Informer DN

21:33 Društvo 12

B. S. - K. P. | 14. 11. 2018.

RASKRINKAVANJE! ZBOG DUGA OD 13.000 EVRA OTELI KUĆU OD 570 m2 U BEOGRADU, EVO KAKO IZVRŠITELJI 'REKETIRAJU PO ZAKONU'

Beograđaninu (74) koji je ostao dužan poveriocu 13.000 evra izvršitelji uzeli kuću u Višnjičkoj banji od 570 kvadrata vrednu bar 300.000 evra i prodali je za samo 70.000 evra. Od tog novca, njemu su vratili 26.000 evra, a sebi uzeli čak 44.000, otkriva Gavrilović samo jedan u nizu primera kako izvršitelji deru dužnike

Bahaćenje i bogaćenje

Ne radi se ovde više samo o bahaćenju i bogaćenju, već o tome da ti izvršitelji zbog te svoje nezajažljivosti uništavaju ljude i njihove živote
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Javni izvršitelji oteli su zbog duga od 13.000 evra jednom Beograđaninu (74) kuću u Višnjičkoj banji od 570 kvadrata, prodali je za samo 70.000 evra i sebi uzeli 44.000! Ovaj slučaj od pre dve godine samo je jedan od mnogobrojnih primera kako izvršitelji u želji za bogaćenjem "reketiraju po zakonu" ljude u Srbiji, otkriva za Informer Dejan Gavrilović, predsednik udruženja "Efektiva".

Gavrilovićevo udruženje u poslednje dve godine primilo je na stotine žalbi građana kojima su izvršitelji uništili živote tako što su im na kamate i besmislene troškove uzeli i po tri puta veću sumu novca od osnovnog duga.

Prema rečima Dejana Gavrilovića, on i njegove kolege u "Efektivi" ostali su u šoku kada im se javio čovek koji je zbog duga od 13.000 evra ostao bez porodične kuće vredne bar 300.000 evra.

- Radi se o starijem Beograđaninu koji je pozajmio 30.000 evra da otvori restoran. Jedno vreme je uredno vraćao dug, dok ga nije smanjio na 7.500 evra, a onda je posao počeo da mu propada, pa je stao sa otplatom. Dug je zbog kamata narastao do 13.000 evra, poverilac ga je tužio sudu i angažovani su izvršitelji da naplate novac od nesrećnog čoveka. I tu počinje njegova strašna agonija, priča Gavrilović i opisuje muke sa kojima se suočio ovaj čovek.

Informer DN

- Imao je kuću u Višnjičkoj banji od 570 kvadrata, vrednu bar 300.000 evra, podeljenu na nekoliko jedinica, i predložio je izvršiteljima da im proda jedan stan u toj kući i tako namiri dug. Međutim, oni su mu rekli da to ne dolazi u obzir. Oteli su mu "po zakonu" celu kuću, našli svog kupca i prodali mu je za 70.000 evra, dakle po bar četiri puta manjoj ceni od njene realne vrednosti. Od te sume, sebi su uzeli 44.000 evra, a nesrećnom dužniku vratili 26.000. Dakle, naplatili su skoro 350 odsto veću sumu od osnovnog duga, što je zaista neverovatno. A da ne pominjemo to što su kuću prodali budzašto i to u ko zna kakvom aranžmanu - kaže Gavrilović.

ISTRAŽUJEMO! JAVNI IZVRŠITELJI U SRBIJI ZARAĐUJU VIŠE I OD NARKO-DILERA! GORI OD ZELENAŠA: Za dug od 90.000 dinara uzmu 280.000!

Informer je potvrdu ove priče dobio i od njenog glavnog aktera, ali on zbog straha od izvršitelja nije želeo da govori za naš list, niti je hteo da mu objavljujemo ime.

Navodeći da je ovo samo jedan u moru primera bahaćenja izvršitelja, Gavrilović naglašava da se njihovoj samovolji mora stati na put.

- Ne radi se ovde više samo o bahaćenju i bogaćenju, već o tome da ti izvršitelji zbog te svoje nezajažljivosti uništavaju ljude i njihove živote, rasturaju čitave porodice. Neko tome mora da stane na put, a država mora da reaguje i promeni zakon, koji očigledno nije dobar - ističe Gavrilović. 

Bio dužan 20.000 dinara, uzeli mu 29.000 za troškove

Kako i koliko izvršitelji naplaćuju svoje "usluge" najbolje govori primer penzionera E. B. iz Beograda. On je zbog duga za komunalije od 19.881 dinar u samom startu platio čak 29.000 dinara samo na ime "osnovnih troškova", bez paprenih zateznih kamata. Ti troškovi isporučeni su mu u čak 12 stavki, a svaka od njih određuje se posebno, u zavisnosti od glavnog duga.

Komora ne može da da troškovnik

Probali smo da od Komore izvršitelja dobijemo odgovor kolike su naknade za rad izvršitelja, ali su nam oni odgovorili da su ove naknade propisane javnoizvršiteljskom tarifom, koju donosi Ministarstvo pravde.
- Tačan iznos troškova u određenom izvršnom postupku zavisi od konkretnog predmeta, odnosno od visine potraživanja, kao i od vrste i broja pojedinačnih radnji koje je javni izvršitelj preduzeo, a visina naknade za uspešnost određuje se prema ukupno naplaćenom iznosu potraživanja. Zbog svega navedenog, ne može se unapred dati konkretan odgovor na ovo pitanje - kažu u Komori izvršitelja.

Pogreše adresu da povećaju dug

Dejan Gavrilović objašnjava kako se izvršitelji na sve načine trude da dužnik što kasnije bude obavešten o dugu, pa se služe najperfidnijim prevarama.
- Njima je u interesu da se slučaj oteže, jer tako dug raste. Zato kada šalju dužnicima obaveštenje, namerno pogreše adresu. Promene jedno slovo, z u ž, s u š i obaveštenje mesecima, čak godinama ne stigne dužniku na adresu. Dug se uvećava zbog kamata, a dužnik dobije obaveštenje tek kada suma postane dva ili tri puta veća od osnovne. Posle se prave ludi i kažu da su oni uredno slali obaveštenja, a da ona zbog štamparske greške nisu stizala - kaže Gavrilović.

Majkama uzimaju novac od alimentacije

Gavrilović nam je otkrio da izvršitelji ne prezaju ni od toga da samohranim majkama naplaćuju dug od alimentacija.
- To samo govori koliko se osiono ponašaju. Imali smo slučaj da je izvršitelj ženi odbijao zbog duga novac od alimentacije, a da to po zakonu nije dozvoljeno. Četiri meseca je ženi skidao novac, dok nije stiglo sudsko rešenje da tako nešto ne sme da radi - kaže Gavrilović. 

Izvršitelj uhvaćen u prevari, pustili ga da i dalje radi

Postoje i primeri kada su izvršitelji bili kažnjavani, ali to ih nije sprečilo da nastave sa starom praksom.
- Izvršitelj Vojislav Milajić kažnjavan je čak dva puta zbog krađa na troškovima i nagradama, odnosno zbog njihovog "napumpavanja". Odlukama disciplinske komisije Komore izvršitelja, Milajić je za gotovo isti prekršaj prvi put kažnjen sa 200.000, a drugi put sa 150.000 dinara. Međutim, nakon plaćenih kazni on je nastavio da radi svoj posao kao da ništa nije bilo - kaže Dejan

Gavrilović i objašnjava kako izvršitelji napumpavaju troškove:
- Pojedini izvršitelji naplaćuju troškove "terenskog ispitivanja imovine", a sve vreme znaju da na računu imate platu i penziju od kojih najlakše mogu da naplate dug i da nikakvo ispitivanje terena nije potrebno. To su troškovi koji nikada nisu nastali. Tako oni prilože račune za, recimo, benzin iako im nije bio potreban izlazak na teren.


 

ISTRAŽUJEMO! JAVNI IZVRŠITELJI U SRBIJI ZARAĐUJU VIŠE I OD NARKO-DILERA! GORI OD ZELENAŠA: Za dug od 90.000 dinara uzmu 280.000!

RASKRINKAVANJE! Crnomarković na TV Hepi: JAVNI IZVRŠITELJI ZARAĐUJU VIŠE OD NARKO MAFIJE!
srle

14.11.2018. 21:52

Kakva je to banda, neverovatno gde ja zivim. Hocemo li da trpimo i cutimo dok nas pljackaju?Aleksandar

14.11.2018. 22:31

Evo meni su poslali navodno predlog za izvršenje, niko mi kući nikad dolazio nije,kamere imam, stavili su predmet na oglasnu tablu suda i rešili slučaj iako nikom ništa ne dugujem...


Neko

14.11.2018. 23:28

Javicu se ja vama..ako ne stane drzava na put tim lopovima..bice divljeg zapada ovde..


kriminalci

14.11.2018. 22:43

Velik je broj onih koji imaju pristup podacima duznika i katastra i kojecega. Svako ima kupoprodajne ugovore jer ih traze za kablovsku, za priključak na crpku EPSa, Infostan....Onda nakarikaju troskove.Okale rešenje iza vrata na nekoj prethodnoj adresi .Besposleni pristupnici podacima merkaju svaki dan nekretnine da ih kupe i po 10 x nizoj ceni.


zoran

14.11.2018. 22:50

Zbog duga mu kuća otišla na "doboš". To je stara priča. Mnogi su tako stekli ogromno bogatstvo i u Kraljevini Jugoslaviji. Dug je loš drug. Zato se ne treba olako zaduživati, posebno ne kod zelenaša. Prošlo je vreme vladavine radničke klase je se dobijeni kredit nije otplaćivao, pa se posle nekog vremena on brisao. E, to vreme je, nadam se, zauvek prošlo. Treba se širiti prema guberu i svojim mogućnostima.


Pravednik

15.11.2018. 00:01

@zoran - Dug treba da se vrati, ali ne sto puta vise sve ima meru, ali ocigledno ovo ne. Doci ce i njima baba od 72 leta kojoj su hteli da oduzmu stan.


GojaIllusion

14.11.2018. 23:24

Ovde su sudovi krivi, jer su izvršitelji pod njihovom kontrolom. Ali naši sudovi su nedorasli svog poziva, uglavnom. Ako bi analizirali njihove presude bili biste zapanjeni koliko ne znaju, ili to rade sa nekom namerom, koliko su neodgovorni, koliko se kriju iza samostalnosti i nezavisnosti i slobodnog sudijskog uverenja. Nas pravosudni sistem je bio i ostao u neverovatnom haosu. Ne treba reizbor već kontrola i otoustanje. Kontrola već postoji, samo je treba primeniti - Posle tri pale presude - Napolje!


selena

15.11.2018. 01:03

Ja sam obavestenje izvrsitelja o izvrsenju dobila godinu i po dana nakon sto sam dug namirila.Sokirala sam se sto mi traze da platim dug koji sam vec platila a da ne pominjem da nisam imala pojma da sam u kandzama izvrsitelja i da jeosnovni dug u izvrsenju bio veci nego sto sam stvarno dugovala.Bilo mi je potrebno nedelju dana da dokazem da sam svoj dug otplatila a da ne pominjem ponasanje izvrsitelja i nadleznih sluzbenika prema meni koja za svojih 60 godina nikad u zivotu nikome nisam bila duzna i drzavi izmirujem svoje obaveze.Elem,morala sam da platim 17.000 din.za izvrsitelje koji nisu izvrsili nikakvo izvrsenje jer je dug odavno bio placen.Kada sam se pobunila rekli su mi da ih tuzim Sudu sto naravno nisam uradila jer je to sve povezana mafija i na kraju bi jos morala i troskove postupka da platim.


Pera

15.11.2018. 02:42

Gde su tužioci i sudije. Celu tu bagrutreba odmah smeniti. Neka EU zahteva da pravosudje bude nezavisno, to u Srbiji nije moguće jer su oni najveći lopovi još iz Pajtićevog doba. Ni jedan sudija, ni jedan tužioc ne sme da bude partijski obojen i Parlament mora imati kontrolu nad Pravosudjem.


Vlado

16.11.2018. 01:02

Ovu mafiju je stvorila država i onda se čudimo kad nam iz EU kažu da nema vladavine prava, da nam ne valja sudstvo i da vlada korupcija!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]