• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Komersant

20.03.2019

20:04 >> 20:08

(FOTO/VIDEO) SRBIJO NE UNIŠTAVAJ TENKOVE T-55, VIDI ŠTA JE INDIJA NAPRAVILA OD NJIH: Tarmour - teški transporter koji ledi krv u venama!

Društvo

(FOTO/VIDEO) SRBIJO NE UNIŠTAVAJ TENKOVE T-55, VIDI ŠTA JE INDIJA NAPRAVILA OD NJIH: Tarmour - teški transporter koji ledi krv u venama!

Podeli vest

Indusi su na bazi tenka T-55 napravili teški transporter Tarmour - modernizovanu oklopnu grdosiju

Naime, kada se ovaj transporter posmatra sa spoljne strane, odmah se vidi da je u pitanju gabaritnije vozilo od popularne 55-ice. Kod Tarmoura je znatno uvećan nivo oklopne zaštite. U njegovoj konstrukciji je primenjen višeslojni oklop, koji može da zaustavi pogodak većine kumulativnih protivoklopnih projektila- prenosi internet portal RG.

Indijski konstruktori su zaštitili i gornju projekciju vozila, tako što su dodali masivne zaštitne kontejnere koji su ukopljeni na šasiju tenka T-55. Bočne stranice Tarmoura su ojačane protivkumulativnim rešetkama koje su posebno efikasne protiv ručnih protivtenkovskih bacača.

(VIDEO) CRNOGORAC ODRŽAO LEKCIJU NATO I AMERIMA USRED UN! Dolazim iz zemlje koja je samu sebe bombardovala - OD NJEGOVIH REČI BRIDE OBRAZI!

Oklopni transporter je naoružan teškim mitraljezom u kalibru 12.7mm, sa kojim se upravlja iz vozila pomoću daljinsku upravljive stanice. Pored osnovnog naoružanja, tu se nalaze i bacači dimnih kutija (2h3) koje služe za stvaranje neprozirnog aerosolnog oblaka u cilju prikrivanja vozila.

 

Ove izmene su znatno povećale masu oklopnog vozila Tarmour, u odnosu na osnovni borbeni tenk T-55. U odnosu na 55-icu Tarmour je teži za gotovo 10 tona (T-55 36,6 tona/ Tarmour 45 tona). Ovo je zahtevalo promenu glavnog pogona na vozilu, da bi se zadržale brzinske karakteristike oklopnog sredstva.

Stari dizel motor V-55 snage 580 konjskih snaga, zamenjen je američkim motorom 8V92TA koji generiše 850 konjskih snaga. Ovaj motor obezbeđuje teškom transporteru da ostvari maksimalnu brzinu od 50 km/čas. Sa punim rezervoarom Tarmour može da savlada distancu od 400km. Kapacitet oklopnog transportera je 11 ljudi.

PREDLOG O RAZGRANIČENJU PRIŠTINE I SRBIJE MOGAO BI DA USPE! Ruski ambasador u EU Čižov o planovima Albanca, Makedoniji, Grčkoj...

I to nije sve. Na bazi ovog transportera Indusu planiraju i razvoj čitavog niza vozila posebne namene.

Vojska Srbije u svom arsenalu i dalje ima nekoliko stotina tenkova T 55 koji su ili u ratnoj rezervi ili su oglašenj za prodaju.

Oni su sačuvani zahvaljujući naporima vojnoh vrha i odluci novih vlasti okupljene oko SNS.

Podsetimo, otpisivanje upotrebljive vojne tehnike bio je sastavni deo reforme sistema odbrane, koja je počela još ranih dvehiljaditih. 

(VIDEO) AMERI PRAVE LAŽNE SUHOJE! Razlog zbog kojeg to rade BACIĆE RUSIJU U DELIRIJUM - SMEHA!

Tada su sačinjeni beskrajni spiskovi "neperspektivne" vojne imovine na kojima se, pored kasarni, zemljišta i objekata, našao i veliki broj tenkova, haubica, topova, vozila, raketa... Posebno velika šteta naneta je artiljeriji i oklopnim jedinicama, budući da je više od 500 haubica i tenkova umesto u remontnim zavodima završilo u - topionicama čelika.

Odlukom tadašnjeg vojnog vrha vojska je ostala bez tenkova T-55, a otpisano je i više desetina topova i drugih ubojitih sredstava. 

Početkom dvehiljaditih godina, uz velike troškove, uništeno je oko 1.000 komada protivavionskih raketa "strela 2M", koje se koriste u mnogim stranim armijama. Stradali su i protivavionski topovi - "prage", od kojih je spasen samo manji deo koji je teškom mukom vraćen u jedinice.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 5 godina

Naši T-55 su neupotrebljivi. Od početka devedesetih održavanje tih tenkova je značajno oslabilo, od 2000-te je potpuno prestalo. Držani su na otvorenom što znači da su bili izloženi kiši i snegu, vrućini i hladnoći. Potpuno su istrulili, zarđali. 90% ih nije u voznom stanju. Da su očuvani kao M-84 onda bi i moglo nešto da se uradi, ovako je svako ulaganje u taj tenk bacanje para. Bolje je za taj novac kupiti nešto drugo što je potrebno vojsci, ili eventualno primerke koji su još upotrebljivi dovesti u ispravno stanje i držati kao rezervu.

deda Raša

pre 5 godina

Ma sta mi kazete? Pa nasi T-55 su odavno otislu u Ameriku. Stopise se u onoj zelezari koju ameri kupise za 1E, istopise tenkove i posle zelezaru dadose Srbiji, normalno sa radnicima i problemima. Uzese naj bolji celik, a sada tom istom zelezarom rukovode Kinezi pa sada vrse i na njih pritiske oko izvoza.

Srba

pre 5 godina

Kasno , kasno... Skoro su svi istopljeni i čelik odleteo u Ameriku, a "procenili" da po komadu vrede 15.000 DM. Sramota, trebalo je, a i sada nije kasno jer su još uvek tu, nekog tj. više njih streljati za veleizdaju.

tadija64ZEMUN

pre 5 godina

sve koji su doneli odluke o unistavanju vojne opreme,poslati na dugogodisnje robije,uz oduzimanje sve imovine ,jer su pocinili VELEIZDAJU

antiboranija

pre 4 godine

Bili bi odlicni da se stave automatski menjaci , da se skinu kupole i da se postave wiseraketni bacaci na njih . ili da se urade kao kao ruski terminatori .

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija