN DO BOLA!

Podeli vest

Ako Kosovo ima pravo da se otcepi od Srbije, zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da se otcepi od Bosne i Hercegovine?!

Mate Meštrović, sin slavnog vajara Iva Meštrovića, rekao je u intervjuu za najnoviji 'Nedeljnik' da Republika Srpska ima puno pravo da se otcepi od Bosne i Hercegovine! Meštrović je uporedio Srpsku sa Kosovom i zaključio da i srpski narod u RS ima pravo na samoopredeljenje.

Govoreći o bliskim vezama svog pokojnog oca i Josipa Broza Tita, Meštrovićev naslednik otkrio je i da se predsednik SFRJ žalio "da su Srbi nemogući i da mu stalno stvaraju probleme"! Prenosimo vam najzanimljivije delove Meštrovićeve ispovesti.

Tito na Brionu

* Tito se mom ocu žalio na Srbe, da su nemogući, da mu stalno

Žalio se na Srbe, bežao na Brione

Tito se mom ocu žalio na Srbe, da su nemogući, da mu stalno prave probleme. I da se na Brionima oseća sigurnije nego u Beogradu

prave probleme. I da se na Brionima oseća sigurnije nego u Beogradu. Mom ocu je tačno ovako rekao: "Da sam ja rođen u nekoj velikoj zemlji, ja bih mogao nešto postići! A ovako..."... Moj otac i Tito bili su tog leta 1959. sami, u četiri oka, na Brionima. I Tito mu je tada svašta govorio. Ali, zanimljivo, nikad nije tražio od njega da mu napravi bistu. Jer je bio pametan. Valjda je osetio da to nije momenat. Da se moj otac možda posle vratio u Jugoslaviju, možda bi i to došlo na dnevni red, ali Tito je ipak bio mudar. Nije hteo da pokaže da mu je to sada jako važno i da ga je baš zato pozvao. Nego, kako se kaže u Bibliji, ima vremena za svaku sezonu.

* Vučić i svi ti, oni hoće da pripoje Republiku Srpsku Srbiji... Ali uostalom, to su sve kontradikcije. Ako Kosovo ima pravo da se otcepi od Srbije, zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da se otcepi od Bosne i Hercegovine?!

* Na Kalemegdanu je "Pobednik", a u parku u Malom Kalemegdanu "Anđeo smrti". Blizu Kalemegdana je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, to je moj otac napravio tridesetih godina. A na Avali je Spomenik neznanom junaku. Najveći broj dela mog oca nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu. Tu je, zatim, Teslin spomenik u muzeju... A ne treba zaboraviti ni Pašićev nadgrobni spomenik - međutim, Pašićev nevaljali sin Rade ukrao ga je sa groba i prodao još za vreme Jugoslavije. To je zanimljiv, lep kip. Moj otac je napravio i portret kralja Petra Prvog - kad je prvi put došao u Beograd 1904. Kralj Petar je tek tada došao u Srbiju.

Kralj Aleksandar je nudio Meštroviću mesto premijera

* Kad se moj otac vratio iz Pariza, došao je u posetu kralju Aleksandru i onda su njih dvojica imali vrlo dug razgovor. I nakon tog dugog razgovora, Aleksandar mu je rekao: "Vratite se iduće nedelje sa listom vaših ministara." Odnosno "sa sastavom vaše vlade". I onda je moj otac došao nakon nedelju ili deset dana, kako je bilo dogovoreno. I Aleksandar ga je upitao: "Gde je vaša lista?" A on je odgovorio: "Ja neću sastavljati vladu, ja sam umetnik, ja se ne mogu baviti time."

Srpsku službu briga za kralja

* Politički preobražaj mog oca je išao polako. Ubistvo Stjepana Radića u Narodnoj skupštini 1928. bilo je veliki udarac ideji jugoslovenstva i jugoslovenskog zajedništva. I onda je kralj Aleksandar kao hteo stvarati jugoslovenstvo, ali nije išlo. Onda je moj otac, zajedno sa vodećim hrvatskim političarima i intelektualcima toga vremena, podržavao tu ideju da se prva Jugoslavija pretvori u federaciju, ali ni to nije išlo.

* Moj otac je mislio i nadao se da će Aleksandar srediti taj nacionalni problem u Kraljevini Jugoslaviji, te da je i on shvatio da ta njegova diktatura ne funkcioniše. I da traži mogućnost da dođe do preuređenja države na nekoj federativnoj bazi. Moj otac je čak bio uveren da srpska obaveštajna služba - kad je načula da će biti atentat - nije ništa preduzela da Aleksandra sačuva. To jest, da ovim protivnicima preuređenja države na nekoj federativnoj bazi nije bilo mrsko što su ubili Aleksandra!

NJEGOŠEV MAUZOLEJ PODIGLI DA BI OD SRBA NAPRAVILI CRNOGORCE: Šokantno svedočenje sina legendarnog vajara Ivana Meštrovića!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Сад можеш да причаш - шта хоћеш...?! Тате нема... а нема ни ... - Сведока...!? Па, бар један "папир" који би барем... - "поткрепио" причу... Овако, остаје да "поверујемо"...

sale

pre 5 godina

ovaj bre nezna nista. Republika Srpska je Srbija, a i Kosovo i Metohija je Srbija. To je isto kao kad bi rekli Bavarska ima isto pravo da se odcepi od matice isto kao i Austrija, a i Prusija ima isto to pravo da se pripoji Rusiji

Saradžogla

pre 5 godina

Мож' да раде у РС срби шта им је воља али ДА ИМ НЕ ПАДНЕ НА ПАМЕТ да се пришљамче Србији? Да будемо заједно?За кратко време би све они преузели и ми срби из Србије би смо запечатили судбину.Од прекодринских срба страдамо цео век!Од њиховог проклетог гаврила чеке са надимком принцип.Онда су нас ојадили дошавши овде са Титом.Док ми срби муку мучимо градећи куће босанским србима МОРАМО да зидамо станове.А још живе по отетим кућама и становима када су ,како написах,дошли на челу са аустроугарским капларом Јозефом Брозом звани Тита.

djordje delic

pre 5 godina

Ovo srpska ruka pisala nije...los pokusaj da se zavadi narod sa dve strane Drine. Los pokusaj, gospodine. Mi smo jedno.

Bosko

pre 5 godina

Auuuu! Da li si ti ovo sam srocio,ili ti neko pomagao?

Banja

pre 5 godina

Krim ima 90% rusa a Kosovo 95% albanaca a RS jedva ni 40% srba jer su hrvati i bošnjaci zajedno većina a i sve izbeglice bi imale pravo glasa na Referendumu. Tu se nema o čemu pričati jer da je u RS velika srpska većina kao na Krim i Kosovu onba bi se odvojila još kada je Putin odvajao Krim a sada će još EU da RS napuni sa migrantima tako da nikada srbi ne budu većina i reši problem genocidne tvorevine u svom dvorištu pa da je posle uvede u NATO i EU.

Ljubo

pre 5 godina

Da ti se kosa na glavi digne ,ko sve uzima u usta Srbiju ,zamisli Tito se zalio da mu Srbi prave probleme ,i jesu sa svojom naivnoscu ,sto nisu kolektivno jos tada stavili glavu na panj .Jadni Srbi koji su stradali od te ruke ,a jadni smo i koji smo sluzili toj ruci...

Nikkkola

pre 5 godina

BiH nema buducnost, pitanje je vremena, dokle ce je Zapad silom odrzvvati. Verska podeljenost, medjusobna netrpeljivost i balast proslosti, ni u jednoj generaciji nece nestati.

SARA

pre 5 godina

DOCE VREME KADA CE BITI JEDNA SRBIJA ISTO KAO JEDNA NEMACKA. KO TO OD SRBA NEPODRZAVA ON NIJE SRBIN I NE RAZUME SVETSKI POREDAK. ZA JEDNU SRBIJU NAPRED.

SARA

pre 5 godina

AKI BI SE UJWDINILI BILI BI NAJVECA DRZAVA NA BALKANU I ONDA BI LAKSE DOBILI OKUPIRANO KOSOVO. SAMO UJEDINJENJE NAS SRBA JE BUDUCNOST ZA SVE.

deda

pre 5 godina

,,ISKREN DO BOLA,, ?!?! Kakva je to iskrenost a nije ni pomenuo Hrvate. Naruceni i potplaceni intervju...

Vlad

pre 5 godina

Odgovor na komentar "Banja" Ti si sad pametan. Znači albanaca ima 95% na Kim, Srba u BiH 40%. Kada se uhvatis ovakve racunice zašto nisi celu Srbiju računao kada si uzimao procente za albance, kao što računas za Bosnu? Albanaca u celoj Srbiji ima 15%, a Srba u Bosni ima 40%, sad jasnije?!

Vera

pre 5 godina

Evo još jedan Srbin priznao da se maknuo i preobratio od prvo(krivo)slavnog huškačkog zla! Jutarnjilist.hr GORAN ALEKSIĆ: 'TATA MI JE SRBIN IZ BOSNE, MAMA HRVATICA, JA KRŠTENI KATOLIK, ALI NE 1990.' Saborski zastupnik kroz vlastitu životnu priču stao u obranu Subašića

Miroslav

pre 5 godina

Saradžogla, ako si ti Srbin ja sam marsovac. Srbin da "pljuje po Gavrilu Principu i našoj prekodrinskoj braći je nemoguće. Hajde ti lepo filozofiraj tamo gde se kunu u kockice i šahovnicu, a da bilo šta pišeš o Gavrilu, ma hajde, nisi toga dostojan. Lepo reč Vedrana Rudan: "Hrvati su bića koja su se u svojoj povijesti uvijek najugodnije osjećala u moćnoj tuđoj guzici. Austrijskoj, talijanskoj, mađarskoj, njemačkoj, američkoj a posebno u EU guzičetini. Bar tako govore. Iz jugoslavenske su izašli razarajući joj hemoroide i najzad postali “svoj na svome”.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija