• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. P.

14.11.2018

21:33

RASKRINKAVANJE! ZBOG DUGA OD 13.000 EVRA OTELI KUĆU OD 570 m2 U BEOGRADU, EVO KAKO IZVRŠITELJI 'REKETIRAJU PO ZAKONU'

Društvo

RASKRINKAVANJE! ZBOG DUGA OD 13.000 EVRA OTELI KUĆU OD 570 m2 U BEOGRADU, EVO KAKO IZVRŠITELJI 'REKETIRAJU PO ZAKONU'

Podeli vest

Beograđaninu (74) koji je ostao dužan poveriocu 13.000 evra izvršitelji uzeli kuću u Višnjičkoj banji od 570 kvadrata vrednu bar 300.000 evra i prodali je za samo 70.000 evra. Od tog novca, njemu su vratili 26.000 evra, a sebi uzeli čak 44.000, otkriva Gavrilović samo jedan u nizu primera kako izvršitelji deru dužnike
Bahaćenje i bogaćenje

Ne radi se ovde više samo o bahaćenju i bogaćenju, već o tome da ti izvršitelji zbog te svoje nezajažljivosti uništavaju ljude i njihove živote
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Javni izvršitelji oteli su zbog duga od 13.000 evra jednom Beograđaninu (74) kuću u Višnjičkoj banji od 570 kvadrata, prodali je za samo 70.000 evra i sebi uzeli 44.000! Ovaj slučaj od pre dve godine samo je jedan od mnogobrojnih primera kako izvršitelji u želji za bogaćenjem "reketiraju po zakonu" ljude u Srbiji, otkriva za Informer Dejan Gavrilović, predsednik udruženja "Efektiva".

Gavrilovićevo udruženje u poslednje dve godine primilo je na stotine žalbi građana kojima su izvršitelji uništili živote tako što su im na kamate i besmislene troškove uzeli i po tri puta veću sumu novca od osnovnog duga.

Prema rečima Dejana Gavrilovića, on i njegove kolege u "Efektivi" ostali su u šoku kada im se javio čovek koji je zbog duga od 13.000 evra ostao bez porodične kuće vredne bar 300.000 evra.

- Radi se o starijem Beograđaninu koji je pozajmio 30.000 evra da otvori restoran. Jedno vreme je uredno vraćao dug, dok ga nije smanjio na 7.500 evra, a onda je posao počeo da mu propada, pa je stao sa otplatom. Dug je zbog kamata narastao do 13.000 evra, poverilac ga je tužio sudu i angažovani su izvršitelji da naplate novac od nesrećnog čoveka. I tu počinje njegova strašna agonija, priča Gavrilović i opisuje muke sa kojima se suočio ovaj čovek.

Foto: Informer DN

- Imao je kuću u Višnjičkoj banji od 570 kvadrata, vrednu bar 300.000 evra, podeljenu na nekoliko jedinica, i predložio je izvršiteljima da im proda jedan stan u toj kući i tako namiri dug. Međutim, oni su mu rekli da to ne dolazi u obzir. Oteli su mu "po zakonu" celu kuću, našli svog kupca i prodali mu je za 70.000 evra, dakle po bar četiri puta manjoj ceni od njene realne vrednosti. Od te sume, sebi su uzeli 44.000 evra, a nesrećnom dužniku vratili 26.000. Dakle, naplatili su skoro 350 odsto veću sumu od osnovnog duga, što je zaista neverovatno. A da ne pominjemo to što su kuću prodali budzašto i to u ko zna kakvom aranžmanu - kaže Gavrilović.

ISTRAŽUJEMO! JAVNI IZVRŠITELJI U SRBIJI ZARAĐUJU VIŠE I OD NARKO-DILERA! GORI OD ZELENAŠA: Za dug od 90.000 dinara uzmu 280.000!

Informer je potvrdu ove priče dobio i od njenog glavnog aktera, ali on zbog straha od izvršitelja nije želeo da govori za naš list, niti je hteo da mu objavljujemo ime.

Navodeći da je ovo samo jedan u moru primera bahaćenja izvršitelja, Gavrilović naglašava da se njihovoj samovolji mora stati na put.

- Ne radi se ovde više samo o bahaćenju i bogaćenju, već o tome da ti izvršitelji zbog te svoje nezajažljivosti uništavaju ljude i njihove živote, rasturaju čitave porodice. Neko tome mora da stane na put, a država mora da reaguje i promeni zakon, koji očigledno nije dobar - ističe Gavrilović. 

Bio dužan 20.000 dinara, uzeli mu 29.000 za troškove

Kako i koliko izvršitelji naplaćuju svoje "usluge" najbolje govori primer penzionera E. B. iz Beograda. On je zbog duga za komunalije od 19.881 dinar u samom startu platio čak 29.000 dinara samo na ime "osnovnih troškova", bez paprenih zateznih kamata. Ti troškovi isporučeni su mu u čak 12 stavki, a svaka od njih određuje se posebno, u zavisnosti od glavnog duga.

Komora ne može da da troškovnik

Probali smo da od Komore izvršitelja dobijemo odgovor kolike su naknade za rad izvršitelja, ali su nam oni odgovorili da su ove naknade propisane javnoizvršiteljskom tarifom, koju donosi Ministarstvo pravde.
- Tačan iznos troškova u određenom izvršnom postupku zavisi od konkretnog predmeta, odnosno od visine potraživanja, kao i od vrste i broja pojedinačnih radnji koje je javni izvršitelj preduzeo, a visina naknade za uspešnost određuje se prema ukupno naplaćenom iznosu potraživanja. Zbog svega navedenog, ne može se unapred dati konkretan odgovor na ovo pitanje - kažu u Komori izvršitelja.

Pogreše adresu da povećaju dug

Dejan Gavrilović objašnjava kako se izvršitelji na sve načine trude da dužnik što kasnije bude obavešten o dugu, pa se služe najperfidnijim prevarama.
- Njima je u interesu da se slučaj oteže, jer tako dug raste. Zato kada šalju dužnicima obaveštenje, namerno pogreše adresu. Promene jedno slovo, z u ž, s u š i obaveštenje mesecima, čak godinama ne stigne dužniku na adresu. Dug se uvećava zbog kamata, a dužnik dobije obaveštenje tek kada suma postane dva ili tri puta veća od osnovne. Posle se prave ludi i kažu da su oni uredno slali obaveštenja, a da ona zbog štamparske greške nisu stizala - kaže Gavrilović.

Majkama uzimaju novac od alimentacije

Gavrilović nam je otkrio da izvršitelji ne prezaju ni od toga da samohranim majkama naplaćuju dug od alimentacija.
- To samo govori koliko se osiono ponašaju. Imali smo slučaj da je izvršitelj ženi odbijao zbog duga novac od alimentacije, a da to po zakonu nije dozvoljeno. Četiri meseca je ženi skidao novac, dok nije stiglo sudsko rešenje da tako nešto ne sme da radi - kaže Gavrilović. 

Izvršitelj uhvaćen u prevari, pustili ga da i dalje radi

Postoje i primeri kada su izvršitelji bili kažnjavani, ali to ih nije sprečilo da nastave sa starom praksom.
- Izvršitelj Vojislav Milajić kažnjavan je čak dva puta zbog krađa na troškovima i nagradama, odnosno zbog njihovog "napumpavanja". Odlukama disciplinske komisije Komore izvršitelja, Milajić je za gotovo isti prekršaj prvi put kažnjen sa 200.000, a drugi put sa 150.000 dinara. Međutim, nakon plaćenih kazni on je nastavio da radi svoj posao kao da ništa nije bilo - kaže Dejan

Gavrilović i objašnjava kako izvršitelji napumpavaju troškove:
- Pojedini izvršitelji naplaćuju troškove "terenskog ispitivanja imovine", a sve vreme znaju da na računu imate platu i penziju od kojih najlakše mogu da naplate dug i da nikakvo ispitivanje terena nije potrebno. To su troškovi koji nikada nisu nastali. Tako oni prilože račune za, recimo, benzin iako im nije bio potreban izlazak na teren.


 

ISTRAŽUJEMO! JAVNI IZVRŠITELJI U SRBIJI ZARAĐUJU VIŠE I OD NARKO-DILERA! GORI OD ZELENAŠA: Za dug od 90.000 dinara uzmu 280.000!

 

RASKRINKAVANJE! Crnomarković na TV Hepi: JAVNI IZVRŠITELJI ZARAĐUJU VIŠE OD NARKO MAFIJE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srle

pre 5 godina

Kakva je to banda, neverovatno gde ja zivim. Hocemo li da trpimo i cutimo dok nas pljackaju?

milano

pre 5 godina

Gde je vrhovni vođa gde je stefanović da ispita slučaj izgleda nemamo državu.

Aleksandar

pre 5 godina

Evo meni su poslali navodno predlog za izvršenje, niko mi kući nikad dolazio nije,kamere imam, stavili su predmet na oglasnu tablu suda i rešili slučaj iako nikom ništa ne dugujem...

kriminalci

pre 5 godina

Velik je broj onih koji imaju pristup podacima duznika i katastra i kojecega. Svako ima kupoprodajne ugovore jer ih traze za kablovsku, za priključak na crpku EPSa, Infostan....Onda nakarikaju troskove.Okale rešenje iza vrata na nekoj prethodnoj adresi .Besposleni pristupnici podacima merkaju svaki dan nekretnine da ih kupe i po 10 x nizoj ceni.

zoran

pre 5 godina

Zbog duga mu kuća otišla na "doboš". To je stara priča. Mnogi su tako stekli ogromno bogatstvo i u Kraljevini Jugoslaviji. Dug je loš drug. Zato se ne treba olako zaduživati, posebno ne kod zelenaša. Prošlo je vreme vladavine radničke klase je se dobijeni kredit nije otplaćivao, pa se posle nekog vremena on brisao. E, to vreme je, nadam se, zauvek prošlo. Treba se širiti prema guberu i svojim mogućnostima.

Pravednik

pre 5 godina

Dug treba da se vrati, ali ne sto puta vise sve ima meru, ali ocigledno ovo ne. Doci ce i njima baba od 72 leta kojoj su hteli da oduzmu stan.

GojaIllusion

pre 5 godina

Ovde su sudovi krivi, jer su izvršitelji pod njihovom kontrolom. Ali naši sudovi su nedorasli svog poziva, uglavnom. Ako bi analizirali njihove presude bili biste zapanjeni koliko ne znaju, ili to rade sa nekom namerom, koliko su neodgovorni, koliko se kriju iza samostalnosti i nezavisnosti i slobodnog sudijskog uverenja. Nas pravosudni sistem je bio i ostao u neverovatnom haosu. Ne treba reizbor već kontrola i otoustanje. Kontrola već postoji, samo je treba primeniti - Posle tri pale presude - Napolje!

nena

pre 5 godina

Licno iskustvo. Sudovi su korumpirani,slobodno sudisko uverenje je cesto gde ne moze da pokrije zakon. Izvrsitelji rade po nalogu suda. Nakraju pogledajte vozni park ispred sudova. Namestanje licitacije profesionalnim kupcima je javna tajna po kuloarima. Mislim da bi bilo manje lopovluka kada bi sudili u vecu.

nena

pre 5 godina

Licno iskustvo. Sudovi su korumpirani,slobodno sudisko uverenje je cesto gde ne moze da pokrije zakon. Izvrsitelji rade po nalogu suda. Nakraju pogledajte vozni park ispred sudova. Namestanje licitacije profesionalnim kupcima je javna tajna po kuloarima. Mislim da bi bilo manje lopovluka kada bi sudili u vecu.

selena

pre 5 godina

Ja sam obavestenje izvrsitelja o izvrsenju dobila godinu i po dana nakon sto sam dug namirila.Sokirala sam se sto mi traze da platim dug koji sam vec platila a da ne pominjem da nisam imala pojma da sam u kandzama izvrsitelja i da jeosnovni dug u izvrsenju bio veci nego sto sam stvarno dugovala.Bilo mi je potrebno nedelju dana da dokazem da sam svoj dug otplatila a da ne pominjem ponasanje izvrsitelja i nadleznih sluzbenika prema meni koja za svojih 60 godina nikad u zivotu nikome nisam bila duzna i drzavi izmirujem svoje obaveze.Elem,morala sam da platim 17.000 din.za izvrsitelje koji nisu izvrsili nikakvo izvrsenje jer je dug odavno bio placen.Kada sam se pobunila rekli su mi da ih tuzim Sudu sto naravno nisam uradila jer je to sve povezana mafija i na kraju bi jos morala i troskove postupka da platim.

Pera

pre 5 godina

Gde su tužioci i sudije. Celu tu bagrutreba odmah smeniti. Neka EU zahteva da pravosudje bude nezavisno, to u Srbiji nije moguće jer su oni najveći lopovi još iz Pajtićevog doba. Ni jedan sudija, ni jedan tužioc ne sme da bude partijski obojen i Parlament mora imati kontrolu nad Pravosudjem.

Bane

pre 5 godina

Sledeci put neka posudi od zelenasa pa ce dobiti prebijene ruke i noge ako mu je tako lakse

Goran

pre 5 godina

lopova bi vezao za drvo da tu crkne. svi su oni face a ljudi nestaju. izvrsites je kod nas mafija i olos. srbija dala dozvolu za isto. nemas zakon nemas drzavu. jebiga

djordje

pre 5 godina

Sve ovo pbrojano u troškovniku jednog izvršitelja ravno je dvo-mesečnom radu jednog normalnog čoveka u zemlji zvanoj Srbija. I nema tih reči kojima se može opisati ovo bezakonje i javašluk pod okriljem nakaradnog zakona. Kao i većina ljudi verujem da će doći dan kad će se narod probuditi i uzeti ono što mu pripada: slobodu i pravdu.

zoran miljkovic

pre 5 godina

БРАВО,СВЕ ПОХВАЛЕ,САДА СА ОВИМ ТЕКСТОВИМА СТЕ ОЗБИЉНА НОВИНА,СВЕ ИСКРЕНЕ ЖЕЉЕ ДА СЕ УТИЧЕ НА ПРОМЕНУ ЊИХОВИХ ОВЛАШЋЕЊА.

Penzioner

pre 5 godina

Pobogu, pa za ovo je odgovorna vlast, a to niko ne pominje!

TARAS

pre 5 godina

Koja vlast ovo tolerise?Tadic,Jankovic,obradovic,Jeremic,Djilas ili ko je na vlasti?

mclaud kg

pre 5 godina

Dokle vise da citam ovakve i slicne tekstove gde drzavno legitimni pljackasi pljackaju sirotinju.otimaju sve sto se oteti moze.A naravno velike bosove koji imaju visemilionske dugove navodno ne pronalaze na adresi.Samo u nasoj drzavi izvrsitelji mogu da uzmu i socijalnu pomoc ljudima i nigde podvlacim nigde u svetu toga nema sem naravno kod nas.Medjutim narod je napacen,emotivno istrosen pa ne preduzima nista.Najbezbolnije je na sledecim izborima uzeti olovku i preokrenuti situaciju.

djordje

pre 5 godina

U Nišu sudije i ostali "pravosudni organi" napuštaju svoja radna mesta i prelaze u prinudne izvršioce.

ZDRAVKOVIC

pre 5 godina

Izvrsitelje treba obuzdati i propisati tarife to SU metodě organizováníh kriminálníh bandu.Otimaci profiteri ?

XXL

pre 5 godina

Zato Režim i razoružava narod da ne uzmu 'pravdu u svoje ruke'. Fašizam na delu.

Avram

pre 5 godina

Ovo stanje losih tendencija u nasoj drzavi je nezaustavljiv proces,nikakva borba postenog naroda nije moguca,jer sve ovo lose po narod polazi od vrha vlasti I kriminala,tako je nastao problem KiM,veliko siromastvi naroda inflacijom I milion gluposti,kao kemozes da overis ugovor u sudu vec mora notar,glupost,dranje naroda,a ovo sa izvrsiteljima,pa to je za ginisa,deco bezite bilo gde,svuda je bolje I postenije.

Ljubomir Trajkovic

pre 5 godina

Drzavo probudi se!Zar ne vidis da javni izvrsitelji i notati pljackaju gradjane i unistavaju ljudske zivote.Ukinite javne izvrsitelje i notare POD HITNO.

razocarani

pre 5 godina

birali ste vucica i stefanovica pudlicu sad trpite i idite da prosite na ulicu jer oni samo kazne uvode za sirotinju a prave lopove i mafijasku drzavu kao i sebe cuvaju drasticnim kaznama ko se zali na sistem!!!!!!!!!!!!!!

Hajka

pre 5 godina

Budite iskreni: Ko vas placa da podizete hajku na izvrsitelje? Da li neko moze da poveruje u ovakve price, a da je drzava Srbija Slepa, pored svega onoga sto ju je snaslo? Ja, NE.

Vlado

pre 5 godina

Ovu mafiju je stvorila država i onda se čudimo kad nam iz EU kažu da nema vladavine prava, da nam ne valja sudstvo i da vlada korupcija!

Pancevac

pre 5 godina

Ukinuti izvrsitelje i notare vratiti sudovima sve kako je bilo .Ovo je bogacenje pojedinaca na racun i ovako siromasnog naroda .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17