• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

21.08.2018

08:31

(FOTO) SKANDAL U PARIZU! Miki gu*i Paju u Kulturnom centru Srbije!

Društvo

(FOTO) SKANDAL U PARIZU! Miki gu*i Paju u Kulturnom centru Srbije!

Podeli vest

Izlog Kulturno-informativnog centra Srbije (KIC) u Parizu više od 10 dana krasi skulptura Diznijevih junaka Mikija Mausa i Paje Patka postavljenih u položaj koji asocira na seksualni čin

Neprimerene figure postavljene su ispod velike fotografije Belog anđela iz manastira Mileševa koja je i svojevrsni zaštitni znak ove ustanove.

Ove figure za šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića su neprihvatljive kao slika srpske kulture.

"Program Kulturno-informativnog centra u Parizu utvrđuje Ministarstvo kulture. Ipak, moje lično mišljenje je da su ovakve postavke skandalozne i svakako nedostojne ustanove u kojoj su izložene - smatra Dačić.

Velike plastične statue Diznijevih junaka postavljene na centralno mesto izloga Kulturnog centra. Kako je   objašnjeno u KIC-u u Parizu, sporna skulptura delo je umetnika Milorada Stajačića, i ona je sastavni deo izložbe "Kraj i početak", otvorene 9. avgusta.

Iza ove postavke stoji petoro autora iz Srbije okupljenih u umetničku grupu "Dimenzija". Njihova dela postavljena su na sva tri izložbena nivoa u pariskom KIC-u.

Tviter

Direktor KIC-a u Parizu, dramski pisac Radoslav Lale Pavlović sporne figure u izlogu objašnjava umetničkom slobodom i ističe da je projekat koji uključuje spornu skulpturu prošao na konkursu Ministarstva kulture.

Nisam u poziciji da žiriram koji sadržaj je prikladan, a koji nije. Projekat "Kraj i početak" prijavljen je na konkurs koji svake godine raspisuje Ministarstvo. To znači da je izložbu ocenjivala stručna komisija koja je i dala zeleno svetlo da putuje u Pariz. Mogu samo da kažem da je postavka izazvala veliko interesovanje Parižana, a već sada je jasno da će biti najposećenija izložba koja je organizovana u KIC u više godina unazad - rekao je Pavlović.

On napominje da je autoru skulpture Mikija i Paje u "akciji" i sam postavio pitanje primerenosti ovog sadržaja, ali da je shvatio da je reč o svojevrsnoj provokaciji.

Dobio sam jasan odgovor da su oba Diznijeva junaka bespolna bića i da su sve asocijacije proizvod našeg ličnog tumačenja i viđenja. Ova skulptura dakle više govori o nama nego o Diznijevom strip dvojcu. Treba imati na umui da seksualne konotacije u Parizu odavno ne izazivaju pažnju javnosti na kakvu smo navikli u Srbiji -  kaže Pavlović.

U Ministarstvu kulture i informisanja objašnjavaju da je izložba "Kraj i početak" delo renomiranog umetnika o kome je svoj stručni sud dala Programska komisija na osnovu dvestotinak predloga na konkursu.

U savremenoj umetnosti često se dešava da sadržaj zavisi od "učitavanja", nezavisno od onoga što je umetnik želeo da nam kaže. Ukoliko u ovoj skulpturi vidite eksplicitan čin dvojice strip junaka, ona bi bila neprikladna za ustanovu gde je postavljena. Ako uvažimo umetnikovo viđenje da je reč o bespolnim bićima, ova postavka se ne razlikuje od drugih u Parizu u obliku savremene umetnosti. O Svemu ovome vodio je računa i Programski savet kada je donosio odluke o izboru projekta - rekla je načelnica Odeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integraije u kulturi Jagoda Stamenković.

Neprimereno je da ovakav sadržaj bude izložen u ustanovi koja bi trebalo da promoviše našu kulturu u Evropi. Ne ulazeći u umetničku slobodu, ne smatramo da je seksualni čin Paje Patka i Mikija Mausa pravi domet srpske umetnosti - smatraju Srbi iz Pariza šokirani spornom postavkom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Van Halen

pre 5 godina

Ova lakrdija od umetnickog dela je u stvari personifikacija stanja u srpskoj umetnosti. Izbor ove karikature od umetnickog dela je slika sta sve "strucni saveti" biraju kao kvalitet a ste odbijaju kao nedovoljno kvalitetno umetnicko delo. Ovo je pokazatelj njihovog totalnog dilentatizma sa cime se umetnici susrecu non-stop. Kojekakvi " strucni saveti" su ovim izborom ponistili sami sebe i predstavili Srbiju na najsramniji nacin. Paja i Miki su autorski karakteri Volta Diznija a ne doticnog imitatora koji bi da predstavi Srbiju na adekvatan nacin..... ali kada malo bolje rasmislim... pa mozda je u pravu.... nigde originalnog dela.... nigde umetnicke dimenzije.... a sto je najgore .... najbolje prolaze ovakvi falsifikati koji dovedeni u vulgarne pozicije .... se nazivaju umetnicka sloboda......Po meni ceo umetnicki savet, zajedno sa doticnim umetnikom i njegovom umetnickom slobodom treba da snose odgovornost ...kroz visoke novcane kazne.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17