• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.04.2019

11:30

DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA! Pregledi u svim zdravstvenim ustanovama

Društvo

DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVLJA! Pregledi u svim zdravstvenim ustanovama

Podeli vest

Svetski dan zdravlja obelezava se sutra - 7. aprila, a tim povodom Ministarstvo zdravlja Srbije organizuje Dan otvorenih vrata u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moci će da obave ORL i kardiološske preglede, izmere krvni pritisak, urade EKG, provere nivo šećera u krvi. 

U onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju kompletni pregledi, građanima će biti omogućeno da obave razgovor s lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja i konsultuju o zdravstvenum tegobama i terapiji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže za Tanjug da se Svetski dan zdravlja tradicionalno obelezava u svim zemljama članicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i da je ove godine posvećen primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao osnovi univerzalne zdravstvane zaštite.

 - To podrazumeva dostupnost zdravstvenih usluga stanovništvu, a istovremeno i kvalitetnu uslugu -  istakla je Jovanovićeva i dodala da su domovi zdravlja kapija zdravlja i stub kvalitetne zdravstvene zaštite.

Prema procenama SZO, između 70 i 80 odsto zdravstvanuh usluga stanovništvo može da realizuje na nivou doma zdravlja, počev od promocije zdravih stilova zivota, promocije, vakcinacije, lečenja, kao i kroz rehabilitaciju i palijativno zbrinjavanje. 

 - Instituti i zavodi za javno zdravlje imaju zadatak da prate realizaciju primarne zdravstvene zaštite, da učestvuju u njenom planiranju, da se bave promocijom zdravih stilova života kako bi se zdravlje očuvalo i unapredilo -  pojasnila je direktora "Batuta".

Podseća da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na zdravlje i informaciju o dostupnosti zdravstvene zaštite.

Sistem zdravstvene zaštite Srbije obezbeđuje zdravstvenu zaštitu građana kroz mrežu zdravstvenih ustanova koju čini više od 350 zdravstvenih ustanova, i to 158 domova zdravlja, oko 40 opštih bolnica i više od 100 instituta i klinika. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija