• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

03.12.2018

21:45

PROGNOZA RHMZ! DO VIKENDA +15, PA ZIMA I MRAZ SVE DO NOVE GODINE: Velike promene vremena u decembru!

Društvo

PROGNOZA RHMZ! DO VIKENDA +15, PA ZIMA I MRAZ SVE DO NOVE GODINE: Velike promene vremena u decembru!

Podeli vest

Srbiju do kraja 2018. očekuju dramatične promene vremena, prognozira RHMZ! Od danas, pa sve do vikenda biće veoma toplo za ovo doba godine, sa temperaturama i do +15, a onda sledi novo naglo zahlađenje. Do kraja godine nas očekuje čak 14 potencijalno snežnih dana, a zabeleće se i za samu Novu godinu

- Nakon toplog talasa, koji će trajati do 10. decembra, ali će biti praćen kišom, dolazi nam novo zahlađenje, sve do Nove godine. Uslovi za sneg postojaće svakog drugog dana, a predviđa se da će pred same novogodišnje praznike sneg padati četiri dana uzastopno. Ipak, temperatura će biti iznad nule, pa se sneg neće dugo zadržavati - kaže se u prognozi RHMZ.

Grip i srčani problemi

Specijalista opšte prakse Branka Grujić objašnjava da brz prelazak iz hladnog u toplo vreme šokira organizam, a najveće probleme praviće srčanim bolesnicima.
- Kada se desi ovakva promena vremena, kada posle "minusa" brzo uletimo u "plus" 15, sasvim je normalno da se naš organizam šokira. Prvi na udaru su, kao i uvek, srčani bolesnici kojima pada pritisak - kaže dr Grujić i dodaje da će otopljavanje pogodovati širenju virusa, pa se očekuje i početak epidemije gripa.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe da je pred nama period toplog i kišovitog vremena, a već za desetak dana opet sledi pravi vremenski preokret i drastičan pad temperature.

- Za razliku od prethodne nedelje kada su temperature često bile u "minusu", dani pred nama biće veoma topli, a merenja će ići i do 15 stepeni. Dva ubedljivo najtoplija dana biće utorak i petak. Razlog za ove visoke temperature usred decembra jeste ciklon koji se formirao iznad Atlantika i koji ka Srbiji gura toplu vazdušnu masu. Uz visoke temperature prognozira se česta, ali kratkotrajna kiša. Ipak, ovo "ludo" vreme potrajaće samo do vikenda, kada sledi novi preokret - kaže Đurić i dodaje:

- Iznad Skandinavije formiraće se anticiklon koji će u našu zemlju oko 10. decembra doneti izrazito hladan vazduh iz Sibira. Prvo će početi da pada kiša, ali ona će se veoma brzo pretvoriti u susnežicu i sneg koji bi mogao da pada i po nekoliko dana uzastopno. Sve u svemu, biće ovo ledeni talas sličan onome što smo imali prošle nedelje.

Foto: Informer DN

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija