• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vest-online/Pink

20.03.2019

22:55 >> 22:59

SRBE VRAĆAJU NA AERODROMIMA ZBOG SLOVA U IMENU: Odmah proverite da li ga imate u pasošu...!

Društvo

SRBE VRAĆAJU NA AERODROMIMA ZBOG SLOVA U IMENU: Odmah proverite da li ga imate u pasošu...!

Podeli vest

Sve sam proverio i vratili su me sa leta, ovo važi za sve u Srbiji i krenulo je! Odmah proverite da li imate ovo slovo u pasošu

Torba - tu. Pasoš - tu. Karta - tu. Pošto ste sve prekontrolisali i stigli na aerodrom, red je da neko proveri i vaše podatke. Ali, tu vas može sačekati neprijatno iznenađenje, a posebno na oprezu treba da budu svi oni koji u svom imenu ili prezimenu imaju slovo Đ.

 Djordje ni(je) Đorđe

- Iako sam sve uredno proverio pre polaska na put, kao i uvek, neposredno pre ukrcavanja u avion, nakon pregleda karte i pasoša, rekli su mi da ne mogu da putujem jer se ime koje stoji na karti i u pasošu ne poklapaju. Propustio sam let iz, kako sam tada mislio, banalnog razloga. U pasošu je pisalo Djordje, a na karti Đorđe - objašnjava sugrađanin koji je imao ovako neprijatno iskustvo.

Pošto se jednom opekao, sada i po nekoliko puta proveri da li je prilikom rezervacije avio karte precizno preneo, a osoba sa druge strane slušalice tačno napisala njegovo ime.

(FOTO/VIDEO) SRBIJO NE UNIŠTAVAJ TENKOVE T-55, VIDI ŠTA JE INDIJA NAPRAVILA OD NJIH: Tarmour - teški transporter koji ledi krv u venama!

Zaposleni u turističkim agencijama potvrdili su da je veoma važno da se ime i/ili prezime u pasošu i na avionskoj karti u potpunosti podudaraju. Objasnili su i zašto.

- Ako u pasošu imate "Đ", dakle sa crticom, onda se u rezervaciji piše "D", a ako je u pasošu "DJ", onda i na karti mora pisati "DJ". Dešavalo se da ljude vrate sa letova jer je karta neispravna. Dakle, ako je na karti "Đ", a u pasošu "DJ", to se tretira kao dva različita imena. Drugim rečima, kao da su dve osobe, a ne jedna. Zato mi uvek prilikom rezervacije aranžmana pitamo naše putnike kako piše u pasošu u slučaju da oni zaborave da napomenu - kažu iz jedne od prestoničkih agencija i dodaju da takvo pravilo važi bez obzira koju destinaciju birate i iz koje zemlje krećete.

Zato, kada sledeći put želite da letite avionom, obavezno se setite da prilikom rezervacije karte radniku u agenciji naglasite kako vam je ime tačno napisano u pasošu.

Šta je sa onima koji imaju crticu između dva prezimena?

Ako osoba ima dva prezimena, na primer jedno svoje a jedno muževljevo i između njih crticu, nema razloga za paniku. Bar tako poručuju iz turističkih agencija.

NATO NAM UBIJA DECU I POSLE DVE DECENIJE! Raste broj tumora kod najmlađih - jezivi podaci Komisije o posledicama NATO agresije!

- Pri rezervaciji karte crtica između dva prezimena nije bitna. Sve i da postoji u pasošu, ona nije važna za rezervaciju. Drugim rečima, ne tretira se kao da su u pitanju dva različita putnika kao u slučaju glasa "Đ".

MUP: Može i DJ i Đ

Povodom informacije u pojedinim medijma da građani Srbije kojima u dokumentima u imenu stoji DJ moraju da promene u Đ, u MUP-u kažu da to nije tačno.

PREDLOG O RAZGRANIČENJU PRIŠTINE I SRBIJE MOGAO BI DA USPE! Ruski ambasador u EU Čižov o planovima Albanca, Makedoniji, Grčkoj...

- Podaci u pasošu moraju biti isti kao i u izvodu iz matične knjige rođenih - kažu iz MUP-a.

Dakle, ako u izvodu piše DJ, oda i u pasošu treba da piše isto tako i nema nikavih problema.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fikus

pre 5 godina

"- Podaci u pasošu moraju biti isti kao i u izvodu iz matične knjige rođenih - kažu iz MUP-a." Šta ovi bulazne? U mom ORIGINALNOM izvodu iz MKR sve je pisano mastilom, krasnopisom i što je najvažnije ĆIRILICOM ... Šta će u pasošu biti napisano je pitanje od milion dolara tj. biće samo ono što službenik koji tog trenutka to radi odluči da napiše. Srećom u mom prezimenu nema Đ pa mi ne preti skidanje sa leta zbog toga.

Vlado

pre 5 godina

Hajde ne lupaj čoveče. Svaki službenik u MUP-u mora da napiše ono, što je na izvodu iz matične knjige rođenih a ne po svom nahođenju. Ako se desi greška, to se odmah prijavljuje prilikom preuzimanja pasoša. Ovde se uopšte ne radi o tome, već da mora biti na karti sa kojom putuješ isto ime i prezime kao u pasošu, jer dj nije đ, već su to dva slova d i j.

Dare

pre 5 godina

Kakve veze ima koje pismo ti je u mkr? U pasosu ce biti ili đ ili dj. Nikakva nauka. Ako je đ, kad kupujes kartu paziš da obavezno da napisu d. Imaju u drugim jezicima isto cudna slova koja ko zna kako oni izgovaraju. Bude tu i ö i ë i ü pa se u avio kartama samo uprošćeno pišu bez tačkica i čvakica..

sasa

pre 5 godina

A od kad se Đ ili Ђ u srpskom jeziku pise DJ.

Cvele

pre 5 godina

Pasos ti ne treba u Srbiji, vec kad putujes van Srbije

Dule

pre 5 godina

Upravo to sam i ja hteo da pitam. Kako su matičar mogli da upišu DJ.

pc

pre 5 godina

Dj ne bi smelo da postoji i to treba zakonom zabraniti. U bazama podataka i podacima o ličnosti pravi velike probleme.

Goran

pre 5 godina

Može i ovako i onako, kakva nebuloza! Samo, ovo je odraz nepismenosti, neobrazovanosti i nebrige. Zna se kako može, a ako ne znate-gramatiku i pravopis u ruke. Problem je u tome što je, maltene, cela Srbija nepismena!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija