• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević - N. Sekulić

31.07.2018

20:12

PSEĆA MAFIJA ZA LAŽNE UJEDE GODIŠNJE UZME 1,4 MILIONA EVRA! Bizaran način da se od države iskamče pare za odštetu

Društvo

PSEĆA MAFIJA ZA LAŽNE UJEDE GODIŠNJE UZME 1,4 MILIONA EVRA! Bizaran način da se od države iskamče pare za odštetu

Podeli vest

Organizovane kriminalne grupe u sprezi sa lekarima i advokatima fingiraju ujede pasa lutalica kako bi uzeli novac za odštetu. Država žrtvama lutalica godišnje isplati 4,2 miliona evra, a smatra se da je svaki treći slučaj lažiran

Organizovane kriminalne grupe u sprezi sa lekarima i advokatima fingiraju ujede pasa lutalica i na taj način od države na ime odštete godišnje otmu oko 1,4 miliona evra, otkriva Informer! Prema zvaničnim podacima organizacije za zaštitu životinja ORCA, žrtvama lutalica lokalne samouprave godišnje isplate oko 4,2 miliona evra, a stručnjaci smatraju da je svaki treći slučaj zapravo dobro osmišljena prevara.

Ujedi pasa lažiraju se tako što se vilicama mrtvih pasa naprave ožiljci na telu, a zatim se uz pomoć korumpiranih lekara napišu izveštaji o povredama. Na osnovu tih izveštaja, država nema kud, nego da "oštećenom" isplati nekada i 100.000 dinara odštete. Najveće pljačke su zabeležene u Srbobranu, Valjevu, Kraljevu, ali i Beogradu i Novom Sadu.

Ekstremne metode

Direktor ORCA Elvir Burazerović potvrdio je za Informer da je u poslednjih šest godina za odštetu zbog ujeda pasa lutalica država isplatila 25 miliona evra, od kojih je sigurno jedna trećina lažna!
- Ovo je problem s kojim se susrećemo decenijama, ali koji je sve prisutniji, i zaista je potrebno preduzeti sve mere zaštite. Naravno da nisu svi ujedi lažni i da i te kako ima napada napuštenih životinja na građane, pogotovo na decu, ali isto tako je jasno i da određeni broj građana Srbije od ovog problema pravi unosan biznis. Teško je precizno proceniti koliko je lažnih ujeda, prema nekim procenama svaki treći je fingiran, a to je svakako ogromna cifra - naglašava Burazerović i otkriva na koje se sve načine Srbi dosete da "odglume" ujed pasa:

- Najveći problem je što se teško razlikuju lažni i pravi ujedi i što je nekada dovoljna i samo potvrda lekara bez detaljnih pregleda da sud dosudi u korist građana. Da ne govorim o granicama do koje ide naš narod. Nekada plastičnim vilicama povređuju sami sebe, ali ima i onih ekstremnih slučajeva koji koriste vilice mrtvih životinja, pa im na koži ostaju rane kao da su stvarno od psa. I kako vi da u takvom slučaju otkrijete da je to prevara?! Zato država, prvenstveno Ministarstvo poljoprivrede, mora da nađe način da zaustavi ovaj kriminal - smatra naš sagovornik.

Informer

Standardni pregledi

Da lokalne samouprave imaju velike probleme sa građanima koji lažiraju ujede ističe i Ivan Radak iz NALED-a.
- Naplaćena odšteta za ujed pasa u proseku se kreće od 25.000 do 100.000 dinara. Taj novac izgleda deluje primamljivo za ljude koji žele da to zloupotrebe i lažiraju. Zbog toga se zalažemo i da se standardizuju lekarski pregledi u ovakvim situacijama, a to podrazumeva da se po prijemu pacijenta kog je ujeo pas odmah uzme bris sa rane. Pored toga, smatramo da je bolje da se pacijenti jave u Infektivnu kliniku da ih pregleda doktor specijalista, a ne da idu u domove zdravlja. Dakle, mora da se ujednači praksa lekara i medicinska dokumentacija kojom se potvrđuje povreda jer se često dešava da lekari potvrde da je reč o ujedu psa iako za to nema dokaza - navodi Radak.

Valjevac uzeo 377.000 dinara

Prema podacima lokalnih samouprava i komisijskih nadzora, najveći broj zloupotreba i pljački dešava se u Srbobranu, Valjevu, Kraljevu, ali i Beogradu i Novom Sadu. Jedan Valjevac je, primera radi, svake godine lažirao ujed psa, pa je sudskim presudama naplatio 377.000 dinara, dok su u nekim porodicama za samo mesec dana zahtev za odštetu podnosili i roditelji i deca!

BATUT: Petoro umrlo, 70 obolelo od groznice Zapadnog Nila! NAJVIŠE ZARAŽENIH U BEOGRADU!

Nedimović: Usaglasiti procedure

Informer

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za Informer da je neophodno usaglasiti procedure kojima se utvrđuje da li je zaista došlo do ujeda psa ili je nešto drugo u pitanju.
- Ovaj problem može se rešavati samo zajedničkim aktivnostima četiri ministarstva: zdravlja, poljoprivrede, državne uprave i pravde, u dogovoru sa lokalnim samoupravama. I pored toga što su propisi u najvećoj meri usklađeni sa regulativom EU, lokalne samouprave, nažalost, nemaju kapacitete i sredstva da ih primene - navodi Nedimović i dodaje da će se raditi na još boljim procedurama kako bi se rešio problem napuštenih pasa i formiranje azila za pse.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17